Hoppa till sidans innehåll

”Jag är en social kameleont”

Mattias Jerreström är managementkonsulten som verkligen gillar att arbeta med olika sorters människor. Han lär sig mycket genom att arbeta ute hos olika kunder, genom att nätverka, gå kurser och omvärldsbevaka - och uppskattar korsbefruktning mellan uppdragen i olika branscher och företag.

Hej Mattias, vad gör du hos Kvadrat?

- Jag är managementkonsult och jobbar framförallt som business coach. Mitt jobb är att få företag att nå framtida önskvärda resultat. Det handlar om affärsutveckling, ledarutveckling och organisationsutveckling. Jag hjälper företag att analysera sin marknad och sätta upp mål för organisationen och coachar dem mot dessa. Framförallt jobbar jag med ledningsgrupper men det kan även vara på individnivå. Ibland handlar det om att utveckla säljorganisationen och ibland om att utveckla medarbetare.

Mitt mål är att göra det enklare för mina kunder. Hjälpa dem att sätta fokus på vad som måste göras och generera resultat. Det handlar ofta om att ledare i organisationer ska kunna hjälpa sina medarbetare att prioritera och hålla fokus i arbetet. Som konsult tycker jag att det är viktigt att vara på plats där det händer. Stödja den verkställande ledningen och se till att det vi gör når ut i hela organisationen. Arbetet med att utveckla en organisation får inte stanna hos ledningen.

Vad gör du för uppdrag just nu?

- Jag jobbar i bygg- och fastighetsbranschen. Det är tre uppdrag som löper parallellt. Jag är hos ett kommunägt bolag och två kommersiella. Jag gillar att få till en korsbefruktning mellan arbetet i olika branscher och företag.

Tjusningen med att vara konsult är att få röra sig mellan olika branscher. Och också att jobba med olika storlekar på företag, från stora till fempersonersföretag. Dessutom gillar jag att få både sitta i ledningsrum och vara ute vid det löpande bandet.

Du har varit med i Kvadrat i cirka ett halvår, sedan oktober 2019. Varför ville du bli Kvadratare?

- Jag ville prova något nytt efter att ha varit anställd i 25 år. Jag hade varit tio år i läkemedelsbranschen och sen anställd konsult. Sommaren 2018 började jag på allvar fundera på att bli min egen. Starta eget bolag har alltid varit en dröm. Jag lockades av att jobba åt mig själv och sätta mina egna spelregler.

I samband med mina starta eget-funderingar träffade jag VD:n på Kvadrat Malmö. Hon berättade om Kvadrat. Efter att ha läst in mig på hemsidan kände jag att Kvadrat var något för mig. Jag är en social person. Det kändes kul att kunna bli egen och att samtidigt ingå i ett sammanhang. 

Vad är bra med att vara Kvadratare?

- När jag gick in i Kvadrat bestämde jag mig för att köra fullt ut. Vara med på alla sociala sammankomster. Verkligen nätverka med kollegerna. Att vi gör saker tillsammans är det bästa med Kvadrat. Vi hjälper varandra och ger kunskapsöverföring. Kvadrat ger mig ett stort nätverk.

Vi konsulter blir riktiga generalister genom att vara ute på många olika uppdrag

Som jag ser det måste man ta för sig och delta. På Kvadrat har jag seniora och erfarna kolleger. Alla är öppna och positiva och delar verkligen med sig. Kvadrat bygger på detta. Vi sätter laget före jaget. För att funka på Kvadrat ska man vilja verka i ett sådant forum.

Vilken är din specialitet, varför väljer kunder att arbeta med dig?

- Jag är duktig på att få folk att göra det de sagt att de ska göra. Det är särskilt viktigt när man ska förändra och utveckla verksamheten. Jag coachar människor både på grupp- och individnivå. Är även certifierad coach genom International Coach Federation. Att jag själv arbetat i olika ledningsroller och med affärsutveckling är också viktigt för att ha rätt kunskap. Egna erfarenheter av att som ledare ta olika sorters människor ger djup i kunskapen.

 En managementkonsult måste vara duktig på att snabbt fånga läget i en organisation. Jag är bra på att se vad de sitter och brottas med. Jag förstår hur människor fungerar. Ser och har förståelse för alla i en organisation. Jag är en social kameleont och kan röra mig obehindrat mellan olika sorters människor.

Hur kom det sig att du blev managementkonsult?

- Jag är civilekonom från början. Under mina år i läkemedelsbranschen hade jag många olika ledande roller och har alltid haft en stor passion för försäljning. Jag har alltid tyckt det roligaste är att arbeta med människor på vitt skilda nivåer i vitt skilda branscher. Man lär sig så mycket själv genom det. Sedan har jag byggt på mina egna erfarenheter genom en massa olika kurser.

Hur ser du på kompetensutveckling - fungerar det att få till i din konsultvardag?

- Som konsult lär man sig mycket genom att arbeta ute hos olika kunder. Det man lär sig på ett ställe tar man med sig till nästa. Det gäller också att nätverka. Jag lär mig mycket genom andra Kvadratare. Sedan går jag olika kurser, alltså sådant som är ren utbildning. Nu i februari har jag gått två utbildningar. En om teamutveckling och en om ledarutveckling. Omvärldsbevakning är också viktigt för kompetensutvecklingen. Vi konsulter blir riktiga generalister genom att vara ute på många olika uppdrag.

Kan man vara lycklig på jobbet?

- Friheten är viktig. Som konsult och egen bestämmer man själv nivån och hur man ska arbeta. Att själv välja uppdrag och vilka jag ska träffa är bra. Men för att vara lycklig på jobbet är det viktigt att också ha nätverk. Att kunna få stöd och hjälp. Jag har alltid haft en positiv inställning till arbetet, också som anställd. Fungerar det inte får man göra något annat. Man ska inte gå och bli en grinig gubbe. Det ansvaret har alla.

Vad tycker du om att göra vid sidan av jobbet?

- Fritiden är viktig för mig. Familj, hund och träning. Vi har ett hus som det är mycket att renovera på. Just nu kör jag mycket crossfit. Jag gillar riktig uthållighetsträning. Det ska vara lite jävligt för att vara kul. Som att ha några mil framför sig i riktigt dåligt väder. Jag är ett stort Malmö FF-fan, så det blir en hel del fotboll. Annars är resor, mat och dryck i goda vänners lag en stor passion.

Tack Mattias!

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning