Hoppa till sidans innehåll

”Jag vill aldrig mer ha en chef”

Man ska pröva allt, tycker mjukvaruutvecklaren Fredrik Larsson. Men nu när han har varit sin egen i drygt ett år vill han aldrig mer prova att vara anställd.

Fredrik körde Cykelvasan sommaren 2019.

Hej Fredrik, vad gör du hos Kvadrat?

– Jag är mjukvaruutvecklare. Mitt fokus är inom DevOps. Jag är specialist på att optimera flödet mellan utvecklingen av ny mjukvara och driftsättningen i olika miljöer. Jag utvecklar i C, C++ och Python och ofta för inbyggda system. Det är roligt med konfigurationshantering, det ger bra erfarenheter. Mitt favoritverktyg är Git. Alla blir så glada när man berättar att man kan det. Det är verkligen efterfrågat! Jag är faktiskt så pass kunnig i Git att jag utbildar andra i verktyget. Det är också väldigt kul.

Vad gör du just nu?

– Kronofogdemyndigheten har en liten och relativt nystartad IT-avdelning. Där jobbar jag, det är spännande just för att den är så ny. Tidigare hade de gemensam IT-avdelning med Skatteverket. Vi får utveckla och bygga upp något nytt och tänka ut nya vägar. Vi är många konsulter som jobbar där. Det blir en rolig och dynamisk miljö med blandningen av konsulter och anställda.

Du har varit med i Kvadrat sedan oktober 2018. Vad var det som fick dig att vilja bli Kvadratare?

– Jag hade egentligen inte någon dröm om att bli Kvadratare. För mig började det med att jag ville testa att vara min egen och konsult. Jag tycker att man ska testa allt. Och jag hade haft tankarna om att bli min egen i bakhuvudet i tio år. Tankarna gick: Det måste jag pröva någon gång. Är det kul? Klarar jag av det?

Jag jobbade ihop med en Kvadratare under en tidigare anställning. Han var mycket positiv och påstridig om fördelarna med Kvadrat. Så sa jag upp mig och bytte jobb för att jag ville testa att få göra nya saker. Då blev han upprörd och tyckte att jag inte kunde säga upp mig för att bli anställd på ett nytt ställe. Efter den erfarenheten tyckte jag att jag testat så många olika saker att jag hade kunskap nog till att starta eget. Jag visste att jag klarade att utföra många olika sorters uppdrag. Jag kommer att vara tacksam mot den Kvadrataren i resten av mitt liv för att han låg på mig om att bli Kvadratare.

nu har jag verkligen förstått fördelarna med att man som Kvadratare inte är ensam 

Vad är det som är bra med att vara Kvadratare?

– Jag ville starta eget. Men jag var rädd för att sälja mig som konsult. Jag har varit säljare och vet att det är svårt. Och att sälja sig själv är ju ännu svårare. Nu är Kvadrat min säljorganisation, det fungerar jättebra.

Från början oroade det inte mig att bli min egen och därmed ensam. Men nu har jag verkligen förstått fördelarna med att man som Kvadratare inte är ensam. Jag har deltagit i alla möjliga olika sammankomster. Utbildningar, resor och middagar. Det är verkligen kul att lära känna alla andra Kvadratare. De tänker som jag om fördelarna med att vara sin egen. Det är också bra att ha så många att kunna diskutera vad det innebär att vara egen. Det är kul att bolla tankar om hur man gör.

Är det något som är utöver förväntan med att vara Kvadratare?

— På Kvadrat hjälper alla varandra. Vi kan diskutera uppdrag, hur man löser problem och hjälpa till att ragga jobb. Vi är inte anonyma konsulter på ett bolag utan som riktiga kollegor.

Jag gillar att det inte är några hierarkier. På en vanlig konsultfirma finns det gott om chefer, hierarkier och en uppdelning mellan de anställda i olika linjer. På Kvadrat finns inte den negativa konkurrensen som följer med hierarkier.

Utbytet man har med Kvadratarna är långt över förväntan. Alla är så öppna och lätta att prata med. Avsaknaden av hierarkier gör att man kan börja prata med vem som helst. På den första resan jag var med kom jag att sitta bredvid företagets grundare Thomas hela vägen till Sydafrika. Det hade inte hänt på ett annat företag.

Idag är det helt obegripligt för mig hur man kan vara konsult och anställd. I alla fall om man arbetar inom mjukvara som jag där det finns gott om uppdrag och stor efterfrågan.

Du jobbar som mjukvaruutvecklare, hur kom det sig att du började med det?

– Jag fick min första dator när jag var fjorton, 1985. En IBM. Och från den dagen stod det klart att det var programmering jag ville arbeta med. Jag läste till civilingenjör inom elektro. Senare i karriären kom jag att arbeta med tekniskt säljstöd och till och med som säljare.

Hur är dina Kvadratkollegor?

– De är mycket proffsiga. Alla är kunniga inom sitt område och bra i sitt bemötande av andra. Det gör att det känns bra att säga ”jag är Kvadratare precis som hon” när någon frågar om vilket företag man kommer ifrån ute på jobb. Jag har ju jobbat ihop med flera Kvadratare.

Hur är livet som Kvadratare?

— Kvadrat är en fantastisk säljorganisation. Den bästa jag jobbat med. Man måste ta ansvar för sitt eget företag. Räkenskap, bokföring och så vidare, det är mycket lärorikt. Jag gör all min bokföring själv . Att göra årsbokslut var jättejobbigt. Men det är bra att man själv måste ta ansvar för sitt företag, det ger tillfredsställelse.

Kan man vara lycklig på jobbet?

– Självklart! Varför skulle man inte? Men man måste skilja på att vara lycklig och göra roliga saker. Jag tycker att det som ger lycka är att bidra med något. Att känna att det jag gör värdesätts. När man vet varför man gör saker och har specifika uppgifter att lösa. Det är också viktigt att få återkoppling på det man gjort. Det är inte nödvändigtvis själva arbetsuppgifterna i sig som är det viktigaste utan att det man gör har betydelse.

Sedan det viktigt att det sociala på jobbet fungerar. Jag förväntar mig att ha roligt på jobbet. Jag är för rastlös för annat.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Jag gillar att röra på mig. Springa, cykla, spela tennis, åka skidor och snowboard. Jag har inga direkta mål i träningen. Det är ett behov av att syresätta kropp och hjärna. Jag blir tråkigare om jag inte tränat. Jag brukar heller inte tävla men i somras hade min fru anmält hela familjen till Cykelvasan. Det var det sämsta vädret någonsin under loppet. I slutändan var det bara jag som fullföljde. Cyklarna gick sönder. Jag var lerig från topp till tå.

Sedan en månad tillbaka har jag ställt om till en helvegetarisk kost. Det är ett roligt experiment. Spännande att fundera ut nya rätter. Än så länge känns det väldigt bra. Jag orkar träna lika mycket som vanligt. Jag tycker till och med att jag är lite piggare än tidigare.

Tack Fredrik!

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning