Hoppa till sidans innehåll

”Jag vill ha obehagliga uppdrag”

Fredrik von Homeyer är göteborgaren och altsaxofonisten som driver företag i Kenya och Malawi när han inte jobbar som trouble shooter-konsult för Kvadrat.

Vad jobbar du med hos Kvadrat?

Allt som ska göras när ett företag ska lägga om sin verksamhet. Analysera avtal och hjälpa företag. Jag har en jur. kand. och är affärsjurist. Ofta jobbar jag som projektledare och har haft olika uppdrag som med ett processorienterat arbetssätt till exempel inom HR. Lite udda saker brukar det vara, som att lägga ned en fabrik. Jag tror att det är en fördel att vara jurist när man jobbar med sånt här, man inger förtroende men står ändå lite utanför verksamheten.

Vad gör du för uppdrag just nu?

Det ena är som interimchef för Göteborgs Energi AB. Där är jag inköpschef och upphandlar allt, gas, el och IT. Det gör jag fyra dar i veckan. På den femte dagen arbetar jag för Stena Stål. Där jobbar jag med produktcheferna och hjälper dem att utvecklas som chefer.

Du har hittat ett särskilt sätt att arbeta på som du trivs som bäst med. Vad handlar det om?

Jag vill alltid ha två olika uppdrag som pågår parallellt. Två olika kunder som jag delar tiden mellan. Dels vill jag ha skillnaden dem emellan, omväxling är viktigt. Men jag tycker också att det är roligast att jobba intensivt ett par dar och så lämna kunden med ett par frågor att jobba med till veckan efter. Låta det vi jobbat med sjunka in.

Det är bra för kunden att de på detta sätt är aktivt med i arbetet och liksom äger frågorna själva och utvecklas. De får behålla kunskapen och jag fungerar som en lärare.

Du har arbetat på Kvadrat i fyra år och sex månader. Vad var det som fick dej att börja som konsult hos Kvadrat?

Jag träffade Anna och Anna som driver Kvadrat i Göteborg. De är helt fantastiska människor och ledare. Och så läste jag Kvadratboken och kände att det här kan jag ’go all in’ på. Först tänkte jag att jag nog inte var ett konsultämne, jag har varit anställd i hela mitt arbetsliv. Att sälja sig själv var inte min grej. Men jag sa att jag försöker ett halvår. Sedan har det funkat så att Anna och Anna hela tiden hittar roliga och utmanande uppdrag åt mig.

Nu tycker du att livet som Kvadratkonsult fungerar mycket bättre är livet som anställd. Varför är det så?

Det fina på Kvadrat är att det är så flexibelt. Man kan lägga upp sitt arbetsliv såsom det passar en bäst. Det är inga problem att jag driver två företag i Afrika samtidigt som konsultandet i Sverige. I Kenya driver jag ett barnhem och en skola i ett slumområde. Det är ont om lärare och skolpengen är hög så föräldralösa och fattiga barn behöver stöd. I Malawi är arbetslösheten hög och matbristen utbredd. Där har jag byggt en fabrik som producerar olja från solrosfrön. Restprodukterna blir till hönsfoder. På så sätt får vi både fett och protein. Kolhydrater är det enda det är gott om i Malawi. Anna och Anna har löst en massa av de problem jag tidigare haft med att få ihop arbetslivet med företagandet i Afrika som är så viktigt för mig.

Jag har träffat många konsulter tidigare i mitt yrkesliv och de har mest varit intresserade av pengar och prestige.

Du vill ha arbetslivet flexibelt. Hur har du lagt upp det?

Jag var två månader i Afrika i somras. Jag har aldrig semester utan när jag inte är kvadratkonsult jobbar jag med mina företag. Jag reser till Kenya och Malawi fyra gånger om året. Det skulle aldrig fungera som anställd. Det viktiga är att jag planerar min tid. Jag vet sex månader i förväg vad jag ska göra och informerar alla om detta.

Är det något med att vara Kvadratare som är bättre än du förväntat dig?

Det ena är att Kvadrat bara gett mig intressanta uppdrag hela tiden. Jag har makalöst kul och det är en stor grej för mig. Det andra är alla kolleger är så förbannat intressanta. Jag har träffat många konsulter tidigare i mitt yrkesliv och de har mest varit intresserade av pengar och prestige. Kvadratare är passionerade människor som har så rika och lite udda liv. Det är inspirerande.

Vad är din inriktning som konsult?

Jag är inköpsspecialist. Kan både privat och offentlig sektor där man arbetar enligt lagen om offentlig upphandling. Och så är jag certifierad förändringsledare.

Kan man vara lycklig på jobbet?

Ja!

Vad är ett lyckligt arbetsliv för dig?

Att jobba med intressanta uppdrag och ha roliga medarbetare. Att företagskulturen är rätt. Jag vill ha svåra, otäcka och obehagliga uppdrag. Förvaltning är inget för mig. Jag brukar säga till kunderna att om ni vill ha någon som röjer runt och vänder upp och ned på saker ska ni ta mig. Jag är bra på att se vad som behöver göras även om det är obekvämt. Det måste vara riktigt tufft för att jag ska tycka att det är kul. Jag är en ’trouble shooter’. Folk kan hata mig i några månader, det är OK.

Du säger att du aldrig har semester, men vad gör du på fritiden?

Företagen i Kenya och Malawi är min stora hobby. Passionen är musik, jag spelar altsax i ett funkband. Planen är att jag också ska börja rappa med bandet. Att vara med familjen och laga mat som är också viktigt för mig.

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning