Hoppa till sidans innehåll

Kvadrat ger möjlighet till intressanta uppdrag

Åsa Arvidsson är peppad inför sitt nya liv som sin egen och Kvadratare. Det är en lite märklig tid att starta eget företag och byta jobb när det pågår en pandemi, men man får ta det som det kommer, anser hon.

Hej Åsa, vad jobbar du med?

 Jag är projektledare. Just nu är min strävan att få arbeta mer som förändringsledare. Det är vad jag ser stora behov av ute hos företag.

Det är viktigt att inte införa förändringar för snabbt. Ofta vill företag att det ska gå fort till exempel vid byte av verksamhetssystem. Men det behöver få ta lite tid för att alla i företaget ska hänga med på förändringen och förstå varför förändringen genomförs. Man behöver tänka på hur folk blir berörda och hur deras behov ska tillgodoses.

Då har du mycket erfarenhet av förändringsprocesser i företag?

 Jag har stor erfarenhet av att implementera affärssystem och verksamhetsnära IT-system. Tidigare har jag i huvudsak jobbat på leverantörssidan och levererat system till företagets kunder. Nu ser jag fram emot att få jobba mer på mottagarsidan, hos kunden, och ha större möjlighet att påverka hur systemen tas emot. Om slutanvändarna bara tycker att det nya är tråkigt och onödigt blir förändringen kostsam och ineffektiv. Det kan göra att hela systeminförandet får dåligt rykte.

 Jag är bra på att jobba med människor på olika nivåer i ett företag. Som att skapa en grupp med champions som kan sälja in det nya i sina respektive arbetsgrupper. Det är bra att identifiera de som har informell makt och kan påverka andra. Här är det viktigt att vara lyhörd och känna av hur företaget och dess arbetsgrupper fungerar.  

Du började hos Kvadrat första april. Vet du vad du ska jobba med då?

 Jag har ett uppdrag sedan tidigare hos Svenska spel. Det kommer att fortsätta året ut. Jag är teknisk projektledare på IT-avdelningen.

Vad var det som fick dig att vilja bli Kvadratare?

 Jag ville bli min egen. Efter att ha varit anställd konsult i många år vill jag ha friheten att lägga upp mitt arbete själv. Det är också spännande att se om jag klarar av att ha sitt eget bolag. Genom en tidigare kollega hade jag hört talas om företaget. Jag kontaktade själv konsultchefen på Kvadrat Stockholm. Hon var bra på att sälja in Kvadratmodellen. 

med Kvadrat kommer jag att få ett mycket större nätverk och ingå i en gemenskap

Jag tänkte att det blir lite ensamt att bara köra helt ensam. Och så är det mycket bra att få hjälp med att hitta nya uppdrag. Kvadrat har många bra kunder och många ramavtal, jag tror att det finns god möjlighet att få bra och intressanta uppdrag.

Vad är det du hoppas att Kvadrat ska kunna ge dig?

 Det är ett tryggt och roligt sätt att starta eget på. Jag tror att mina kompetenser passar bra hos Kvadrat. Jag har ett stort nätverk redan. Men nu med Kvadrat kommer jag att få ett mycket större nätverk och ingå i en gemenskap.

Det finns mycket erfarenhetsutbyte att ta del av. Kvadrat arrangerar kurser, seminarier och träffar. Det är också bra att kunna få lite hjälp med hur man sköter sitt eget bolag. Inom Kvadrat finns det många att fråga.

Hur påverkas du av den pågående Corona-epedemin?

 Jag har redan hunnit delta i en kortare utbildning som Kvadrat arrangerat. Men på grund av Coronakrisen fick vi ta den online. Det är inte samma sak men det går.

Vad tänker du att det kommer innebära för dig att driva eget bolag inom Kvadrat?

Eftersom man är mer fri att lägga upp sin arbetstid själv så tror jag att jag kommer hinna göra mer än att bara vara ute hos kund. Jag skulle vilja ägna mer tid åt min egen kompetensutveckling. Det skulle också vara kul om jag fick dela med mig av min kompetens till andra Kvadratare och kunder. Kanske också kunna hålla egna utbildningar och seminarier framöver.

Hur kom du in på att arbeta som projektledare och förändringsledare?

– Jag är utbildad civilekonom. Mitt första arbete efter studierna var på en ekonomiavdelning. Nästa jobb blev på ett företag som levererade affärssystem. Jag jobbade ett par år med själva systemen. Så gick jag över till projektledning. Jag tyckte att det var kul att få lite mer av en helhetssyn på arbetet.

Kan man vara lycklig på jobbet?

 Det kan man absolut vara. Så länge man jobbar med saker man tycker om och utvecklas. Det är också viktigt att ha inflytande. Jag vill verkligen vara lycklig på jobbet! Kunna känna att jag orkar och vill arbeta länge.

Man märker nu under Coronaepedemin att det är tråkigt att sitta hemma och arbeta. Det blir tydligt att man är van vid att ha roligt på jobbet. Vi kanske alla kommer att uppskatta våra jobb mycket mer när det här är över.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Jag gillar att träna och springer mycket. Det är flera lopp jag planerat att delta i som ställts in. Men jag hoppas att få köra Idre fjällmaraton i augusti. Jag dansar också, hip hop och showdans. Så har jag två tonåringar som jag umgås med. En gång i månaden träffar jag min bokklubb. Den senaste bok vi läste var Älskade av Toni Morrison. Den var verkligen bra!

Tack Åsa!

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning