Hoppa till sidans innehåll

"Kvadrat kändes som det enda intressanta alternativet"

Niklas Nolemo är mannen som drivs av att starta bolag och att se om en idé kan bli bärande. Efter sju års bortavaro har han återvänt till rollen som projektledare hos Kvadrat. Denna gång med rejäl bredd i kunskaperna.

Hej Niklas, vad gör du hos Kvadrat?

– Jag är en projektledare som kan verksamhets- och affärsutveckling. Och så är jag "serieentreprenör" - under de senaste femton åren har jag letat efter start up-företag att göra bärkraftiga. Det har handlat om allt från rena konsultverksamheter till produktutveckling inom elektronik och mjukvara. Jag har varit delägare i tio bolag. Jag vet inte riktigt hur det går till. Om det finns en idé som ser ut att kunna bli en bärande affär vill jag vara med. När verksamheten kommit dit man vill går jag vidare. Likaså om något visar sig inte fungera. Jag vill inte göra samma sak under en lång period. Det har gått relativ bra. Jag har en god statistik på att få bolag att fungera. Det som är roligt är att få göra saker man inte gjort tidigare. Lösa problem. Livet vore tråkigt utan problem. Senaste tiden har jag kastat mig in i branscher där jag inte varit tidigare.

Vad gör du just nu?

– Jag började på Kvadrat för fyra veckor sedan. Så ännu har jag inte något uppdrag. Det jag hoppas på är att få komma dit där det är problem. Stora frågeställningar gör arbetet intressant.

Du är inne på din andra omgång som Kvadratkonsult. 2008 till 2012 jobbade du som projektledare. Vad var det som fick dig att vilja bli konsult och Kvadratare första gången?

– Min egen och konsult är det självklart att jag vill vara. Jag vill själv vara drivande. Jag vill ha den friare känslan. Som egen finns det bättre möjligheter att byta uppdrag. När jag löst det jag ska vill jag gå vidare. Förvaltande finns det andra som är mycket bättre på. Det var egentligen en slump. I början av 2000-talet delade jag kontor med en företagare som var en Kvadratfriend. Han hade varit på några Kvadratevent och berättade lite. Sedan bodde och arbetade jag på Nya Zeeland i fyra år. När jag skulle flytta tillbaka till Sverige kom jag att tänka på Kvadrat. Jag googlade och tog kontakt med Kvadrats Bengt Nyman. Jag skickade mitt CV och vi skypade i två timmar. Vi förstod varandra bra. När jag någon månad senare kom till Sverige begav jag mig till Kvadrats kontor. Jag gillar att skjuta från höften. Det är svårt att jaga uppdrag och ha en inkomst från start när man bott utomlands i flera år. Jag behövde hjälp med att sälja mig som konsult.

Vad är det som är bra med att vara Kvadratare?

– Jag insåg när jag började hur unikt Kvadrat fungerar, det är en speciell sorts konsultföretag. Kvadrat hade precis bytt vision. Den nya, och nuvarande, passade mig perfekt. Att Kvadrat ska ha Sveriges lyckligaste medarbetare. Kvadrat tar god hand om konsulterna. Bättre än vad jag upplevt tidigare, till och med bättre än som anställd. Och ändå har konsulterna friheten. Det är unikt. Jag trivdes otroligt bra.

Vad hände? Hur kommer det sig att du lämnade Kvadrat efter fyra år?

– Jag snubblade över en möjlighet att starta ett nytt bolag ute på ett uppdrag. De ville lägga ned en del av bolaget. En del som hade en bra idé och ett antal duktiga medarbetare. Så jag och några till startade den verksamheten som ett nytt eget bolag. Det gick inte att låta bli. Jag blev marknadschef på bolaget Gävle Test Teknik. Där blev jag kvar i sex år för att få det stabilt. GTT såldes till ett större Göteborgsföretag och jag gick vidare.

Jag är inblandad i många olika konstiga bolag. Skärmflygningsutbildning, vattensportcenter och en flytande glassbar.

Därefter började jag jobba på en kompis bolag. Jag var säljare och affärsutvecklare. Vi hade en bra idé om ett management- och accessystem för byggbranschen. Men det gick lite trögt att få kunder. I början av detta året flyttade vi över verksamheten till nytt bolag. Det bolaget hade redan etablerade kunder.

Då valde du att komma tillbaka till Kvadrat. Varför?

– Jag måste hitta på något nytt. Kvadrat kändes som det enda intressanta alternativet. Jag ringde rekryteringsansvarige Lotta Nilsson. Hon sa att det fanns utrymme för mig.

Vad har hänt med dig under dessa år?

– Min kompetens har breddats. Jag har blivit bättre på verksamhetsutveckling och att skapa förutsättningar. Nu kan jag se verksamhet ur många fler synvinklar. Som projektledare är det bra att kunna affärsutveckling. Och som verksamhetsutvecklare är det bra att också kunna produktutveckling. Jag ser möjligheter till problematik tidigare än andra på grund av min breda erfarenhet. Gör man samma sak hela tiden blir man lätt lite blind.

Jag är inblandad i många olika konstiga bolag. Skärmflygningsutbildning, vattensportcenter och en flytande glassbar. För några år sedan började jag och en polare producera mjöd. Det började med att min son bjöd på mjöd han gjort en varm sommardag. Nu ingår vår mjöd i Systembolagets standardsortiment.

Du jobbar som projektledare. Hur kom det sig att du började med det?

– Jag utbildade mig till data- och elektronikingenjör vid Högskolan i Gävle. När jag var klar i mitten av 1990-talet blev jag direkt rekryterad till Ericson. Där jobbade jag ett par år med utveckling av både hård- och mjukvara. Under en period blev jag tillförordnad projektledare. Jag insåg att jag är bättre på det än produktutveckling. Jag fick mitt första heltids projektledarjobb 1999.

Jag förstår hur det tekniska fungerar men inte bäst på det handfasta arbetet. Efter Ericson har jag flyttat runt mellan en mängd företag i elektronikbranschen och inom telekom. När jag flyttade till Nya Zeeland arbetade jag med radar- och gps-system för marina transporter.

Vad är speciellt med Kvadrat?

– Jag tror att hemligheten ligger i den balanserade situationen mellan konsulter och säljare. Det är ett ömsesidigt beroende. Konsulterna står starkare än på andra företag. Säljarna vill ge konsulterna den typ av uppdrag som passar dem.

Hur är dina Kvadratkollegor?

– Jag har hunnit vara på en del event. Känslan är mycket lik den jag hade förra gången. Alla är öppna och intresserade. Både av andras uppdrag och person. Det är en samling entreprenörer som vill driva sin egen och Kvadrats verksamhet framåt. Det är en speciell sorts människor som vill äga sin verksamhet och ständigt utvecklas. 

Kan man vara lycklig på jobbet?

– Att vara lycklig handlar om vilka tankar man har om sig själv och sin situation. Tankarna styr hur jag mår. Som enskild kan jag försätta mig i situationer där jag blir lycklig. Kvadrat skapar bra omständigheter för detta. Friheten att välja uppdrag är en viktig del.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Jag gillar allt det som andra kallar extremsporter. Skärmflygning, jetski, wake surfing och att åka motorcykel . Det jag är ute efter är att ha fullt fokus på en enda sak. Om man gör något som kan vara farligt måste man ha full koncentration. Jag har oftast så mycket tankar som flyger så jag behöver få fokusera ibland.

Tack Niklas!

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning