Hoppa till sidans innehåll

Ledarskap, förändring och utveckling

Vi talar med Charlotte Albertsson om uppdrag, privata projekt, hur det är på Kvadrat och om att samhället står inför ett paradigmskifte.

Hej Charlotte, hur länge har du varit Kvadratare?

- Jag anslöt mig till Kvadrat i november förra året.

Hur var det att starta eget och hur kom du i kontakt med Kvadrat?

- Jag startade eget för knappt två år sedan, ett av mina bästa beslut! Jag upptäckte Kvadrat av en slump och fick kontakt med Helen Asklund på Kvadrat Malmö via LinkedIn. Det hon berättade passade mig bra. Att kunna bestämma själv, men vara med i ett sammanhang.                                                                

Vad har du för profil/inriktning som konsult?

- Mina olika anställningar har i stort sett alltid handlat om ledarskap, förändring och utveckling i någon form. Och som konsult jobbar jag med samma saker. Jag brinner för att utveckla människor och har ett stort kundfokus i allt jag gör. Nya förväntningar från kunderna driver och påverkar företag och deras affärsmodeller idag och det gäller att följa med i den utvecklingen. Kunderna tar till exempel med sina upplevelser från en verksamhet vilket skapar nya förväntningar i helt andra sammanhang.

Vad har du för kompetens/utbildningar?

- I grunden är jag ekonom från Lunds universitet, därefter har jag läst en MBA och gått på ett antal företagsspecifika ledarskaps- och personlig utvecklingskurser.

Vad är på gång, hur ser framtiden inom din kompetens/inriktning?

- Hela samhället står inför ett paradigmskifte som vi förmodligen inte helt förstår vidden av, så jag skulle säga att allas kompetens och inriktning står inför stora förändringar. Det gäller att vara nyfiken, testa och både tänka och göra saker du inte har gjort tidigare. Många företag vet att de står inför förändringar och att ta hjälp av en katalysator, till exempel mig, är ett sätt att identifiera vägarna framåt och få med sig alla perspektiv. Det är lätt att glömma att insidan av organisationen måste spegla förändringarna på utsidan. Det räcker inte med att hitta den nya affärsmodellen eller tro att branscher definieras på samma sätt som igår.

Vad gör du för uppdrag just nu?

Just nu jobbar jag med tre kunder. Ett affärsutvecklingssprojekt hos ett stort heminredningsföretag, där vi tittar på hur vi kan utveckla eftermarknaden i syfte att förlänga och förnya livet på befintliga/redan sålda produkter. Stort fokus på Circularity och Sustainability!

Jag gör också ett uppdrag för ett fastighetsbolag där jag hjälper dem med att implementera ett mer processorienterat arbetssätt: från avdelningar och stuprör till mer samarbete på tvären med kunden i fokus. Här är det jättetydligt att kunderna, hyresgästerna, har helt nya beteenden och förväntningar. Det räcker inte att "klappa på tegelstenarna" länge. 

Det tredje  uppdraget är under uppstart, där ska en Kvadratkollega och jag köra ett utvecklingsprogram för ett antal chefer i en nätverksorganisation, med fokus på strategisk verksamhetsutveckling. Lite teori, lite coaching medan de jobbar med ett case från deras egen situation. jag tror mycket på lärande som kombineras med din vardag. Då får du övning kombinerat med nya insikter, det skapar ett varaktigt lärande. 

Det märks att det är människor som valt att köra eget, det finns ett driv och ett kundengagemang som jag verkligen uppskattar

Vad är det bästa med Kvadrat?

- Som sagt, kombon av att vara egen och bestämma själv och att ändå ingå i ett sammanhang. Sen gillar jag Inkubik. jag har en idé som jag vill få möjlighet att utveckla, och det har jag börjat prata med Isak om. Känns toppen att även ingå i ett innovationssammanhang!

- Hur är dina kollegor på Kvadrat?

- Det märks att det är människor som valt att köra eget, det finns ett driv och ett kundengagemang som jag verkligen uppskattar. 

Vad gör du när du är ledig, privata projekt/hobbies?

- Jag är ganska aktiv och tränar, spela golf, åker skidor, går på bio, läser böcker, går på Pubquiz, gillar resor med mera. 

Jag har också startat ett antal nätverk. Ett nätverk som dels lånar ut pengar, så kallade mikrolån, och dels stödjer olika välgörenhetsinitiativ, bland annat Giving people och Help in Hand. Och en gourmetklubb, där vi ses och lagar god mat tillsammans med syfte att testa nytt. 

Jag tror mycket på devisen "ingen kan göra allt, men alla kan göra något" och har varit god man för två ensamkommande flyktingbarn, ett syskonpar. Nu när deras familj har kommit så fortsätter jag hjälpa dem med bland annat kontakter med myndigheter och skolan. Det är oerhört berikande att lära känna en annan kultur "på riktigt", det borde alla göra. Det skulle minska polariseringen tror jag.

Tack Charlotte! Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här!

Kvadrat i siffror

 • 436

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning