Hoppa till sidans innehåll

Systemutvecklaren Henrik: ”Det fanns bara en väg framåt – att bli egen”

Henrik

Har du någon gång drömt om att bygga upp ett eget företag? Det gjorde i alla fall systemutvecklaren Henrik Bylin. Idag har drömmen blivit till verklighet och enligt Henrik funkar det utmärkt att, som verksamhetsnära utvecklare, vara just egenföretagare.

Hej Henrik. Berätta – vem är du?
– Jag bor, tillsammans med min fru och vår treåriga son, vid havet 20 minuter söder om Sundsvall. Tv-serier och film är stora intressen och jag tycker också om att vara ute i naturen – gärna i form av skogspromenader, paddling och skidor. Förut har jag spelat mycket TV- dator – och brädspel, men det blir det inte mycket av nu med vår lille son. Och motorcykelintresset som jag tidigare hade får jag nog också vänta med ta upp igen tills jag får den där berömda 40-årskrisen.

Kunderna brukar uppskatta systemutvecklare som är självgående och tar ett helhetsansvar.

Du arbetar som verksamhetsnära utvecklare! Hur funkar det att vara egenföretagare inom detta område?
– Jag arbetar som systemutvecklare nära verksamheter, med fokus på att lösa och effektivisera deras problem med hjälp av stödsystem. Med den rollen krävs ofta ett helhetsansvar, så även om mitt fokus ligger på systemutveckling så tar jag även på mig kravställning och testrollen. Detta för att det ibland inte finns några dedikerade krav- och testpersoner.

Det fungerar väldigt bra att vara egenföretagare som verksamhetsnära utvecklare. Kunderna brukar uppskatta systemutvecklare som är självgående och tar ett helhetsansvar. Alltså utvecklare som bygger lösningar så som verksamheten tänkt sig, även om det inte alltid själva kan formulera hur de tänker sig lösningen.

Efter det fanns det bara en väg framåt – det var dags att bli egen!

Hur gick det till när du kom i kontakt med Kvadrat?
– Redan första dagen på jobbet, som nyinflyttad till Stockholm efter studierna, träffade jag på några konsulter som hade eget företag. Det var inget jag tidigare tänkt på att man kunde göra och jag blev intresserad direkt. Jag kände dock att det viktigaste nu var att bygga upp min erfarenhet som konsult.

Fyra år senare, efter en flytt till hemstaden Sundsvall samt efter en föräldraledighet, så kände jag att det nu var dags att försöka förverkliga drömmen om ett eget företag. Tanken slog mig faktiskt att det kanske fanns någon slags sammanslutning för egenföretagare som hjälper varandra. Några googlingar senare så hittade jag Kvadrat som lyckosamt nog visade sig ha ett Sundsvallskontor. Därefter hörde jag direkt av mig till Kvadrat Sundsvalls VD Lars Markström för en träff och det visade sig då att kontoret var så pass nystartat att de bara hade en konsult inne och inte hade hittat lokal än. Snacka om rätt timing! Efter det fanns det bara en väg framåt – det var dags att bli egen!

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill bli egenföretagare, men kanske inte riktigt “vågar” ta steget?

– Våga gör det!
– Läs på om att starta eget. Det finns massor av bra information att hitta på nätet!
– Det är värt det!

Tack för inspirationen, Henrik!

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning