Hoppa till sidans innehåll

”Växjöregionen har stor potential att fortsätta växa som IT-hub”

Jan Cserpes har precis tillträtt som affärsområdeschef hos Kvadrat. Han öppnade i februari Kvadrats nya kontor i Växjö. Det är en region med många företag som utvecklar IT-lösningar. Jan ser att det finns en viktig roll för Kvadrat att fylla.

Hej Jan! Du har nyligen startat upp Kvadrat Växjö. Hur kommer du att jobba framåt?

− Som affärsområdeschef är mitt uppdrag att öppna Kvadrat i den här regionen. Det innebär både att rekrytera konsulter och att hitta kunder. När jag startade i februari fanns det redan tre Kvadratare här i Växjö och jag har hittills rekryterat en till.

Det var jättespännande att dra igång Kvadrat Växjö. I mina ögon är det här en perfekt region för Kvadrat att finnas i. Så kom Coronakrisen och många företag blev lite försiktiga. Men nu tycker jag att det börjar komma igång igen. Jag har många bra kontakter med ambitiösa företag.

 Varför tycker du att företag ska anlita just Kvadratare när de köper in konsulter?

− Kvadratare är inte vilken sorts konsulter som helst. De är drivna egenföretagare. De månar om sitt eget företag, kvalitén i leveransen och framgång för kunden. Kvadratare är seniora och mycket erfarna. Jag tycker att Kvadrat har en unik och attraktiv affärsmodell. Den drar till sig duktiga och driftiga konsulter. Det känns jättekul!

Kvadrat är ingen stor spelare i regionen ännu, så mitt jobb är att sälja in Kvadrat och vårt koncept. Det blir att få till många möten.

Vad har du för bakgrund?

− Jag är uppvuxen i Växjö och har ett stort hjärta för staden och regionen. Efter att ha jobbat ett antal år som yrkesmilitär läste jag på universitetet. Jag pluggade systemvetenskap här i Växjö. Efter examen har jag samlat på mig uppåt tjugofem års erfarenhet inom IT-branschen. Jag har haft många olika roller. De senaste tjugo åren har jag varit i ledande befattning.

De senaste tre åren har jag varit egenföretagare. Jag jobbade som senior rådgivare, management konsult, verksamhetsutvecklare och interimschef. Så jag vet hur livet som egenföretagare ser ut. Det gör det lättare för mig att stötta de konsulter som har funderat på att starta eget men ännu inte riktigt tagit steget.

Hur kommer det sig att du sökt dig till Kvadrat?

− Jag blev tillfrågad och sökte tjänsten som affärsområdeschef. När jag fick höra talas om Kvadrat och dess affärsmodell blev jag direkt intresserad. Jag tycker att det här är precis vad Växjö saknar. Jag vill erbjuda kunder i regionen den här typen av affärsmodell. Sedan har jag alltid stimulerats av att arbeta med människor och av sociala relationer. Så det är extra roligt att komma in i ett starkt sammanhang igen.

Jan Cerpes framför Kvadrat Växjös kontor i World Trade Center i Växjö.

Som konsult ska man leverera till 110 procent. Det blir lätt ensamt om man inte har ett starkt nätverk. Även egenföretagare behöver några att småprata och skämta med. Det är också viktigt att få bolla problem och frågeställningar. Och inte minst after work och andra typer av sociala aktiviteter. Som jag ser det plockar man som Kvadratare russinen ur anställningskakan. Man har kolleger och ett stöttande sammanhang. Men man är ändå sin egen med alla fördelar det ger.

 

Hur ser du på utvecklingen framöver?

− Min vision är att Kvadrat ska bli en etablerad företeelse i den här regionen. Jag tycker att Växjö är en fantastisk region för IT-baserad verksamhet. Arbetsmarknaden här är dynamisk med många små och spännande företag. Sedan många år tillbaka finns det många företag som utvecklar IT-lösningar. Jag tror vi är starka inom flera nischer, till exempel ekonomi- och HR-system. Och många nätbaserade spelbolag har sin utveckling här. Systemutveckling kommer att vara vårt fokus. Jag söker också efter verksamhetsutvecklare som kan stötta företag i digitalisering, produktstrategi och organisationsutveckling.

Systemutveckling kommer att vara vårt fokus.

Växjö och Kronoberg går nu under Coronakrisen relativt ok jämfört med andra regioner i landet. Både ekonomin och arbetsmarknaden har klarat sig relativt bra. Jag vill med Kvadrat vara delaktig i utvecklingen och expansionen av Växjö och stadens företag.

Efterfrågan på oss kommer att öka efter hand är jag säker på. Det finns en marknad för det här sättet att jobba. Kvadrat står helt klart för framtidens arbetssätt: Hög flexibilitet för företagen med kvalité i leveranserna. Stor frihet och många möjligheter för konsulten!

Vad tycker du om att göra på fritiden?

− Jag har alltid varit lite av en adrenalinjunkie. Tidigare höll jag på med kampsport och dykning. Nuförtiden blir det gärna aktiviteter med familjen och lite löpning, mountainbike, gym och padel. Träningen ger avkoppling och en massa energi.

Tack Jan!

Är du nyfiken på vad Kvadrat kan erbjuda dig som kund? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning