Hoppa till sidans innehåll

”Vi gör det här tillsammans”

Patricia Sörensen har lång erfarenhet som chef inom offentlig sektor. Hon visste inte att det var sin egen och konsult hon vill bli. Men önskan att alltid testa något nytt ledde vägen.

Hej Patricia, vad gör du hos Kvadrat?

– Jag är managementkonsult och arbetar med organisationsutveckling, förändringsledning, flödeseffektivisering och rådgivning. Egentligen gör jag samma sak som jag har gjort under de tjugo år jag har jobbat som chef. Men nu som konsult kan jag plocka russinen ur kakan. Jag slipper all administration.

Jag ser över hela organisationen, konkretiserar hur allt hänger ihop utifrån vem man är till för. Ofta arbetar man med att förbättra delarna i en organisation var för sig. Men det jag hjälper till med är att konkretisera helheten. Att identifiera och arbeta med mer effektiva förbättringar i hela verksamheten. På så vis är det lättare att göra prioriteringar. Det är inte helt ovanligt att många förbättringar ska göras samtidigt. Det blir sällan bra.

Vad gör du just nu?

– Jag är hos MIDROC Propertys Development och ser över alla deras interna arbetsprocesser. Vi tittar på var i organisationen gör det lite ont? Vad kan förbättras för att uppnå kvalitet på helheten? Jag jobbar med ’mind set’ hos både ledning och personal. Just nu har vi byggt ett digitalt verktyg som ska underlätta för alla att lättare göra rätt. Nu gäller det att effektivisera genom att införa samma rutiner för alla delar av företaget.

Du har varit på Kvadrat i snart 2 år. Vad var det som fick dig att vilja bli konsult hos Kvadrat?

– Det visste jag inte att jag ville bli. Jag sa upp mig som regionkanslichef/polismästare för polisregion syd. Jag ville göra något jag inte gjort tidigare. Då kom jag på att jag vill testa att vara min egen och prova den privata sektorn. Jag hade tidigare arbetat med Siv Lidholm på Kvadrat Stockholm, vilken fick mig att prata med Helen och Göte i Malmö. Vi klickade direkt!

Vad är det som är bra med att vara Kvadratare?

– Det sköna är att man har så många kloka människor runt omkring sig. Vi hjälps åt att tänka och att engagera oss även om vi är på olika uppdrag. Jag trivs att arbeta på egen hand men är lika mycket teammänniska. Jag trivs inte med konkurrenstänkande. Det måste vara prestigelöst och på Kvadrat gör vi det tillsammans. För mig passar det perfekt att arbeta som konsult tre dagar i veckan. Nu kan jag unna mig det.

Du är managementkonsult, vad behövs för det?

– Ett gott sinne för organisation, team och människor: Men också att snabbt kunna sätta sig in i nya saker. Det krävs också en del distans till både sig själv och sin omgivning, ett gott mått erfarenhet, humor och skinn på näsan.

Hur kom du in på att arbeta med detta?

– Jag är beteendevetare i grunden och med ett sinne för att nå mål och att få människor med mig. Mitt första chefsjobb fick jag redan som högskolestuderande praktikant inom offentlig sektor med 300 anställda. Sen har det bara rullat på! Att leda har fallit sig väldigt naturligt och roligt! Under lång tid var jag chef inom vårdsektorn. Men då jag inte drivs av att klättra uppåt valde jag att byta genre för att utvecklas. När jag letade arbete slutade jag titta på titlarna utan fokuserade på ingredienserna i själva arbetena jag hittade.

Eftersom jag kan styra antalet arbetsdagar i veckan numera, kan jag träna och vara med mina nära och kära i mycket större utsträckning än tidigare 

Efter vården kom jag till Lantmäteriet som var en mycket stor organisation. Vi var sju chefer som anställdes för att tillsammans leda huvudmannabytet och förändringsresan mellan Domstolsverket och Lantmäteriet. Under åren på Lantmäteriet arbetade jag även som expert i general managementfrågor i olika Sida finansierade projekt i olika länder.

Hur är dina Kvadratkollegor?

– De ju störtsköna! Vi är ett jättebra gäng på Kvadrat Malmö. Jag känner en väldigt bra teamtillhörighet. Ensam är man inte stark. Vi hjälps verkligen åt! Kvadratmodellen fungerar. Till exempel är vi ofta två tre stycken på ett möte med en ny potentiell kund.

Hur är livet som Kvadratare?

– Det bästa är ju att man kan styra sin tid och vara sin egen. För mig är Kvadrat en viktig språngbräda in i en ny sfär. Jag behövde hjälp för att snabbt komma ut i den privata sektorn. Det är häftigt med den variation jag kan få i arbetet. Har haft olika stora projekt att hantera och det hinner aldrig bli långdraget.

Kan man vara lycklig på jobbet?

– Ja, det är klart att man kan. Det är upp till var och en att lösa det oavsett sammanhang. För mig är det egentligen ingen skillnad mot tidigare. Det har alltid varit viktigt för mig att kunna påverka saker och ting och omge mig med människor som är kloka. Har detta saknats har jag arbetat med förändring på alla möjliga sätt. Det ligger som sagt mest på en själv att göra något åt det. På Kvadrat får jag hjälp med nätverk och att vidga mina vyer. Det passar mig jättebra!

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Jag har två tonåringar som fyller min vardag och gör mig till en väldigt engagerad fotbollsmamma. Jag är också tränare i bland annat boxercise på mitt lokala gym i Hässleholm. I allmänhet gillar jag att vara aktiv och träna. Eftersom jag kan styra antalet arbetsdagar i veckan numera, kan jag träna och vara med mina nära och kära i mycket större utsträckning än tidigare. Jag har även en egenbyggd sommarstuga i Halmstad som jag gärna snickrar i. Och en fjällstuga i Lofsdalen som vi flyttar till så ofta möjlighet ges. Arbete på distans är ju fullt möjligt!

Tack Patricia!

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här. 

 

Kvadrat i siffror

 • 439

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 342

  Kunder senaste året

 • 4,6/5

  Kundnöjdhet sedan 2007

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning