Jonathan Martinsson
Systemutvecklare
Jonathan har flera års erfarenhet med NodeJS backendsystem skrivna i Typescript och Javascript, Han har även 11 års erfarenhet inom Java-baserade system, såsom Dropwizard, Spring Boot och JEE. Han tar sig an frontend-utveckling, backend-utveckling och sätter upp system i molntjänster. Jonathan trivs allra bäst med backend-utveckling.
Jonathan är van att jobba i ett team som planerar och fördelar arbetsuppgifter mellan sig och tar ansvar för drift, support och säkerhet.
Områden
- Systemutvecklare
- Typescript
- Java
- DevOps
Om Jonathan
Jonathan är en självgående och initiativtagande person som drivs av lösa problem. Han försöker alltid hitta förbättringar och sätt att effektivisera arbetet och systemen. Jonathan har lätt att lära och är flexibel.Jonathans CV
-
Husqvarna Group Service Cloud
Security Champion
2021 -
Jonathan deltar i ett säkerhetsforum inom Husqvarna DS som tar upp best practises och dagsaktuella problem inom it-säkerhet. Rollen innebär även att driva säkerhetsarbetet i teamet. -
Husqvarna Group Service Cloud
Backend-utvecklare
2020 -
Jonathan utvecklar gemensamma tjänster för Husqvarna Group för identitets- och åtkomsthantering, kundsystem, produktregistrering, kontraktregistrering, meddelande- och notifikationssystem. Teamet skapar själva infrastruktur och driftar alla tjänster på AWS.
Jonathan utvecklade en plattform med hjälp av AWS Lambda och AWS Athena för att exportera rapporter och statisktik från våra tjänster.
Jonathan var med och utvecklade Husqvarnas nya produkregistreringssystem som bidrog till att kunna knyta användare till produkt redan från återförsäljare.
Jonathan implementerade OpenId Connect stöd i vårt system för inloggning som bidrog till att Husqvarna numera kan erbjuda ett standardiserat sätt för alla tjänster att sköta identitet och åtkomst på.
Roll: Backendutvecklare i Husqvarna Group Service Cloud - Customer Relationships
Teamstorlek: 4-6 personer.
Tekniker: Typescript, Javascript, NodeJS, Express JS, Java, REST, JSON, AWS, DynamoDB, Dropwizard, Gradle, Maven, AWS Athena, OAuth2, OpenId Connect, API Gateway, Docker, Cloudformation, ECS, AWS Lambda, MySQL 8. -
GoShare
Backend-utvecklare
2019 - 2020
Uppdrag: GoShare är en tjänst som förmedlar egenanställda(contractors) förare och arbetskraft för att utföra en transport den sista biten från t ex butik till konsument eller mellan företag. Tjänsten bygger på appar och en webbsida, kunderna kan när som helst begära att ett fordon av varierande storlek kommer till önskad hämtningsplats och lämnar på önskad plats.
GoShare har under flera år byggt upp ett system i PHP som inte längre är lätt att underhålla. Jonathan drev på och migrerade delar av systemet till mikrotjänster byggda i Spring Boot skriven i Kotlin.
Kundnytta: Nyutveckling går snabbare, systemet skalar bättre och blir betydligt mer robust.
Jonathan implementerade en integration med bakgrundskontroll-tjänsten Checkr.
Kundnytta: Kundservice behöver inte längre logga in direkt hos Checkr. Nya förare behöver inte avbryta registreringsprocessen och gå till en extern webbplats.
Jonathan implementerade en ny modell för hur kunder och contractors kan förhandla om pris.
Kundnytta: GoShare kunde fortsätta verka i sin största marknad Kalifornien utan avbrott eller risk för stämningar trots nya lagar om skydd för anställda.
Projektstorlek: ca 15 personer
Roll: Utvecklare
Teknik: Kotlin, PHP, Python, Spring Boot, MySQL, AWS, Jooq, Vue.js -
Husqvarna Group / DSS
Backend-utvecklare
2017 - 2019
Uppdrag: Husqvarna Connect är en app för konsumenter som äger t ex. batteridrivna gräsklippare, lövblåsar, motorsågar kan använda sig av för att koppla upp sig med bluetooth och följa sitt användande i sin mobiltelefon.
Jonathan jobbade inom backend i ett team som var uppdelat mellan Sverige och Indien. Det var därför viktigt att dokumentera all utveckling och api:er för att undvika missförstånd.
Jonathan implementerade det system som hämtar manualer och översättningar beroende på var användaren befinner sig och vilket språk de använder på sin telefon för olika produkter. Han skapade REST-api:er som appen anropade och byggde integrationen mot andra mikrotjänster inom Husqvarna.
Jonathan ansvarade för att integrera Husqvarnas Ecommerce-plattform med Husqvarna Connect. Jonathan höll ständig kontakt med Ecommerce-teamet, implementerade integrationen och REST-api:er.
Kundnytta: Husqvarna lanserade Husqvarna Connect appen och kunde därmed lansera nya produkter.
Roll: Backendutvecklare i ett team på ca 20 personer.
Projektstorlek: 50 personer.
Tekniker: Java, REST, JSON, AWS, DynamoDB, Dropwizard, Gradle -
Husqvarna Group / DSS
Backend-utvecklare
2017 - 2017
Uppdrag: Husqvarna Group har flera olika legacy system för att hantera produkter, produktmodeller och serienummer.
Jonathan utvecklade de mikrotjänster som används av andra tjänster och appar i Husqvarnas nya utbud. Jonathan hade ett delat ansvar för alla miljöer såväl i test som i produktion för de tjänster som teamet tillhandahåller och utvecklar.
Kundnytta: Husqvarna kan erbjuda sina kunder moderna tjänster och appar genom en central plats för produktinformation.
Roll: Backendutvecklare i ett team på 5 personer.
Projektstorlek: 50 personer.
Tekniker: Java, REST, JSON, AWS, DynamoDB, Dropwizard, Gradle. -
Jordbruksverket
Fullstack-utvecklare
2016 - 2017
Uppdrag: Jordbruksverket har till uppdrag att betala ut stora stöd till jordbrukare, dels nationella stöd men till största delen EU-stöd. Regelverken kring dessa stöd är väldigt komplexa och kräver spårbarhet av varenda krona som betalas ut.
Jonathan utvecklade Jordbruksverkets jordbrukarstödsystem som är uppbyggt runt en regelmotor som kör de regler som krävs för att få stöd. Resultaten sparas ner som olika händelser som medför att det går att bygga upp ett tidigare tillstånd. Även om regler ändras retroaktivt så kan stödbeloppen alltid räknas ut i efterhand och spårbarheten blir total.
Kundnytta: Länsstyrelserna och Jordbruksverket kan betala ut rätt stöd till Sveriges lantbrukare.
Roll: Utvecklare både backend men framför allt frontend, ansvarig utvecklare frontend i teamet.
Projektstorlek: 60 personer
Tekniker: AngularJS, JBoss, Java, JSON, PostgreSQL -
Domstolsverket
Backend-utvecklare
2015 - 2016
Uppdrag: Syftet med uppdraget var att modernisera och modularisera Domstolsverkets målhanteringssystem samt att avveckla användandet av Oracle Business Components. Målet var att införa ett tjänstebaserat system som använder JPA och EJB. En stor del av arbetet var att jobba testdrivet och för all ny och omskriven kod så skrevs enhetstester och till en mindre del Selenium-tester.
Kundnytta: Möjligt att byta till en bättre och betydligt billigare appserver, lättare förvaltning och nyutveckling.
Roll: Utvecklare
Projektstorlek: 20 utvecklare
Teknik: Java, JPA, Arquillian, queryDSL -
Domstolsverket
Frontend-utvecklare
2014 - 2015
Uppdrag: Projektet syftade till att göra Domstolsverkets målhanteringssystem webbläsare-oberoende från att bara fungerat på Internet Explorer. Gränssnittet hjälper användaren med det mesta och systemet byggde på modala dialoger som inte längre fanns i standardwebbläsare. Hälften av all kod i gränssnittet påverkades och behövdes skrivas om.
Kundnytta: Att kunna välja webbläsare och Microsoft kunde inte lova fortsatt support på Internet Explorer som inte längre utvecklas. Möjligheten att kunna köra systemet på en surfplatta var också avgörande.
Roll: Jonathan jobbade som utvecklare men tog även fram komponenter och riktlinjer för resten av gruppen att jobba med.
Projektstorlek: 5-8 personer
Teknik: HTML5, JSP, JavaScript, CSS, jQuery UI -
Domstolsverket
Utreda behov av utvecklingsmiljö
2014 - 2014
Uppdrag: En del av Domstolsverkets konsulter använde en annan utvecklingsmiljö. Jonathan genomförde en analys om IntelliJ IDEA skulle ersätta Eclipse med resultatet att IntelliJ IDEA var betydligt mer användarvänligt. Jonathan tog även kontakt för att köpa in licenser samt ansvarade för fördelningen av dessa.
Kundnytta: Snabbare och effektivare utveckling. -
Domstolsverket
DevOps
2014 - 2016
Uppdrag: Syftet med uppdraget var att paketera och leverera Domstolsverkets målhanteringssystem samt upprätthålla testmiljöer. Under projektet för modularisering av systemet så blev byggprocessen mer och mer komplex. På Domstolsverket så används Jenkins som byggserver.
Jonathan ansvarade för att se till att alla servrar i testmiljöerna hela tiden var uppe och uppdaterade med rätt versioner av systemet. För att tillgodogöra detta behovet så byggde Jonathan upp en ny byggprocess med hjälp av Jenkins.
Kundnytta: Från att innan en utvecklare satt i timmar med att utföra ett bygge och deploy så automatiserade Jonathan processen så att utveckling och test skulle bli mindre störda.
Roll: Utvecklare samt byggansvarig.
Teknik: Jenkins, Groovy, Maven -
Domstolsverket
Frontend-utvecklare
2013 - 2014
Uppdrag: Projektet syftade till att uppdatera Domstolsverkets målhanteringssystem till att fungera med Internet Explorer 10
Kundnytta: Sveriges Domstolar kunde börja använda en ny version av Internet Explorer och sparar pengar på att inte betala för extra support.
Roll: Utvecklare
Tekniker: JSP, JavaScript, HTML, Java, Weblogic Server
Jonathans kompetensområden
-
Branscherfarenhet
Tillverkande Industri, Transport/Spedition/Flyg, Stat/kommun/Landsting -
Databaser
Databaser allmänt, Databaskonstruktion, Datalager, Datamodellering, Databasadministration, Amazon DynamoDB, Amazon Athena, Amazon Aurora -
Metoder & Processer
Agila metoder allmänt, Scrum -
Roller
Utvecklare/Programmerare -
Systemtyper
Webb- och Internetbaserade system, Systemförvaltning, Systemarkitektur - systemnivå, Microservices, Systemintegration -
Tillämpningar
AJAX -
Utvecklingsspråk
Spring, IntelliJ, Typescript, Rust, Webservices, HTML5, SQL, Java, HTML -
Verktyg & Middleware
IntelliJ, Gradle, Git, Jenkins, Azure DevOps
Jonathans anställningar
-
Software Engineer, GoShare Inc
2019 - 2020
-
Systemutvecklare, Jordbruksverket
2016 - 2017
-
Systemutvecklare, Domstolsverket
2013 - 2016
Jonathans utbildningar
-
Embedded Systems Programming, San Diego State University
2019 - 2019
-
AngularJS, Edument
2017 - 2017
-
Javascript/AngularJS, Edument
2016 - 2016
-
Introduction to agile, Ola Berg
2016 - 2016
-
Git, Edument
2016 - 2016
-
Angular JS/JPA/REST, Learning Tree
2015 - 2015
-
Spanska, nybörjarkurs II 15hp, Högskolan i Jönköping
2015 - 2015
-
Spanska, 1-30 hp, Högskolan i Jönköping
2015 - 2016
-
Spanska, nybörjarkurs I 15hp, Högskolan i Jönköping
2014 - 2015
-
Programvaruteknik, Mittuniversitetet Östersund
2010 - 2013
-
Teknikprogrammet, Bäckadalsgymnasiet i Jönköping
1999 - 2002