Hoppa till sidans innehåll

IT-branschens nya trend: Frihet

Klas

Det går en tydlig trend i IT-branschen. Under de senaste åren har allt fler IT-konsulter lämnat sina fasta tjänster på de stora konsultbolagen för att testa vingarna som egenföretagare. En del menar att det beror på att konjunkturen vänt och nu går uppåt. Andra menar att det helt enkelt skett en attitydförändring i samhället där frihet i arbetet ses som en allt viktigare faktor – kanske är det en kombination av de båda.

Klas Espenkrona är en av de som kan ställa sig i ledet bland de som lämnat tillvaron som anställd konsult för livet som egen. Vi har pratat med Klas om vad det var som lockade honom att testa vingarna som egenföretagare men också vad det har betytt för honom och hans tillvaro.


Hej Klas, berätta lite om dig själv!
– Jag är född och uppvuxen på västkusten, till största del i Bovallstrand. När de flesta andra i min ålder åkte till Asien för att backpacka efter gymnasiet, valde jag att ”hitta mig själv” genom att flytta till Göteborg för att pluggad musikvetenskap under ett år. Men att försörja sig som musikvetare är inte det lättaste så jag började att se mig om efter en alternativ sysselsättning. En kompis till mig pluggade en utbildning på Göteborgs Universitet som jag tyckte lät intressant – Software Engineering & Management – så jag hoppade på den. Det hade blivit en hel del datorspel i min ungdom och åren som följde, och någonstans så tänkte jag att jobba med datorer och data nog snarare skulle kännas som en hobby än ett riktigt jobb – jag menar, dricka kaffe framför en dator, det gör jag ju hemma hela tiden. Jag tog examen lagom till det att jobben började komma tillbaka efter arbetskrisen i Sverige och mitt första jobb fick jag nästan direkt – ett konsultjobb. Jag hann med att jobba både på Volvo och Stena, och även på några andra ställen, innan jag och min fru bestämde oss för att lämna Göteborg och flytta till Linköping. Första halvåret i Östergötland var jag föräldraledig men när det var dags att börja jobba igen så fastnade jag på en annons som jag hittade på nätet av en slump. Avsändaren för annonsen var Kvadrat.

När valde du att starta eget och varför?
– Jag valde att starta eget i samband med att jag började på Kvadrat. Samtidigt som jag var i kontakt med Kvadrat så pratade jag även med ett ”vanligt” konsultbolag. Jag hade gått i tankarna om att köra eget redan när vi bodde i Göteborg, men kom aldrig riktigt till skott, så när Kvadrat presenterade sin modell som gick ut på att man fick driva eget bolag genom dem så var valet enkelt. I början var jag lite orolig för att inte få uppdrag men det löste sig snabbt. En av de största utmaningarna med att starta eget var att komma på ett vettigt namn till bolaget. Helst av allt så ville jag döpa bolaget till ”Verklighetens IT”, men det godkändes tyvärr inte av bolagsverket. Så det fick bli det näst bästa, Klas Espenkrona Consulting AB.

Det är viktigt att man aldrig slutar lära eller slutar vara nyfiken

Du har jobbat med det mesta inom .Net. Vad krävs för att bli en riktig bra .net-utvecklare tror du?
– Jag skulle nog säga att det är samma saker som krävs för att bli en bra utvecklare överlag. I början handlar det mycket om ”övning” för att du ska kunna förstå och använda dig av alla koncept. När grunderna sen väl sitter så tycker jag att man ska se till att man hamnar i projekt med folk som är bättre och mer erfarna än en själv, så att man kan lära av dem. Sen är det bara att försöka hålla sig uppdaterad och fundera på hur och varför vissa lösningar är lämpligare än andra. Det är viktigt att man aldrig slutar lära eller slutar vara nyfiken.

Vad var det som var så lockande med att bli egenföretagare?
– Det bästa med att vara egen är ”friheten”, till exempel att inte behöva stå med mössan i hand hos chefen för att man vill gå någon kurs, eller vad det nu kan tänkas vara. Har man dessutom flexibla kunder så kan man lägga upp arbetet som man vill och jobba när man vill, vilket verkligen är en stor frihet. Just nu jobbar jag för en liten webbyrå i Stockholm som heter Larvit, och så länge kommunikationerna fungerar så är det inga problem att jobba som man behagar. Dock så är det på både gott och ont. Man får bestämma precis allt själv men det innebär även att man måste vara både om sig och kring sig med grejer som pension och liknande. Tycker man om att ha någon som håller en i handen och gör val åt en så kanske inte egenföretagande är den rätta vägen att gå. Men är man självgående och vågar ta egna beslut – och trivs med friheten som detta medför – så tycker jag verkligen att man ska fundera på att starta eget.

Vilka är dina bästa tips till de som vill starta eget inom IT?
– Det är bra att ha ett litet startkapital när man kör igång. Jag skulle rekommendera att ha cirka tre månadslöner på kontot innan du startar upp – det är en bra säkerhet. Sen gäller det att hitta ett bra namn till bolaget som du känner representerar dig och det du står för.

Tack så mycket Klas!

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning