Hoppa till sidans innehåll

Mobb-programmering ger fokus, prioritering och kunskapsspridning i teamet

Dario

Vi har träffat Dario Lentini, programmerare och egenföretagare i Kvadrat sedan hösten 2017… och hundägare sedan i somras!

Dario, berätta lite om ditt nuvarande konsultuppdrag!
– Jag har varit hos Veoneer sedan jag började på Kvadrat. Det är ett svenskt bolag som arbetar med kameror för självkörande bilar och befinner sig i toppskiktet tillsammans med betydligt större bolag. Vi jobbar nu med utveckling av nästa generation så alla detaljer är hemliga. Föregångaren används bland annat av Mercedes.

Utrustningen höjer framför allt säkerhet och används till exempel vid automatisk inbromsning. Alla de olika systemen – till exempel radar, kamera och högupplösta kartor – samverkar och kommunicerar. Framtidsutsikterna för forskning och utveckling på det här området är mycket goda. Det är kul att det finns ett svenskt företag med bland de främsta på det här området!

Du har ju erfarenhet av mobb-programmering, hur funkar det?
– Det är intressant att testa nya sätt att jobba på, att jobba bättre med sitt team. Det blir mer fokus på prioritering, man jobbar med en sak i taget. Det blir också bra kunskapsspridning i teamet. Det går oftast fortare framåt om man är fler, fem hjärnor är mer än en hjärna!

Den mest uppenbara skillnaden är att hela teamet är samlade framför samma skärm istället för bara två personer. Rent praktiskt så är den som sitter vid datorn enbart en smart inmatningsenhet som gör om idéer från den personen som navigerar till kod. Sedan så har vi använt en timer på mellan fem och tio minuter för att rotera roller.

Vad är det bästa med mobb-programmering?
– Den stora fördelen med mobb-programmering är att hela teamet fokuserar på det som är allra viktigast och att den uppgiften hela tiden drivs framåt. Verkligheten är ju rätt sporadisk; någon blir sjuk, någon ska vabba, någon workshop ska förberedas, nu kom en panik-bugg in, och så vidare. I mer traditionell utveckling stannar arbetet av helt då man oftast inte har någon detaljkoll på vad de andra i teamet gör. När vi mobb-utvecklar så kan man hoppa in och ut ur mobben ganska fritt om man till exempel inte orkar mobba hela tiden eller om någon sidogrej dyker upp.

– Det bästa är att varje dag få chansen att lösa nya intressanta problem, att försöka göra skillnad och skapa värde för kunden. 

Är mobb-programmering vanligt?
– De flesta har hört talas om mobb-programmering men det är inte helt utbrett. Med mobb-programmering blir det ett väldigt fokus på arbetet, alla fokuserar på samma sak. Det kan vara ganska ansträngande med mobb-programmering, det gäller att vara observant och ta mer pauser!

Hur är det att vara ansluten till Kvadrat?
– Man får ett till hem och gemenskap med sina Kvadratkompisar. En bonus är att man får träffa kollegor som jobbar med andra saker. Att inte vara anställd känns väldigt befriande. Som egen kan jag planera långsiktigt eftersom jag inte bara har vanlig lön. Vill jag vara ledig en längre tid kan jag planera för det. Det är också lättare att profilera sig och utvecklas i den riktning man vill. Som anställd har du inte alls samma möjligheter.

Vad gör du på fritiden?
– Jag bor i Linköping med min sex månader gamla Malinois-valp (det är en hund). Mitt liv utspelar sig inom en rektangel som sträcker sig över hemmet, arbetsplatsen, skogen och brukshundklubben. Förutom hundträning så nördar jag lite kring olika maträtter där favoriterna är Ramen (japansk nudelsoppa) och tacos (ingen vidare förklaring nödvändig).

Vad ska jag tänka på om jag skulle vilja arbeta med programmering?
– Det viktigaste är att vara nyfiken och intresserad av teknik och kunna se möjligheterna som program medför. Idag har en avancerad spis mer kod än vad som behövdes för att åka till månen första gången, vi använder otaliga appar varje dag som är programmerade. Börja med vad du är intresserad av och låt ditt intresse och passion leda dig mot vad som kan lösas med hjälp av ett program du utvecklar!

Stort tack, Dario!

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning