Anna-Karin är en engagerad förändringsledare som uppskattas av både kunder och kollegor. Med sitt inkluderande arbetssätt och sin förmåga att få grupper att samarbeta effektivt skapar hon trygghet och driv i förändringsarbetet. Hon kommunicerar tydligt, ser varje individ och lyfter gruppens gemensamma styrkor. Genom att bygga tillit skapar hon starka relationer och får ofta både medarbetares och ledningens förtroende.
Med lång och bred erfarenhet inom IT- och verksamhetsutveckling, främst inom statlig och offentlig sektor, rör hon sig obehindrat mellan strategiska frågor och operativa detaljer. Hon har en förmåga att växla perspektiv utifrån sammanhanget och hanterar såväl utveckling av strategier som deras genomförande med samma fokus och engagemang.
Under sin karriär har hon haft ledande roller i en rad projekt, med erfarenhet som spänner över förändringsledning, projektledning, integration av nya verksamheter och system, processutveckling, kravställning och testledning.
Hon trivs allra bäst i gränslandet mellan verksamhet och IT. Ett starkt intresse för att förstå kundens behov driver henne att skapa lösningar med både kvalitet och långsiktigt värde.
Material
Om Anna-Karin
Anna-Karins CV
[28] Svenska kraftnät, division Nät
Förändringsledare
2024 -
[27] Svenska kraftnät, division IT
Förändringsledare, införandestöd
2023 - 2024
Svenska Kraftnät beslutade att byta ut sitt tidigare ärendehanteringssystem till ServiceNow. Som förändringsledare ansvarade jag för att underlätta övergången för de cirka 2000 medarbetarna. Jag utvecklade en förändringsplan och kommunikationsstrategi för att förmedla syftet och fördelarna med det nya systemet.
Jag ledde utbildningsinsatser för både slutanvändare och systemförvaltare och skapade stödstrukturer för att säkerställa en smidig implementation. Arbetet inkluderade även att samla feedback och justera processen för att optimera användarupplevelsen och stödja organisationen genom hela förändringsarbetet.
Metoder: Djupintervjuer, facilitering och workshopledning, processutveckling, ADKAR-modellen, Kotters 8-stegsmodell.
[26] Energimyndigheten, Utvecklingsenheten
Förändringsledare / Processutvecklare
2023 - 2023
Energimyndigheten fick i uppdrag av regeringen att införa ett elkostnadsstöd till särskilt drabbade företag under energikrisen.
Jag var en del av utvecklingsgruppen som säkerställde att införandet följde myndighetens utvecklingsstandarder. Projektet hade en mycket snäv tidsram, vilket krävde nära samarbete mellan olika enheter och snabb anpassning till förändrade förutsättningar.
Metoder: Processkartläggning, kravanalys och förändringsledning.
[25] Energimyndigheten, Utvecklingsenheten
Förändringsledare / Processutvecklare
2021 - 2022
När Energimyndigheten behövde anpassa sitt utvecklingsarbete för att hantera fler uppdrag utanför det ordinarie regleringsbrevet, fick jag uppdraget att ta fram ett gemensamt arbetssätt för utveckling av verksamhetsprocesser.
Jag analyserade befintliga arbetssätt, kartlade intressenter och tog fram en strategi för implementering av gemensamma lösningar i hela myndigheten. Arbetet inkluderade workshops, presentationer och en övergripande förändringsplan, i nära samarbete med processägare och ledningsgrupp.
Metoder: Intressentanalyser, facilitering och workshopledning, ADKAR-modellen, Kotters 8-stegsmodell, samt 2c8 Modeling Tool.
[24] Energimyndigheten, Utvecklingsenheten
Förändringsledare / Processutvecklare
2020 - 2021
En verksamhet inom Energimyndigheten hade mottagit återkommande klagomål. Jag ledde en kartläggning för att identifiera grundorsaker och förbättra arbetssättet.
Tillsammans med utvalda medarbetare visualiserade vi nuläget i en processkarta med tydliga roller och överlämningar. Förankring och gruppdynamik var centralt, och vi jobbade med kontinuitet genom korta, regelbundna möten. Arbetet resulterade i en rapport med åtgärdsförslag och en konkret genomförandeplan.
Metoder: Djupintervjuer, facilitering och workshopledning, processutveckling enligt SIQ:s Modell för Kundorienterad Verksamhetsutveckling samt 2c8 Modeling Tool.
[23] Energimyndigheten, Utvecklingsenheten
Förändringsledare / Projektledare
2020 - 2020
Jag var projektledare för utvecklingen av ett nytt dokumentbibliotek kopplat till Energimyndighetens klickbara verksamhetsprocesser. Syftet var att samla originaldokument på ett ställe och införa godkännandeflöden och automatiska påminnelser för dokumentrevidering.
Tillsammans med en projektgrupp av processförvaltare kravställde vi lösningen och genomförde projektet i samarbete med externa konsulter. Jag producerade även instruktionsfilmer för att ge medarbetare tydliga riktlinjer för hur dokumenten skulle hanteras.
Metoder: Projektledning enligt Energimyndighetens projektmodell, kravarbete, SharePoint 2019 samt EpiServer.
[22] Energimyndigheten, Utvecklingsenheten
Förändringsledare / Projektledare
2019 - 2019
Som förändringsledare ansvarade jag för att kartlägga och förenkla Energimyndighetens utförarroller inför införandet av ett nytt dokumenthanteringssystem. Arbetet omfattade hela myndigheten och berörde över 400 medarbetare.
Jag etablerade uppdraget i dialog med samtliga avdelnings- och enhetschefer, ledde workshops och coachade utsedda representanter i deras lokala förankringsarbete. Resultatet blev en minskning från över 130 till 35 roller – med tydligare ansvarsfördelning som följd.
Metoder: HUKI-modellen, facilitering och workshopledning samt ADKAR-modellen.
[21] Energimyndigheten, Enheten för verksamhetsstyrning
Process- och verksamhetsutvecklare / Förändringsle
2019 - 2019
Jag ledde upphandlingen av ett standardsystem för processvisualisering när Energimyndigheten beslutade att införa processarbete brett i organisationen. Införandet skedde i tre steg: teknisk konfiguration, pilotverksamhet och slutligen utbildning och utrullning.
Efter egen utbildning i verktyget tog jag fram utbildningsmaterial och genomförde utbildningar för myndighetens processförvaltare. För att stötta ett långsiktigt införande startade jag ett forum för nya processförvaltare och erbjöd individuell coachning vid behov.
Metoder: Upphandling, tekniskt kravarbete, Processutveckling enligt SIQ:s Modell för Kundorienterad Verksamhetsutveckling, Pro-jektledning enligt Energimyndighetens projektmodell, 2c8 Mo-deling Tool och förändringsledning.
[19] Energimyndigheten, Enheten för verksamhetsstyrning
Process- och verksamhetsutvecklare
2018 - 2018
Jag kartlade tre huvudprocesser inom myndighetsutövning och tillsyn i enlighet med Energimyndighetens verksamhetsstrategi. Samtidigt fick myndigheten ett regeringsuppdrag om effektivisering inom statsförvaltningen, vilket ledde till att de båda uppdragen sammanfördes.
Tillsammans med verksamheterna identifierade och definierade jag processerna med hjälp av den nya metodiken för processarbete. Arbetet gav oss också möjlighet att verifiera och vidareutveckla metodiken, vilket säkerställde att den var användbar vid framtida processutveckling.
Metoder: Intressentanalyser, facilitering och workshopledning, kravarbete, Visio samt SharePoint 2010.
[20] Energimyndigheten, Enheten för verksamhetsstyrning
Process- och verksamhetsutvecklare
2018 - 2018
Regeringen gav Statens energimyndighet i uppdrag att genomföra särskilda satsningar på effektiviseringar under 2018, med målet att förbättra resultaten i kärnverksamheten. Dessa effektiviseringsåtgärder skulle redovisas i en rapport.
Tillsammans med en kollega skrev jag rapporten "Effektiviseringsinsatser i statsförvaltningen". Rapporten sammanfattade de insatser som gjordes i arbetet med huvudprocesserna inom området "Myndighetsutövning och tillsyn" som beskrivs i uppdrag [19].
Metoder: Processutveckling enligt SIQ:s Modell för Kundorienterad Verksamhetsutveckling.
[18] Energimyndigheten, Enheten för Verksamhetsstyrning
Förändringsledare / Verksamhetsutvecklare
2018 - 2018
Energimyndigheten beslutade att visualisera samtliga verksamhetsprocesser och göra dem tillgängliga för alla medarbetare som en del av arbetet med ständiga förbättringar.
Jag ansvarade för att hitta lämpliga leverantörer och samarbetade med den valda leverantören samt verksamhetens representanter för att ta fram en lösning. Arbetet innefattade nära samarbete med medarbetare från olika delar av myndigheten för att kravställa lösningen, där både förändringar i arbetssätt och juridiska krav som GDPR och informationssäkerhet beaktades. Resultatet blev en visuell, klickbar applikation som inkluderade alla beslutade verksamhetsprocesser.
Metoder: Intressentanalyser, facilitering och workshopledning, ADKAR-modellen, projektledning enligt Energimyndighetens projektmo-dell, kravarbete, Visio samt SharePoint 2010.
[17] Energimyndigheten, Sektionen för utveckling
Process- och verksamhetsutvecklare / Förändringsle
2017 - 2017
Energimyndigheten beslutade att ta fram riktlinjer och anvisningar för att beskriva myndighetens syn på processer och processorientering.
Tillsammans med en kollega utvecklade jag en metodik och utbildade medarbetarna för att öka förståelsen för varför systematiskt processarbete är viktigt och vilken nytta det medför.
Metoder: Processutveckling enligt SIQ:s Modell för Kundorienterad Verksamhetsutveckling, facilitering och workshopledning, ADKAR-modellen samt Kotters 8-stegsmodell.
[16] Energimyndigheten, Sektionen för utveckling
Projektledare / Förändringsledare
2017 - 2017
Energimyndigheten beslutade att utveckla en interaktiv lösning för att visualisera processer på intranätet. Jag ansvarade för att identifiera och kravställa lösningen tillsammans med leverantör och verksamhetsrepresentanter. Processerna ritades i Visio och gjordes klickbara för att visa detaljer som aktivitetens innehåll, ansvarig roll och relevanta dokument. Se uppdrag [17].
Under projektets gång blev det tydligt att det fanns ett behov av en processorganisation med tydliga roller och ansvar. Som förändringsledare var det viktigt att involvera verksamheten genom hela processen. Tre processer visualiserades i första versionen, och jag arbetade nära de berörda enheterna för att säkerställa att lösningen mötte deras behov. Ett omfattande utbildningsmaterial togs fram och användarna fick både klassrumsundervisning och gruppsessioner. Extra stöd erbjöds genom coachträffar och tillgång till verksamhetsutvecklare för varje processteam.
Metoder: Kravanalys, verksamhetsanalys, facilitering och workshopledning, ADKAR-modellen, Kotters 8-stegsmodell samt projektledning enligt Energimyndighetens projektmodell.
[15] Energimyndigheten, Sektionen för utveckling
Process- och verksamhetsutvecklare
2017 - 2017
Inför upphandlingen av ett nytt ärendehanteringssystem genomförde Energimyndigheten en omfattande processkartläggning av huvudprocesserna samt ärendehanteringsprocessen. En konsoliderad informationsmodell togs fram i samband med arbetet.
I min roll analyserade och kartlade jag de tre huvudprocesserna för att förstå verksamhetens behov och säkerställa att dessa beaktades i den kommande lösningen.
Metoder: Intressentanalyser, facilitering och workshopledning, kravarbete, Visio samt SharePoint 2010.
[14] Energimyndigheten, Sektionen för utveckling
Programsamordnare / Huvudprojektledare
2015 - 2016
För att hantera det ökande antalet projekt kopplade till E-tjänsteportalen och säkerställa en effektiv samordning och prioritering av förvaltningsärenden och uppdrag, initierades ett program för att sammanföra dessa.
Som huvudprojektledare för all utveckling inom E-tjänsteportalen och programkoordinator för E-tjänsteprogrammet, som varade i cirka två år, arbetade jag nära projektledare och andra intressenter för att säkerställa att delprojekten var synkroniserade och följde programplanen. Jag ansvarade för kommunikationen med både interna och externa intressenter samt rapporterade regelbundet till programstyrgruppen för att säkerställa att alla projekt levererade enligt plan.
Metoder: Programsamordning och projektledning enligt Energimyndighetens projektmodell.
[13] Energimyndigheten, Sektionen för utveckling
IT-projektledare
2014 - 2015
Jag ledde utvecklingen av en ny E-tjänsteportal för Energimyndighetens externa användare. Portalen innehöll gemensam inloggning med Bank-ID, möjlighet att ansöka om behörighet för att företräda företag eller privatpersoner samt funktioner för att följa ärenden via "Mina ärenden". E-tjänsterna kopplades till interna verksamhetssystem via en teknisk plattform, och formulär utvecklades för flera olika ärendetyper.
I min roll som projektledare ansvarade jag för samordning av leverantörer och konsulter, hantering av systemintegrationer och utveckling av myndighetens första e-tjänsteformulär i nära samarbete med verksamheterna. Tillsammans med en leverantör tog vi fram en modell för att effektivisera och kvalitetssäkra formulärutvecklingen, vilket också bidrog till minskade kostnader. Arbetet skedde i tät dialog med berörda verksamheter för att säkerställa att IT-stödet fungerade i linje med deras arbetssätt.
Metoder: Projektledning enligt Energimyndighetens projektmodell, kravanalys, förändringsledning och agil utveckling (SCRUM).
[12] Energimyndigheten, Sektionen för utveckling
IT-projektledare / Förändringsledare
2014 - 2014
Energimyndigheten införde ett Lean-baserat arbetssätt och startade ett projekt för att implementera förbättringsförslag som identifierats vid en översyn av processen för Forskning och innovation. Projektet omfattade även hantering av förslag som inte kunde genomföras direkt.
Jag ledde införandeprojektet och ansvarade för att ta fram nya stödtexter, checklistor och lathundar för både interna medarbetare och externa sökande. I projektets andra fas kartlade jag processer och rutiner för att tydliggöra ansvar och roller. Som förändringsledare planerade och drev jag förändringsaktiviteter, engagerade medarbetare och coachade dem i att utveckla och förbättra sina arbetssätt.
Metoder: Kravanalys, verksamhetsanalys, facilitering och workshopledning, ADKAR-modellen, Kotters 8-stegsmodell samt projektledning enligt Energimyndighetens projektmodell.
[11] Energimyndigheten, Enheten för IT-utveckling
Kundansvarig
2014 - 2014
Energimyndigheten införde en kundansvarsmodell för att samla in behov och önskemål från olika avdelningar samt öka resurs- och flödeseffektiviteten.
Jag var kundansvarig för generaldirektörens stab och avdelningen för forskning och innovation, vilket omfattade cirka 100 medarbetare. I rollen fungerade jag som kontaktpunkt för frågor som rörde IT-stöd och ansvarade även för samordningen av övriga kundansvariga på IT-enheten.
Metoder: Kravanalys och förändringsledning.
[10] Energimyndigheten, Enheten för IT-utveckling
IT-projektledare / Förvaltningsledare
2012 - 2014
Under ett par års tid var jag förvaltningsledare för ett system som hanterade årliga utbetalningar på cirka 1,4 miljarder kronor och användes av över 100 interna användare. Systemet var centralt för att säkerställa effektiva och korrekta utbetalningar och integrerade flera interna processer.
I min roll ansvarade jag för både förvaltningsledning och projektledning, och arbetade nära verksamhetsansvariga för att identifiera och genomföra förbättringar. Jag drev ett kontinuerligt arbete med att utveckla systemets användargränssnitt och funktionalitet för att öka användarvänligheten och effektiviteten. Jag samordnade även insatser med interna och externa parter för att säkerställa en stabil och säker drift av systemet.
Metoder:
[9] Energimyndigheten, Enheten för IT-utveckling
IT-projektledare
2012 - 2012
Energimyndigheten tog fram en applikation för att visa information om fjärrvärmeföretag och deras nät.
Jag ansvarade för att ta fram kravspecifikationer samt utveckla och implementera lösningen. Applikationen byggdes i EPiServer CMS med Siteseeker som möjliggjorde sökbaserad navigering. Den integrerades med både Energimarknadsinspektionens externa webb och Elpriskollen.se. I projektet samarbetade jag med andra myndigheter för att säkerställa att deras behov och krav beaktades.
Metoder: Kravanalys, förändringsledning samt projektledning enligt Energimyndighetens projektmodell.
[8] Energimyndigheten, Enheten för IT-utveckling
IT-projektledare
2012 - 2012
Energimyndigheten behövde uppgradera den applikation som visade medarbetarnas användarprofiler på intranätet.
Jag ansvarade för att kravställa den nya lösningen och säkerställa att den implementerades enligt behov. Applikationen integrerades med flera olika system, inklusive extern växel, webbsidor, personaladministrationssystem, beställningssystem, telefonisystem och mailsystem.
Metoder: Kravanalys, EPiServer och projektledning enligt Energimyndighetens projektmodell.
[7] Energimyndigheten, Enheten för IT-utveckling
Projektledare/Förvaltningsledare
2011 - 2012
I samband med att Energimyndigheten avvecklade IT-applikationer baserade på IBM Lotus Notes, ersattes det tidigare beställningssystemet med en ny applikation i SharePoint 2010 för att hantera beställningar av AD-konton, behörigheter, passerkort och mobilabonnemang.
Jag ledde projektet och ansvarade för att ta fram krav, planera och genomföra tester samt säkerställa att applikationen implementerades enligt plan. I rollen som förändringsledare identifierade jag påverkan på befintliga arbetsflöden, genomförde intressentanalyser via workshops och intervjuer samt tog fram och höll utbildning för cirka 40 medarbetare.
Metoder: Intressentanalyser, facilitering och workshopledning, ADKAR-modellen, Kotters 8-stegsmodell, projektledning enligt Energimyndighetens projektmodell, kravarbete och testledning.
[6] Energimyndigheten, Enheten för IT-utveckling
IT-projektledare/Förändringsledare
2011 - 2012
Energimyndigheten beslutade att avveckla IT-applikationer baserade på IBM Lotus Notes och ersätta dem med systemstöd i SharePoint 2007, inklusive migrering av befintlig data.
Jag kartlade applikationerna och deras beroenden, tog fram krav tillsammans med verksamheten och ledde testarbetet för att säkerställa en smidig övergång. I min roll identifierade jag relevanta intressenter, tydliggjorde förändringens påverkan och utvecklade en förändringsplan som inkluderade kommunikation via intranät, e-post och möten.
Metoder: Intressent- och verksamhetsanalyser, facilitering och workshopledning, ADKAR-modellen, Kotters 8-stegsmodell, Lotus Notes, SharePoint 2007, krav- och testledning samt migrering.
[5] Energimyndigheten, IT-enheten
IT-projektledare/Förändringsledare
2010 - 2011
För att snabbt kunna informera medarbetare vid nätverksstörningar eller andra driftsincidenter, implementerades en SMS-tjänst för driftavdelningen.
Jag ledde arbetet med att ta fram och införa lösningen, som säkerställde att samtliga medarbetare kunde nås inom 20 minuter med uppdaterad information och instruktioner. Tjänsten utvecklades för att kunna användas även från en nätverksoberoende bärbar dator, vilket möjliggjorde kommunikation även vid utrymning av arbetslokaler. Lösningen har varit i bruk i över 15 år.
Metoder: Verksamhetsanalys, facilitering och workshopledning, samt projektledning enligt Energimyndighetens projektmodell.
[4] Energimyndigheten, IT-enheten
IT-projektledare
2008 - 2009
Som IT-projektledare ansvarade jag för införandet av nya moduler och uppgraderingar i affärssystemet Agresso och det personaladministrativa systemet Palasso.
Jag planerade och organiserade införandet av nya funktioner, säkerställde systemtillgänglighet och hanterade kontakter med driftledningen vid eventuella störningar. I nära samarbete med systemförvaltare utvecklade jag förvaltningsplaner för att säkerställa en långsiktigt hållbar och effektiv förvaltning.
Metoder: PM3 och releasehantering.
[3] Salus Ansvar
Verksamhetskonsult/Förändringsledare
2007 - 2007
Salus Ansvar efterfrågade en översyn av befintliga arbetssätt för att förbättra processerna och skapa bättre struktur inom ett specifikt område. Jag kartlade och analyserade processerna inom arbetsområdet och tog fram åtgärdsförslag för att öka effektiviteten och kvaliteten.
I nära samarbete med arbetsgrupperna lyssnade jag på deras behov och skapade delaktighet genom att vara ett stöd för både medarbetare och chefer. Arbetet genomfördes tillsammans med IT-chefen, vilket utökade min roll till att även omfatta operativt stöd till IT-avdelningen. I denna roll ledde jag produktionsmöten, prioriterade och fördelade arbetsuppgifter till konsulter, samt utvecklade mallar för planering och uppföljning.
Metoder: Verksamhetsanalys, facilitering och workshopledning, ADKAR-modellen, Kotters 8-stegsmodell samt uppdragsledning.
[2] Telia Finance
Kravanalytiker och testledare
2004 - 2006
Telia Finance behövde ett nytt beställningssystem för att hantera behörigheter och följa upp de anställdas tekniska utrustning. Jag ansvarade för kravställning och utveckling av systemet, och arbetade nära verksamheten för att säkerställa att lösningen uppfyllde deras behov och krav.
Metoder: Kravanalys, Lotus Notes, Lotus script, Java script och HTML.
[1] Telia Finance
Frontendutvecklare
2001 - 2004
Telia Finance IT-drift var outsourcad till WM-data, och jag ansvarade för förvaltningen och utvecklingen av intranätet och dess tillhörande applikationer för medarbetare i Sverige, Norge och Danmark. Min roll omfattade användarsupport, felsökning samt kontinuerlig förvaltning och nyutveckling av applikationer på intranätet.
Metoder: Kravanalys, Lotus Notes, Lotus script, Java script och HTML.
Anna-Karins kompetensområden
Bransch
Statlig myndighet, Försäkringsbolag
Personligt
Strukturerad och noggrann, Hög servicekänsla, Stor samarbetsförmåga, Lagspelare
Roller
Management
Språk
Engelska
Anna-Karins anställningar
Process- och verksamhetsutvecklare, [A5] Statens Energimyndighet
2018 - 2022
IT-projektledare, [A4] Statens Energimyndighet
2010 - 2018
Förvaltningsledare, [A3] Statens Energimyndighet
2008 - 2009
IT-konsult, [A2] Logica CMG
2008 - 2008
IT-konsult, [A1] WM-data Konsult
2001 - 2008
Anna-Karins utbildningar
[U3] Effektivisera handläggningen, Ekonomistyrningsverket (ESV) Stockholm
2017 - 2017
[U2] Process- och verksamhetsutvecklare, Certifiering hos IRM - Dataföreningen kompetens
2014 - 2014
[U1] Filosofie magisterexamen (fil. mag.); Informatik; Systemvetenskapliga magisterprogrammet med inriktning mot ekonomi och juridik, Mittuniversitetet Östersund