Claes Ekman
Testledare
Claes är en mycket omtyckt testledare/testare med 15 års erfarenhet från både offentlig och privat sektor, där han arbetat med hela utvecklingsprocessen från behovs- och kravanalys till acceptanstest i såväl stora projekt som i förvaltningsorganisationer.
Claes är en lagspelare som brinner för utveckling, både personlig men också grupp och han delar gärna med sig av sina erfarenheter till övriga för att teamet ska bli så högpresterande som möjligt. Tack vare sin långa erfarenhet, hans engagemang och drivande personlighet har Claes oftast varit teamlead när han inte varit testledare, och han trivs lika bra i båda rollerna.
I rollen som testare är Claes främsta styrkor att se helheten och förstå behovet, oavsett om det är för slutanvändaren eller någon annan. Det är en sak att hitta funktionella fel i en applikation och en annan att hitta brister i processer. Det är inom det senare, och framförallt användarvänlighet och användarupplevelsen som Claes brinner lite extra för.
Områden
- Testledare
- Testare
Om Claes
Claes är en ansvarstagande Testledare/Testare som hela tiden arbetar för att teamet ska ges så bra förutsättningar som möjligt att utveckla både sig själva och organisationen. Han har lika lätt att kommunicera och arbeta med utvecklare som projektledare eller medarbetare från verksamheten, både i tal och skrift på svenska och engelska.Claes CV
-
Sveriges a-kassor
Systemtestare, Acceptanstestledare
2018 - 2023
Teknik: Scrum, Reqtest, Jira, Azure DevOps server (TFS)
Claes arbetar tillsammans med ett tiotal andra testare i en testgrupp med ansvar för test av samtliga Sveriges a-kassors IT-system. Claes testar merparten av alla system. Claes huvuduppgift är att planera, utföra och följa upp testerna i systemen, samt leda och dokumentera acceptanstesterna.
Sedan 2021 har Claes varit involverad i det största projektet i organisationens historia, där samtliga a-kassor ersatt sitt gamla ärendehanteringssystem med ett nytt, standardiserat PEGA-system. Claes har framförallt varit ansvarig för migreringstesterna och testerna tillsammans med representanter från de olika a-kassorna.
I slutet av projektet har Claes även varit delaktig i utredningar och felsökningar i produktionsärenden tack vare sin breda kompetens i systemet.
Claes har utöver rollen som testare ansvarat för att utveckla och effektivisera testarbetet på Sveriges a-kassor, med hjälp av bland annat en processkartläggning för att identifiera brister i dagens arbetssätt. En av slutprodukterna ledde till att Sveriges a-kassor mer än halverat tiden för genomförandet av regressionstester utan någon negativ inverkan på slutprodukten. -
Handelsbanken
Testledare, Testare
2017 - 2018
Metod: Scrum, Jira
Claes huvudansvar innefattade att planera, koordinera och utföra testerna av ett nytt egenbyggt integrationssystem på Handelsbanken. Syftet med "huben" var att ta emot, lagra, och skicka information (instrument, priser och övrig data avsett för trading) mellan flera system, interna som externa.
Den största utmaningen i projektet var att hantera den stora mängden information som skickades på daglig basis, samt att hålla ihop testerna med många inblandade aktörer. I testerna ingick bland mycket annat databasverifiering.
Projektet arbetade enligt scrum, och testteamet arbetade agilt från krav- och utredningsfasen till testerna var slutförda och dokumenterade. Testärendehanteringen skedde i Jira. Utöver testerna av integrationssystemet var Claes delaktig i andra områden inom projektet, bland annat test av bankens finansiella instrument i enlighet med det nya EU-regelverket MiFID 2. Claes har också skrivit krav och varit involverad i flera större utredningsaktiviteter. Efter att MIFID 2 trädde i kraft vid årsskiftet började Claes som testledare/testare i ett annat projekt. Där ansvarade Claes för testerna av ett webbaserat rådgivningssystem, utvecklat i .Net, Java och Cobol. I rollen som testledare och testare ansvarade Claes för att planera, leda och följa upp testerna samt även utföra delar av testerna. Nya krav granskades, men generella testfall fanns uppsatta sedan tidigare. Den stora utmaningen i projektet var därför att säkerställa kvaliteten på nyutveckling, samt regressionstest av redan driftsatt funktionalitet. -
SF Bio/Nordic Cinema Group
Testare/Testledare
2014 - 2017
Metod: Scrum, Kanban, Reqtest
Nordic Cinema Group (NCG) är en internationell koncern med biografkedjor i sex länder. Claes har arbetat merparten av tiden på NCG's IT-avdelning som testare i ett team med helhetsansvar för förvaltning av samtliga befintliga IT-system. Dels hårdvara som kassastationer och biljettautomater, men även flertalet webbaserade applikationer (exempelvis underhåll av digitala biljetter och administration av artiklar). Merparten av applikationerna var anpassade för flera länder och i testerna ingick bland annat verifiering av språkstöd.
Testteamet arbetade med en kombination av Scrum och Kanban i sprintar om två veckor och ansvarade för regressions-, integrations-, acceptans- samt releasetesterna. Testerna och buggrapporterna prioriterades och dokumenterades i testverktyget ReQtest. Release till produktionsmiljön genomfördes fem gånger per år (exklusive mindre patchreleaser vid behov).
Teamet arbetade tillsammans med produktägare, kravanalytiker och inte minst utvecklarna. Merparten av all testdata togs fram och underhölls av testteamet själva.
Claes har utöver förvaltningsuppdraget också arbetat i flera projekt med syfte att ersätta/modernisera befintligt affärssystem. Claes huvudfokus har där varit att analysera och realisera krav, testat (integrationstest) samt skrivit den Teststrategi som används idag på NCG IT. Claes utförde manuella tester, ofta tillsammans med utvecklarna och avrapporterade kontinuerligt till projektledaren som i slutändan godkände/avslog leveransen utifrån Testteamets rekommendation.
Integrationstesterna som genomfördes fokuserade framförallt på ny/ändrad funktionalitet, men också test av längre scenarier end-to-end. Verksamheten genomförde sedan acceptanstesterna med stöd från Testteamet innan en slutlig testrapport skrevs. -
Försvarsmakten
Personalhandläggare
2012 - 2013
Claes lånades ut från projekt PRIO för att tjänstgöra i Afghanistan som personalhandläggare på insatsförbandets HR-avdelning. I insatsområdet ansvarade Claes bland mycket annat för rapportering till ISAF HQ och Högkvarteret. Claes ansvarade för samtliga personalärenden, insatsstyrkans löne-och ledighetshantering samt övriga villkorade rättigheter och skyldigheter inom ramen för personaltjänst. En viktig del var administration av närmast anhöriga. Utöver detta utbildade Claes även personalen i gällande villkor och avtal för såväl tjänstgöring inrikes som utomlands. Den stora utmaningen under tjänstgöringen var att under extrema förhållanden arbeta effektivt med mycket små medel. Infrastrukturen var ett stort problem, numerären svenskar i insatsområdet var stor och kravet på kvalitet 100 %. Claes belönades av brigadgeneral Michael Claesson tillsammans med en handfull soldater av den nästan 700 man stora kontingenten med en förtjänstmedalj för "extraordinär professionalism" under tjänstgöringsperioden. -
Försvarsmakten
Acceptanstestledare
2009 - 2014
Claes arbetade som Acceptanstestledare i Försvarsmaktens SAP-implementeringsprojekt PRIO. Projektet startade 2006 och har över tid haft ca 500 anställda på daglig basis. I sin roll som Acceptanstestledare arbetade Claes framförallt med testledning, men även utförande av funktionella tester, samt kravanalyser. Antalet resurser Claes ansvarade för varierade från delprojekt till delprojekt, allt från två personer till ett tiotal. Claes huvudområde var HR, men han har även varit testledare för delprojekt inom Logistik, Ekonomi och BI (Business Intelligence).
Claes huvudsakliga arbetsuppgifter har varit att tillsammans med medarbetarna i projektet förbereda, genomföra och följa upp acceptanstester av den levererade SAP-lösningen. Den tyngsta arbetsbelastningen är i förberedelsefasen, där testscenarier skapas, varianter och testdata identifieras. Testfallen skapades oftast av leverantören i HP Quality Center (HPQC) och Claes uppgift var först och främst att sätta upp strukturen för testfallen, kvalitetssäkra dessa och samtidigt utbilda acceptanstestarna i HPQC. Claes primära uppgift var sedan att leda och följa upp acceptanstesterna, prioritera buggrapporter men också genomföra inledande tester för att kvalitetssäkra systemet efter leverans. Claes ansvarade för uppföljningen av identifierade buggar samt att skapa rapporter i verktyget som underlag till projektledningen. -
Niscayah Group AB
Treasury Back-Office
2006 - 2009
Claes arbetade i ett team om tre personer på företagets Treasury-avdelning som Back-Office. De huvudsakliga arbetsuppgifterna Claes utförde var bland annat dagliga sammanställningar och analyser av koncernens finansiella position, cash pool-hantering (säkerställande av saldon och kontroll av fastställda limiter/mandat), hantering av dotterbolagens placerings- och låneförfrågningar, kassabokföring och bokslut. För att skapa bra förutsättningar i rollen som Back-Office läste Claes två kurser på OMX. Kurserna fokuserade på hur marknaden är organiserad, vilka instrument som finns, vilka konventioner och lagar som gäller samt centrala termer och begrepp. Claes ansvarade för implementering, samt var systemansvarig för rapporteringssystemet Palantir och SEB:s likviditetssystem WebForecast. Claes ansvarade även för flera Cash Management-projekt under sin tid på Niscayah, främst fokuserat på genomgående analyser av dotterbolagens CM-flöden. -
FMV (Försvarets Materielverk)
Testare/Utbildare
2005 - 2006
Claes arbetade inom test och utbildning med planering och genomförande i FMVs implementeringsprojekt där Oracle eBS skulle införas. Claes huvudsakliga arbetsuppgift var som testare av HR-lösningen samt att skriva utbildningsmaterial. Claes var också involverad i ett tidigt skede med att kartlägga befintligt ekonomisystem och dokumentera framtida verksamhetsprocesser. Testade, dokumenterade testresultat och rapporterade till testledare.
Claes kompetensområden
-
Bransch
Myndighet -
Kompetenser
HP Quality Center, SAP, PEGA, Oracle eBS, UX, Quality Center, Cobol, Confluence, EpiServer, ISTQB, Jira, Java -
Språk
Engelska -
Övrigt
Ekonomi, Cash Management, Scrum, Kanban, Business Intelligence
Claes anställningar
-
Testledare/Testare, IT-Huset i Norden
2014 - 2023
-
, Försvarsmakten
2009 - 2014
-
, Niscayah Group AB
2006 - 2009
Claes utbildningar
-
The practical guide to usability, Interaction design foundation (IxDF)
2023 - 2023
-
User Experience - The beginners guide, Interaction design foundation (IxDF)
2023 - 2023
-
UX - Hur bygger man IT-system,
2016 - 2016
-
Grundkurs EpiServer,
2015 - 2015
-
Coachande förhållningssätt - hur man coachar sig själv och andra,
2015 - 2015
-
ISTQB,
2014 - 2014
-
Effektiv testmetodik,
2010 - 2010
-
Industriell Ekonomi inriktning Logistik, Högskolan i Skövde Skövde
2002 - 2005