Här möter du en person med förmågan att snabbt se helheten i en lösning och omsätta den i praktiken genom verksamhetsutveckling, mjukvaruutveckling eller upphandling av IT-system. Personen du läser om är Kalle Hildebrand, som under den senaste tiden har arbetat på Linköpings kommuns IT-avdelning som teamledare och lösningsarkitekt i utvecklingsteamet.
Som teamledare har Kalle haft ett särskilt fokus på verksamhetsutveckling, där han varit drivande i att bygga upp teamet och etablera effektiva arbetsrutiner.
Om Kalle
Kalle har en bred och djup kompetens inom IT, vilket gör honom väl lämpad som lösningsarkitekt. Hans spetskompetens ligger inom mjukvaruarkitektur, särskilt med ramverket .NET, där han har gedigen erfarenhet av ASP.NET Core och webbutveckling.
Han är en analytisk person som ser problem som möjligheter till förbättring. Kalle har stor vana av att leda kompetenta team och kan vid behov axla rollen som mentor och coach för juniora utvecklare. Han trivs bäst i en kombinerad roll som teamledare och arkitekt, där han får möjlighet att både utveckla tekniska lösningar och stödja teamets utveckling.
En av Kalles styrkor är hans förmåga att snabbt sätta sig in i olika verksamheters behov och utmaningar. Han kan även kommunicera komplexa IT-behov på ett sätt som är lättförståeligt för personer utan teknisk bakgrund. I sina analyser tar han alltid hänsyn till faktorer som förvaltningsbarhet och prestanda, med fokus på exempelvis skalbarhet.
Kalles CV
Linköpings kommun
Lösningsarkitekt - Ciceron
2024 - 2025
Som lösningsarkitekt för upphandling och införande av Ciceron har Kalle varit med i upphandlingen av det centrala systemet för Linköpings kommun, politisk dokumenthantering och ärendehantering, kanske det viktigaste för kommunen. Kalle har varit med under utvärderingen av anbuden och senare följt upp att icke-funktionella krav blir uppfyllda. Vidare har han skrivit mjukvaruspecifikationer till utvecklingsteamet. Dessa specifikationer har till stor del handlat om integrationer med andra system och e-tjänster för att t.ex. söka behörigheter till systemets olika diarier. Dokumentationen har skett enligt C4-modullering i draw.io. Under framtagning och utvärdering av icke-funktionella krav använde projektet sig av ISO 25010. För att lyckas som lösningsarkitekt på kommunen krävs att man har en förmåga att analyser verksamhetens behov och förverkliga den genom kravspecifikation under upphandling samt senare till mjukvaruutvecklare. Kalle har stor förmåga att föra de tekniska dialoger som krävs för det.
Linköpings kommun
Verksamhetsutvecklare – Arkitekturdokumentation
2024 - 2025
Kommunens IT-avdelning har under en tid arbetat intensivt med att ta fram en effektiv projektmetodik. Under 2024 hade effektiviseringsarbetet kommit till en punkt där dokumentationen av lösningen kom i fokus. Under detta fokus gav Kalle sina inputs på hur en lösningsbeskrivning ska se ut och det förslaget är nu den standard för hur en lösning ska dokumenteras på IT-avdelningen. Kalle tog inspiration av SAD.
Linköpings kommun
Lösningsarkitekt/Teamledare – Mitt Linköping
2022 - 2023
Linköpings kommun startade ett projekt där varje medborgare och företagare ska kunna ta del av samtliga ärenden hos kommunen, som ett företags ”Mina sidor”. I det projektet agerade Kalle lösningsarkitekt med ansvar för kartläggning av behov tillsammans med UX-designers verksamhetsutvecklare. Han hade även ansvar för att arkitekturen svarade upp mot de behov som identifierades. Kalle tog fram presentationer och material sp, projektledaren tog med sig till styrgruppen för att de skulle kunna ta väl faktagrundade beslut om ekonomi och organisation. I hans uppgifter ingick även teamledarrollen för det team som skulle ta fram mjukvarulösningen. Teknik som valdes var att bädda in användargränssnittet i kommunens externwebb och back-end, som kommunicerade med alla bakomliggande system baserades på api:er skrivna i .net. Projektet blev pausat efter att styrgrupp väntar ytterligare pengar för att kunna fortsätta.
Linköpings kommun
Integrationsarkitekt
2021 - 2025
Kommunen hade initialt en stor mängd olika lösningar för integrationer mellan olika system. Kalle var med och utvärderade och dokumenterade situationen och kom med förslag på hur kommunen skulle komma till rätta med den ohållbara situation man hamnat i. Förslaget blev att sätta en referensarkitektur för integrationer och fastställa en handlingsplan för att komma tillrätta med de lösningar som låg utanför referensen. Referensarkitekturen är baserad på en Mulesofts integrationsplattform med api-hantering och färdiga konnektorer. Inom ramen för plattformen eftersträvar utvecklarna, i enlighet med referensarkitekturen, SOA (Service Oriented Architecture). I kommunens fall vill man åstadkomma återanvändning av funktion (service) istället för kod (dll:er).
Linköpings kommun
Lösningsarkitekt – Strategiska principer
2021 - 2025
På Linköpings kommun pågår ett stort arbete kring att ta fram strategier för IT-arkitektur och målarkitektur. Kalle har deltagit i detta arbete med stort engagemang. Kommunledningen har beslutat om ett antal ledstänger som ska styra kommunen i sin digitalisering. Arkitekterna har sedan skapat arkitekturella strategier och håller nu på att ta fram en målarkitektur. Under arbetet med dessa mål och principer har teamet identifierat behovet av ett verktyg för dokumentation av arkitektur, ett så kallat EA-verktyg. Då Kalle tidigare har arbetat i verktyg som Archimate och SparX EA har han deltagit i utvärdering av olika verktyg.
Linköpings kommun
Verksamhetsutvecklare - Utvecklingsmetodik
2021 - 2025
Som verksamhetsutvecklare har Kalle tagit ledarskapet i förändringen av arbetssätt på IT-avdelnings utvecklingsteam. Kommunen hade tidigare tagit beslut att börja använda Scrum som agil arbetsmetod. Kalle fick i uppdrag att implementera detta beslut. Efter en tid kunde teamet, tillsammans med Kalle, konstatera att linjearbete i kombination med rent utvecklingsarbete inte var effektivt. Kalle föreslog då nya arbetssätt varav ett var Kanban. Efter att teamet valt att testa förslaget implementerades istället Kanban som arbetssätt i teamet.
En viktig del i implementering av arbetssättet var att tar reda på alla de vägar in i teamet, som inte var formaliserade. Dessa sätt fick Kalle se till att antingen formalisera eller se till att få teamet att våga säga nej till ärenden, som når teamet på andra sätt än officiella vägar.
Göteborg Energi
Srummaster/Agil coach
2021 - 2021
Kalle har agerat Scrum Master och lösningsarkitekt under kundens implementering av ett nytt driftledningssystem (DLS). Det befintliga systemet var byggt i Pro-C, medan det nya utvecklas i .NET 5.0 med C# som programmeringsspråk.
Initialt låg fokus på backend-utveckling, inklusive integration med flera kringsystem. Systemet hämtar data från kundens SCADA-system för att hantera produktionsdata från olika fjärrvärmeanläggningar, och datan lagras i SQL Server. Lösningen är baserad på en mikrotjänstarkitektur, där varje funktionell del implementeras som en fristående service.
Göteborgsregionen
Lösningsarkitekt
2020 - 2021
Systemet Indra hanterar gymnasieantagning i Göteborgsregionen och Storstockholm. Indra har haft prestandautmaningar, och som en del av förbättringsarbetet har delar av systemet migrerats till ett helt nytt system, Indra 3.
Kalle har varit ansvarig lösningsarkitekt för Indra 3, som bygger på ett API och en webbapplikation. API:et är utvecklat i .NET Core med Swagger för dokumentation, Dapper som ORM och Serilog för loggning. Webbapplikationen är byggd i React och använder Next.js samt Material UI för att förenkla utvecklingen.
Utöver rollen som lösningsarkitekt har Kalle lett ett tvärfunktionellt utvecklingsteam bestående av deltagare från flera olika leverantörer. En central uppgift i projektet har varit att fungera som länk mellan den befintliga och den nya versionen av Indra. Eftersom utvecklingen av den äldre versionen fortsatt parallellt, samtidigt som den nya endast ersätter delar av applikationen, har det varit avgörande att synkronisera lösningar och tekniska val mellan projekten. Integrationen mellan de båda systemen har skett via databasen.
Göteborgsregionen
Förvaltningsledare
2020 - 2021
Systemet Indra hanterar gymnasieantagning i Göteborgsregionen och Storstockholm. Kalle har haft rollen som lösningsarkitekt samt Scrum Master/teamledare. Som arkitekt har han identifierat och drivit förbättringsåtgärder med fokus på prestandaförbättringar.
Indra är byggt med Entity Framework 6 och ASP.NET MVC 4, och all data lagras i Microsoft SQL Server. Under Kalles ledning har systemet utvecklats från att vara problemfyllt till att vid det senaste antagningstillfället betraktas som en framgång. Kundens återkoppling har varit att Kalles insats var "den mest avgörande rollen för detta".
Toyota Material Handling
Senior .net utvecklare
2019 - 2019
På Toyota har Kalle deltagit i ett omfattande migreringsprojekt för ett äldre Fleet Management System. Det nya systemet är byggt med en mikrotjänstarkitektur baserad på Microsofts Service Fabric och Service Bus, båda en del av Azure.
Kalles ansvarsområden inkluderade att leda teamet, utveckla ramverket för alla mikrotjänster samt hantera infrastrukturen i Azure. Han var även djupt involverad i arkitekturbeslut och strategiska tekniska val. Utöver ramverksutvecklingen ansvarade teamet för att hantera positionerings- och kollisionsdata från Toyotas truckar, vilket innebar arbete med IoT-lösningar.
Projektet genomfördes enligt SAFe-ramverket, en form av Scrum-of-Scrums.
Stockholms Stad (Beställningsportal)
Lösningsarkitekt/scrummaster
2018 - 2021
I kundprojektet för införandet av en beställningsportal hos Stockholms Stad hade Kalle rollerna som lösningsarkitekt, teamledare och utvecklare inom delprojektet Fakturaportalen. Han ansvarade för att definiera en lösning baserad på kontraktets krav samt samordna med övriga delprojekt. Lösningen samlade in data från olika källor och genererade fakturaunderlag till SAP, där integration spelade en central roll för att säkerställa funktionaliteten.
Gränssnitten som användes inom projektet inkluderade REST API:er, SOAP API:er och EDI. Kalle ledde ett distribuerat team med medlemmar från flera europeiska länder, vilket ställde krav på effektiv kommunikation och koordinering över geografiska gränser.
Fujitsu C7
Senior .net utvecklare
2018 - 2021
Kalle stöttade Fujitsus systerorganisation med sina expertkunskaper inom ASP.NET Core MVC under en intensiv period av nyutveckling av Fujitsus egen produkt C7. C7 är ett projekthanteringssystem med funktioner för bland annat resursplanering, där Kalle bidrog särskilt inom utvecklingen av just denna del. Genom sin tekniska kompetens och lösningsfokuserade arbetssätt spelade han en nyckelroll i att förbättra och vidareutveckla systemets kapacitet.
Flertalet svenska regioner
Lösningsarkitekt
2016 - 2022
Kalle deltog i moderniseringen av ett över 10 år gammalt kvalitetsregister och processtödssystem, med målet att förenkla systemunderhåll och förbättra prestanda genom migrering till .NET-teknik. Projektet omfattade migrering av server- och klientdelen från VB6 till C# .NET. Serverdelen byggdes med WCF, medan klientdelen utvecklades i WPF med MVVM-struktur, med stöd av Prism-biblioteket.
Utöver sin roll som utvecklare agerade Kalle även Scrum Master och arkitekt. Han var ansvarig för att fatta avgörande beslut kring systemets objektstrukturer och säkerställde en smidig övergång till den nya arkitekturen.
Region Östergötland - Seldingerenheten
Lösningsarkitekt
2016 - 2017
Kalle ingick i utvecklingsteamet för framtagning av ett visualiseringsverktyg med specifika anpassningar för varje enhet på Seldingerenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping. Han deltog i projektet från start, vilket inkluderade planering, tidsestimering, kravställning samt utveckling av en digital prototyp för demonstration. Genom att kombinera teknisk expertis och förståelse för användarbehoven bidrog Kalle till att skapa ett effektivt och användarvänligt verktyg som mötte verksamhetens krav.
Praktikanter från Lexicon och TUC
Handledare/lärare
2016 - 2021
Kalle har varit handledare och mentor för ett flertal praktikanter från utbildningsföretagen Lexicon och TUC. Hans uppgifter omfattade att leda de olika grupperna i deras dagliga arbete samt, vid behov, hålla undervisning inom ASP.NET Core. Under handledningen arbetade grupperna med två större projekt: modernisering av ett äldre system för hantering av läkarnas jourpass inom landstinget och nyutveckling av ett enkätsystem för internt bruk på avdelningen.
Kalle spelade en nyckelroll i att stötta praktikanternas utveckling, både tekniskt och genom att förmedla goda arbetsmetoder inom systemutveckling.
Tekniska verken
Lösningsarkitekt
2016 - 2022
Kalle hade huvudansvaret för Mättekniks ackrediterade system för kontrollmätning av energimätare. Fujitsus roll har varit nyutveckling och förvaltning av systemet. Kalle arbetade nära kunden för att säkerställa kvalitén på leveranserna. Systemet är byggt med Asp.Net Core med WebApi och MVC och MediatR samt rapporter i SSRS. Kalle har också tillsammans med kunden tagit fram processkartor så att ett effektivt system kan komma på plats. Processerna är dokumenterade i MS Visio.
Scania CV IT
Systemutvecklare
2015 - 2016
För kunds räkning, via ÅF (AFRY), har Kalle utvecklat webbsidor som är en del av kundens stödsystem för produktion. Hemsidorna är skapade i ASP.NET MVC med databaskopplingar till både MS Sql och Oracle. Vidare har Kalle skapat och vidareutvecklat applikationer i WPF när inte Webbaserade lösningar passar i produktion. Stödsystemen hjälper bl.a. PLCer för styrning, truckar för logistik, uppföljning av avvikelser och kvalitet för produktionseffektivisering. Ett ledord vid denna typ av utveckling är integrationer på olika nivåer, grunddata från affärssystem till produktionssystem vidare till styrsystem och PLC:er. Kalle har under hela uppdraget varit inblandad i arkitekturarbetet för samtliga applikationer han varit inblandad i. Kalle hade även huvudansvaret för arkitekturen för ett beslutssystem för logistiska flöden i fabriken.
Kalles kompetensområden
Bransch
Offentlig sektor, Energi, Hälso- och sjukvård, Fordon