Mikael Grönberg
Utvecklare
Mikael är en erfaren konsult som arbetar inom IT-branschen sedan 2005 och är utbildad dataingenjör på Karlstads universitet.
Han har främst erfarenhet från Javautveckling och Kotlin men har även erfarenhet inom React, TypeScript, Python, HTML, C#, SQL, Bash.
Mikael trivs bra med att arbeta i ett agilt team där det är högt till tak.
Han arbetar gärna nära verksamheten.
Mikael har fått mycket positiv feedback från sina kunder.
Områden
- Utvecklare
Om Mikael
Mikael är en mycket ödmjuk, serviceinriktad konsult som har lätt att passa in i olika grupper. Han trivs bäst i ett agilt team nära verksamheten. Mikael tycker att det är kul att sätta sig in i nya tekniker och språk.Mikaels CV
-
Lantmäteriet
Systemutvecklare
2024 -
-
Lantmäteriet
Systemutvecklare
2018 - 2024
Vi bygger ett helt nytt pantsystem som skall ersätta ett system som har varit i drift länge. Detta är en del av Lantmäteriets uttåg ur stordatorn.
Uppdraget har medfört att jag har erhållit god kunskap om fastighetsinskrivningen samt om pantsystemet och kringliggande system.
Teamet arbetar agilt vilket har medfört att vi har snabbt kunna ställa om riktning och anpassa oss efter vad som är mest prioriterat.
Pantsystemets backend utvecklas i java 17, 21 och Kotlin. Där vi har fokus på att bygga ett robust API.
Frontend utvecklas i React och TypeScript.
Vi använder oss av Spring Security och olika inloggningsförfarandet, t ex identitetsfederationer. Versionshantering i Git. Certifikathantering för godkännande mellan olika system.
Tidigare byggde vi pantsystemet som microservices, som vi paketerade i Docker och driftade på McCloud (Lantmäteriets egna installation av VMware Integrated OpenStack), numera driftar vi det i OpenShift. Vi migrerar även från OpenShift 3 till OpenShift 4.
Vi har byggplaner i Bamboo som kör automatiska tester och där vi kan välja att deploya våra byggen, en del automatiska deployer.
Kommunikationen mellan pantsystemet och andra system sker med REST eller Tibco JMS.
Nya microservices har vi valt att bygga i Kotlin.
Andra verktyg och tekniker som används är SonarQube, Elasticsearch, Grafana, Prometheus, postgreSQL, JUnit, Maven, IntelliJ, XML, JAXB.
Nytt Ingivarregister.
Nytt ingivarregister som utvecklas i GraphQL, Kotlin samt React och TypeScript. Mikaels fokus har legat på backend med GraphQL och Kotlin.
Driftas i OpenShift 4.
Vi kodgranskar, par- och mobbprogrammerar vid de tillfällen det är lämpligt.
Har gått över till att arbeta i Linux.
Tekniker: Agil, Eclipse, Java, Kanban, Tibco EMS, Cucumber, Enhetstester, Systemtester, Docker, SonarQube, Maven, Spring Boot, Jira, Bamboo, GraphQL, PostgreSQL, VMware Integrated OpenStack, JUnit 5, OpenShift, Kotlin, Spring Security, GIT, XML -
Högskolan i Gävle
Systemutvecklare
2017 - 2018
Vidareutveckling och anpassning av Högskolan i Gävles (HiGs) system Fafne. Fafne är ett system för administration och tillhandahållande av utbildningsinformation. Integration mellan Fafne och nya Ladok (Ladok3). Ladok är ett nationellt system som ska ge högskolor runtom i landet stöd i olika delar av den studieadministrativa processen. Förutom att göra det lättare för högskolorna att uppfylla regelverk och krav på uppföljning från regering och centrala myndigheter, ska Ladok också göra det möjligt för dem att följa sina studenter.
Javautveckling, anpassningar av koden då Fafne har lyfts från Java 7 till Java 8. Skapa pdf från html med hjälp av JasperReports och iText.
Tekniker: Eclipse, Java, Maven, Gradle, PostgreSQL, JasperReports -
Lantmäteriet
Systemutvecklare
2013 - 2016
Olika uppdrag:
Inom division Fastighetsbildning har Lantmäteriet ett system som kallas för Arken, vilket är deras primära system för mottagande, långtidsbevarande och tillhandahållande av Lantmäteriets digitala arkiv. Det består av ett antal olika program där ett av dem kallas för Arken Rättningsverktyg (ARV). ARV stödjer arbetet med informationsförvaltning inom Arken genom att göra det möjligt för användarna att redigera akter, t.ex. genom att justera bilder och ändra eller lägga till metadata. Arbetar agilt, både Scrum och Kanban har använts.
Rättning, underhåll och vidareutveckling av Arken rättningsverktyg (ARV), som är en produktionssatt webbapplikation. För versionshanteringen har vi använt GIT som jag snabbt satte mig in i och kunde stödja kollegorna i hur det fungerar.
Nyutveckling av ArkenProxy. Ett system som levereras ut till kund och möjliggör för kund att hämta DjVu-filer från Arken. Här använde vi oss av Spring Boot som inkluderar en Tomcat eller Jetty i war-filen, detta medför att kund ej behöver sätta upp en webbserver för att köra war-filen. Launch4j användes för att skapa en exe-fil för användare som skall köra programmet på Windows.
Vidareutveckling av Arken Utils som är själva navet i Arken. Lyft från tidigare Python 2.7 till Python 3.4. Införande av versionshantering av Lantmäteriets digitala arkiv. Gick över till Linux då det passade behovet bättre.
Testdriven utveckling (TDD) och automatiska tester med hjälp av Tox.
Erhållen verksamhetskompetens:
Ökad kunskap om regelverk, datamodeller och flöden för Lantmäteriets digitala arkiv.
Övergripande kännedom om verksamhetsinformationen som lagras i Lantmäteriets digitala arkiv
Tekniker: HTML, JavaScript, JSP, Spring Framework, Agile, Eclipse, Java, Kanban, jQuery, GIT, JSON, REST, XHTML, TDD, Maven, Spring Boot, Virtual environments, Loggning, YAML, Automatiska tester, Python, JBoss ON, JBoss, Click, Tox, Launch4j, Linux -
Lantmäteriet
Systemutvecklare
2011 - 2012
Utveckling av en webbapplikationen E-ansökan för att stödja professionella ingivare (läs banker) i processen skapa och ge in digitala ansökningar i inskrivningsärenden gällande fastigheter.
E-ansökan anropar flera tjänster för att kunna skapa en korrekt ansökan, dessa anropas genom Tibco meddelandebuss.
Testdriven utveckling (TDD) och automatiska tester.
Certifikathantering med trust store.
Tekniker: Oracle, HTML, JavaScript, Spring Framework, JUnit, Eclipse, JSF, SVN version control system, Mockito, jQuery, Tibco EMS, Spring Security, JAXB, XHTML, PrimeFaces, Dozer, Maven, Loggning, Spring Webflow, EclipseLink, Java EE, JBoss -
Försäkringskassan
Systemutvecklare
2011 - 2011
Migrering av forsakringskassan.se från SAP EP till IBM WebSphere Portal och IBM Web Content Management (WCM). Utveckling av program i Java för konvertering av HTML till XML med syfte att importeras i WCM. Import av data i WCM.
Tekniker: Java, Websphere Portal -
Lantmäteriet
Systemutvecklare
2010 - 2011
Javautveckling samt test av en migreringsapplikation för att migrera data från två källor till ett nytt system, och vidare till satellitsystem.
Uppdraget innebar mycket test samt felsökning och buggrättning. Testdriven utveckling (TDD) och automatiska tester.
Har ansvarat för migreringsapplikationen under driftsättningen.
Tog efter en tid över ansvaret för dagliga avstämningar med flera andra team.
Tekniker: Oracle, Hibernate, Spring Framework, Agile, SOA, SQL, CVS, Java, SQL Plus, Tibco EMS, JAXB, JIRA, Bamboo, EclipseLink -
Korsnäs AB
Systemutvecklare
2009 - 2009
Flera olika uppdrag:
Uppgradering av system till SQL Server 2008.
Översätta Data Transformation Services (DTS) packages till SQL Server Integration Services (SSIS) packages. Skriva om VBScript till C#.
Utveckling av funktionalitet för att göra utskrifter av ett program.
Formatering av text för utskrifter, hantering av korrekt sidbrytning i utskrifterna mm.
Mikael har också utvecklat ny funktionalitet till programmet.
Utveckling av delar i en webportal i C# .NET.
Utvecklingen skedde i Visual Studio 2008 med MVC Framework.
Kontroller och vyer skapades som kommunicerade med en webservice för att ta emot samt skicka data.
Information om användaren hämtades från Active Directory.
.NET MVC Framework för att skapa en webbapplikation enligt Model-View-Controller modellen, och en webservice för att hämta och skicka data.
Tillägg av funktionalitet i Reporting Services.
Nya parametrar för urval har lagts till i ett antal Reporting Services rapporter. En av parametrarna har varit av typen "cascading parameter" d v s parametern är beroende av valet man gjort i en annan parameter.
Mikael har även gjort en del SQL frågor samt lagt till och ändrat i stored procedurs.
Tekniker: Web Services, ASP.NET MVC, SQL, C#, Visual Studio, Microsoft SQL Server Reporting Services, .NET -
Trafikverket
Systemutvecklare
2009 - 2010
Utveckling av ett nytt system i C# för övervakning samt utrop vid tågstationer. Använder sig av mer automatisering samt talsyntes.
Programmering mot en comport (satte pinnar högt och lågt samt läste av andra pinnar)
Tekniker: Agile, Team Foundation Server, C#, SQL Server, Visual Studio, Team System Foundation, Accapela Talsyntes -
Korsnäs AB
Systemutvecklare
2008 - 2009
Utveckling av två Windows applikationer i C# .NET.
Den ena applikationen används för att visa upp inkomna larm och skapa olika sorters rapporter som kan vara kopplade till dessa larm. Det går att filtrera bort larm som rapporter är skapade på och larm som inte är av intresse. Det finns även möjlighet för de med rätt behörighet att skicka rapporter med e-post till de personer som skall ha rapporterna.
Den andra applikationen används för de som har fått rapporter skickade till sig. Dessa kan använda detta programmet för att visa de rapporter som de har fått skickade till sig.
I detta uppdraget har Mikael arbetat mycket med utveckling i C#, han har bland annat hämtat ut information om den inloggade användaren i Active Directory genom C# samt skapat ett nytt e-post meddelande med redan ifyllda fält genom C#.
Mikael har även arbetat mycket med SQL.
Tekniker: SQL, C#
Mikaels kompetensområden
-
Bransch
Telekommunikation, Tillverkningsindustrin, Högskola, Myndigheter -
Kompetenser
Kanban, SQL Server Integration Services, SQL, SAP, React, Python, Prometheus, postgreSQL, Oracle, MVC, OpenShift, SSIS, Mockito, Visual Studio, Microsoft SQL Server, SQL Server 2008, SQL Server, microservices, OpenStack, Scrum, SonarQube, Linux, YAML, JBoss, Webflow, Web Services, webservice, webbserver, Web Content, VMware, VBScript, TypeScript, Tox, Testdriven utveckling (TDD), Team Foundation Server, Tibco, Spring Boot, Spring Security, Spring Framework, SOA, Kotlin, Kubernetes, Elasticsearch, XHTML, JUnit, EclipseLink, Eclipse, Docker, DevOps, Data Transformation Services, Cucumber, C#, Bash, Backend, API, Tomcat, Maven, Active Directory, ASP.NET MVC, .NET, XML, Agil, Git, Grafana, Jetty, JSP, JSF, JavaScript, JMS, Java, JasperReports, JSON, jQuery, Jira, IntelliJ, Websphere Portal, IBM WebSphere Portal, ClearCase, Hibernate, HTML, GraphQL, Gradle -
Personligt
positiv, Lagspelare, felsökning, ödmjuk -
Roller
Utveckling / UX / DevOps -
Språk
Engelska, Svenska
Mikaels anställningar
-
VD/IT-konsult, OEW Group / Kvadrat
2024 -
-
IT-konsult, Knowit Gävleborg
2015 - 2024
-
IT-konsult, Sogeti
2008 - 2015
-
Mjukvaruutvecklare, TietoEnator (genom Academic Work)
2007 - 2008
-
Tekniker, Siemens (genom Academix Work)
2006 - 2007
-
Support, Transcom (genom Proffice)
2005 - 2005
Mikaels utbildningar
-
Intern kurs i Docker och Kubernetes; Python programmering: introduktion, Knowit; Learning Tree International AB
2019 - 2019
-
Sun Certified Java Associate,
2008 - 2008
-
Utveckla webb- och Windowsapplikationer med C#, Karlstads Universitet
2007 - 2007
-
Dataingenjör, Karlstads Universitet
2001 - 2006