Hoppa till sidans innehåll

Första året som egenföretagare

Henrik Cooke

Att det går en trend i entreprenörskap och egenföretagande är det få som kunnat undgå. Bara under 2016 startades 71 825 nya företag, vilket är en ökning med hela 2 procent jämfört med föregående år. Men det första året som egenföretagare kan vara tufft och cirka hälften av alla företag som startas i Sverige lägger ner redan efter sitt första verksamhetsår. Detta till trots är det rekordmånga som väljer att testa vingarna som egna och drivkraften stavas allt som oftast F R I H E T.

Henrik Cooke är en 33-årig mjukvaruutvecklare som är bosatt i Linköping tillsammans med sin fru och sina två barn. Efter att ha arbetat som anställd konsult under ett par år tog nyfikenheten inför att testa livet som egen över. Hösten 2016 tog han beslutet att säga upp sig från sin anställning och starta sitt eget företag.

– Jag har alltid lockats av tanken av att vara min egen, framförallt för att kunna få en större frihet och en tydligare koppling mellan prestation/ kompetens och lönekuvertet. När en bekant berättade om Kvadrat och möjligheten att ”vara sin egen min inte ensam” så blev jag nyfiken. Efter ett par luncher med personer med anknytning till Kvadrat så kändes valet lätt.

Första året som egen
Det har nu gått lite mer än ett år sedan Henrik sade upp sig för att bli egen. I praktiken så menar han att det inte är mycket som förändrats, men rent känslomässigt finns det en helt ny typ av energi i såväl vardagen som i arbetslivet.

– Jag får fortfarande göra det jag tycker bäst om – att programmera åt olika kunder. Det som dock har adderats, rent arbetsmässigt, är att det i slutet av månaden tillkommit lite pappersarbete i form av bokföring och liknande. Till en början var detta något av en omställning och det tog lite tid att komma in i just den biten, men nu har det blivit mer av en rutin och är inte längre någon stor grej. Den största skillnaden idag, jämfört med för ett år sedan, ligger snarare i det mentala. Jag märker en tydlig skillnad i mitt förhållningssätt till hur jag känner mig när jag till exempel går till arbetet, när jag tidrapporterar och till och med i hur jag tänker på mitt arbetsliv. Allt detta sker nästan uteslutande i positiva termer. Så den största skillnaden ligger, för min del, i förhållningssättet till arbetet.

En känsla av frihet
Men att vara egenföretagande konsult innebär också en stor förändring gällande det egna ansvaret för att uppdragen och jobben ska komma in, vilket ofta kan bidra till en viss oro – framförallt till en början.

– Jag hade förväntat mig att livet som egenföretagare skulle innebära en del oro vad gäller att hitta uppdrag och liknande, men än så länge har jag inte stött på några sådana problem, vilket har varit jätteskönt. När jag bestämde mig för att satsa på livet som egenföretagare hade jag också en föreställning om att en glädjande frihetskänsla skulle infria sig – och så blev det faktiskt. Detta är nu en känsla som tillhör vardagen och det är verkligen en positiv upplevelse.

En av de faktorer som egenföretagande konsulter ofta värdesätter är friheten att kunna välja uppdrag, något som även Henrik känt av. Han menar att det är lyxigt att kunna tacka ja till uppdrag, men kanske ännu lyxigare att ha möjligheten att kunna tacka nej – och just friheten i att kunna välja själv är något som han ser fram emot att fortsätta njuta av när han nu går in i sitt andra år som egenföretagare.

– Mina förhoppningar för kommande år är att allt ska tuffa på som det har gjort hittills och att jag ska kunna fortsätta att få intressanta uppdrag. Jag hoppas även på att äntligen kunna släppa det spel som jag har filat på och få se vart det tar vägen.

Tack Henrik och lycka till med ditt andra år som egenföretagare. Vill du, precis som Henrik, testa på livet som egenföretagare så hittar du mer information här.

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning