Hoppa till sidans innehåll

Lyckligare.NU

Vi pratar med Philip Frising, kvadratkonsult sedan 2013 och engagerad i hur vi människor blir lyckliga.

Hej Philip, hur började dina funderingar kring lycka?  

− För tre år sedan fick en av mina bästa vänner och kollega en hjärtinfarkt. Det var väl ungefär då jag började  fundera - Vad håller vi på med, ska vi verkligen stressa ihjäl oss? I samband med detta sprang jag över en bok av Tomas Lydahl och Dennis Westerberg, Ett stressfritt liv - Din guide till ett liv utan stress, press och oro, o,ch lyssnade på deras material. Jag fattade väl inte så mycket av det från början.  

Men förra året, efter att ha följt Tomas och Dennis podd i två år, bestämde jag mig för att gå deras coachutbildning. Vi träffades två gånger innan pandemin bröt ut och det var vid de tillfällena som polletten och kärnan i budskapet trillade ner på riktigt för mig. Sen läste jag en hög med böcker och fördjupade mig ytterligare. Under utbildningen skrev alla deltagare varsin text till en bok, Så blev jag fri från surret i skallen. Under sommaren tog jag och en kompis från kursen på oss att redigera texterna så det skulle bli bra flyt i boken. Texterna finns med i boken, som nu är publicerad och är en antologi med våra berättelser. 

Det är inte världen där ute som skapar din upplevelse, utan ditt eget tänkande på världen.

Kursen fungerade bra på distans och vi fick alla träffas fysiskt igen på avslutningen i augusti. Deltagarna hade gjort resan på sitt eget vis, fått många insikter längs vägen och nått sinnesro och harmoni. Det här är insiktsbaserat, det är inte någonting du kan läsa dig till att förstå intellektuellt. Allt som du kommer få reda på vet du redan, du har bara inte varit medveten om det. Det låter kanske konstigt, men det är något att vara nyfiken på! 

 Du har nyligen startat en podd, tillsammans med din kurskompis Niklas, berätta om den!  

− Vi vill peka på den inre lycka, glädje och kreativitet som finns inom oss alla - om man bara kan lägga bort det här lite tvångsmässiga tänkandet som de flesta av oss har idag. Vi har ju redan allting vi behöver inom oss. Podden heter Lyckligare.NU och hittills har vi gjort över tio avsnitt. 

Niklas och Philip driver podden Lyckligare.NU

Jag har lyssnat på podden, den är intressant. Finns det planer på mer? 

− Vi erbjuder coachning av privatpersoner som vill ha mer lycka, välmående och/eller mindre stress i vardagen. Även företagsledare och medarbetare i företag eller på organisationsnivå, där man kanske vill hitta mer bättre samarbete, färre konflikter och större förståelse för varandra. Inom företagsvärlden finns det så klart även behov av att minska stressnivåer och släppa fram all den potential som blockeras. Något som också ligger varmt om hjärtat för oss är kreativitet. Var kommer all bra idéer ifrån? Hur får man fler? Hur hamnar man i flow? Det finns så mycket spännande att peka på kring detta. 

Berätta lite om insikterna som allt det här bygger på!  

− Sydney Banks är en känd filosof, författare och föreläsare. Det var han som avtäckte de tre principerna, tre sanningar som pekar på hur vi människor skapar våra upplevelser. De ger förståelse av att vi lever i en psykologisk värld. Det är inte världen där ute som skapar din upplevelse, utan ditt eget tänkande på världen. Och därför finns ditt välmående alltid bara en tanke bort. Du behöver se världen från ett nytt perspektiv, detta är dock inte en modell eller ett koncept som du kan plugga in, utan mer en insikt om hur vi fungerar.  

Vad brukar du ta för uppdrag som kvadratkonsult? 

− Idag jobbar jag som teknisk ledare, produktägare och arkitekt hos en av Kvadrat Linköpings stora kunder. Jag har gått från att vara en person som var väldigt djupt involverad i teknik till att jobba mer med människor och ledarskap men har fortfarande med mig den tekniska förståelsen. 

Hur har coachkursen och dina insikter påverkat dig yrkesmässigt? 

− Det är en fantastisk skillnad. Jag tar ett exempel från igår, jag var så sjukt irriterad och upprörd över någonting som har med jobbet att göra. När jag sen slappnar av så vet jag ju att fem sekunder senare är jag den lyckligaste på jorden. Så saker blir inte blivit riktigt så allvarliga, man kan ha lite mer distans till det hela. Konkret är det lättare som ledare, man blir mer ödmjuk inför att vi alla lever i parallella verkligheter. Varje möte jag går in i så vet jag att jag har min uppfattning om någonting - och jag vet att den inte är absolut sann utan relativt sann. Jag vet också att var och en av de andra har olika uppfattningar och att deras uppfattningar inte heller är helt sanna. Tillsammans kan vi skapa en så rättvis bild som möjligt genom att kommunicera på ett bra sätt. Det finns en ödmjukhet där som underlättar. Det är den som ofta är skillnaden mellan en bra relation och en konflikt, mellan en produkt som har rätt funktion och en som inte har det och mellan ett lyckat och ett misslyckat projekt. 

Det som är så fint med Kvadrat är att man får hjälp att skapa ett friare liv.

Vad är det bästa med Kvadrat? 

− Kvadrat är fantastiskt bra för att hjälpa mig att skapa de omständigheter jag behöver - uppdrag, kompisar, nätverkande, resor och sånt (när det inte är Corona).

Det som är så fint med Kvadrat är att man får hjälp att skapa ett friare liv. I vår till exempel tänkte jag jobba vidare med Lyckligare.NU vid sidan om mitt uppdrag. Jag har frihet att välja och behöver inte alltid jobba heltid. Det frigör tid för sådant som är viktigt för mig och det hade troligen inte varit lika enkelt om jag hade haft en traditionell anställning.  

Tack Philip! 

Är du intresserad av Philips podcast? Den finns där poddar finns, sök på "Lyckligare.NU" eller besök siten: Lyckligare.NU

Är du nyfiken på Kvadrats upplägg för egenföretagande entreprenörer och konsulter? Läs mer här.   

Kvadrat i siffror

  • 556

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning