Hoppa till sidans innehåll

Vi certifierade oss inom AWS i gemensamma studiecirklar

Att arbeta inom molntjänster är en stor och växande marknad för IT-konsulter. Adam Sernheim och Joakim Persson tog initiativ till kompetensutveckling av sig själva och andra Kvadratare inom Amazon Web Services, AWS.

Joakim Persson och Adam Sernheim.

Joakim Persson och Adam Sernheim.

Hej Joakim och Adam! Hur fick ni idéen till att starta en studiecirkel i AWS?

Adam: Jag har länge funderat på hur man skulle kunna utnyttja det stora nätverk Kvadrat sitter på. Joakim och jag har pratat om AWS flera gånger på olika Kvadratträffar. I mitt uppdrag på Husqvarna Digital Solutions har vi också diskuterat AWS. Det är bra att kunna visa att vi verkligen kan det vi jobbar med.

Joakim: Vi kom på att ett bra sätt att certifiera alla Kvadratare som är intresserade av AWS vore att göra det digitalt som en webbaserad kurs. Vi är ju spridda runt om i Sverige.

Hur la ni upp studiecirkeln?

Adam: Vi delade upp utbildningen mellan Developer Associate och Solutions Architect Associate. Vissa av deltagarna var bara intresserade av en av utbildningarna, några ville gå båda.

Joakim: Deltagarna blev två olika team. Vi tog fram ett schema, bokade in lunchmöten för de olika momenten och körde i tvåveckorsintervall. Till varje möte skulle man ha lyssnat till olika videokurser och svarat på lite frågor. Vi diskuterade det vi lärt oss och gick igenom om det var något vi inte förstått. Lunchmötena fungerade både som pepp och piska för att genomföra de olika delmomenten.

Adam: Jag tror att det var styrkan i vårt upplägg, att det fanns ett tillfälle då man skulle vara klar. Färre hade klarat sig om vi inte haft delmål och lunchträffar eller bestämt att vi skulle slutföra innan jul. Ibland blev det inte så mycket diskussion men vi kunde stämma av att alla klarat sig igenom respektive pass.

Hur bestämde ni vilket utbildningsmaterial ni skulle använda i studiecirkeln?

Joakim: Genom en av de största leverantörerna av molnutbildningar, ”A Cloud guru”. Där fanns Youtube-videor för bägge utbildningarna. Certifieringsprovet bokar man en tid hos en tredjepartstestare och skriver provet på plats hos dem. Man får direkt veta om man klarat sig.

Adam: Hos ett indiskt företag, Whizlabs, hittade vi testprov som några av oss köpte. De var väldigt bra. Framförallt för att man fick utförliga svar på varför man eventuellt svarat fel, det var mycket pedagogiskt upplagt.

Hur många blev det som tog sina certifieringar?

Adam: Till slut var vi nio personer som tog tio AWS-certifieringar. Några hoppade av för att de inte hann med, man behöver kunna avsätta en del tid. Någon bottnade inte riktigt i den tekniska kompetensen. De här utbildningarna är tekniskt avancerade, du behöver vara van vid att jobba med nätverksfrågor och infrastruktur. Om du inte har någon erfarenhet av molnutveckling är det svårt, det är en utmaning även om du jobbar i AWS dagligen. Nu håller vi på att starta en till studiecirkel, denna gång inom Java-certifiering.

Marknaden är jättestor och växande

Joakim: Vi funderar också på ett liknande upplägg för certifiering i Microsofts molntjänst Azure. Många företag och myndigheter i Sverige vill använda Azure. Till exempel vore en översiktsstudiecirkel om Azure intressant. Många av våra kunder funderar på hur de ska kunna välja mellan de olika leverantörerna. De behöver kunna jämföra plattformarna ekonomiskt, funktionellt och säkerhetsmässigt.

Vad hjälper vi våra kunder med när det gäller molntjänster idag, vilken typ av tillämpningar?

Adam: På Husqvarna Digital Solutions används AWS både till produkter som robotgräsklippare och internt hos företaget.

Joakim: Det är inte bara tillämpningar, ofta handlar vårt jobb om att vara rådgivande i AWS. Min roll hos Trafikförvaltningen handlar mycket om hur molntjänsterna påverkar dem. Det är mycket säkerhetsfrågor, till exempel frågan om man kan lägga information som kanske kan anses vara samhällskritisk i molntjänster. Samhällskritisk info kan antingen vara känslig för att den är konfidentiell eller ifall den ska vara lättillgänglig hela tiden. Det gäller att veta hur man kan och inte kan skydda information.

Trafikförvaltningen jobbar med att föra över mycket till molntjänster. Det handlar dels om information om trafiken som tillhandahålls till deras kunder, till exempel i den så kallade reseplaneraren. Och dels om IoT-data för hela kollektivtrafiken – för alla maskiner, fordon och all utrustning, säger Joakim.

Har ni någon uppfattning om marknaden i stort för detta?

Joakim: Marknaden är jättestor och växande. Just nu är det brist på AWS-konsulter i Stockholmsområdet. Många vill flytta in saker i molnet. Offentlig verksamhet är dock fortfarande lite avvaktande inför molntjänsterna. Det råder en del osäkerhet på grund av ett antal domstolsbeslut och det förs diskussioner kring lagstiftning.

Men vi kommer se ökat behov av kunskap kring molntjänsterna och av att kunna jobba rent praktiskt i dem. Det gäller inte bara AWS utan även övriga molntjänster. Kunskap om hur molntjänsterna kan samarbeta behövs också eftersom olika verksamheter kan köpa in sig i olika molntjänster.

Adam: Det är viktigt att lära sig och förstå just hur man jobbar i en molnvärld. Oavsett vem som levererar molnen.

Tack Adam och Joakim!

Läs mer om Adam och Joakim här: 

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning