Hoppa till sidans innehåll

Tommy Vilkensen

UX design/Visual Design

Tommy är en UX-designer som drivs av att skapa snygga tillgängliga upplevelser och gränssnitt som gör alla människors vardag enklare och bättre. Självklart pixelperfekt!

En passionerad Designer, med lång erfarenhet av att jobba med UX i alla delar av ett projekt, ibland är han med tidigt för att identifiera ett projekts syfte, mål och definiera prioriterade målgrupper, för att senare skapa interaktionsdesign, grundläggande koncept för innehåll, struktur och navigation samt skapa designsystem, regelverk och stödja implementationen av dessa i produkten.

För att skapa lösningar som både ger nytta för användare och affären så använder Tommy metoder som exempelvis målgruppsintervjuer, workshops, handskisser, prototyper, effektkartläggning och användningstest, på papper, dator, mobil eller remote. Han hanterar alla självklara verktyg som Sketch, Figma, Adobe XD, Flinto och Axure.

Med 10+ år i branschen har Tommy jobbat inom de flesta branscher men med slagsida åt finans, hälsa och statliga organisationer

Tommy har förmågan att genom ledarskap och mentorskap få medarbetare inom UX och krav att växa och han är van att arbeta självständigt, i grupp och att leda juniora designers mot gemensamma mål.

Parallellt med sin roll som UX Designer så föreläser Tommy om UX och håller utbildningar inom bland annat Design Thinking.

Områden

 • UX design/Visual Design

Om Tommy

Tommys CV

 • FunMed

  UI/UX Designer

  2021 -

  För europas största funktionsmedicinska läkarklinik har Tommy i sin roll som UX Designer gjort förstudie och behovsanalys samt utifrån "Brand Book" arbetat fram ett designbibliotek och ett regelverk för detta. I sin roll som UX designer arbetade Tommy med prototyping och användartester samt UI Design för både App och interna system.
 • Ascom

  UX Lead / UX Designer / UI Designer

  2020 - 2021

  Ascom, en global leverantör av lösningar med fokus på IKT för hälso- och sjukvården och mobila arbetsflöden. Ascoms mission är att erbjuda verksamhetskritiska realtidslösningar för miljöer som kräver omfattande mobilitet, specialanpassade lösningar och hög tidsprecision.

  I ett internationellt projekt med mycket komplex organisation och struktur samt med kommunikatörer över hela världen har Tommy drivit UX och designat UI, hållit workshops, gjort användartester och tillsammans med teamet byggt prototyper inför varje sprint, som resulterat i en responsiv global hemsida med fjorton lokala hemsidor.

  Projektet har varit mycket lyckat och statistik visar på kraftigt förbättrad konvertering, ökad kundnöjdhet, ökad trygghet och att användare mycket snabbare hittar rätt information.
 • Choir Buddy

  UX Lead / UX Designer

  2020 - 2020

  Choir Buddy är en app under utveckling som har som syfte att underlätta för körsångare och köradministratörer. Projektet har varit en del av samarbetet mellan Vinnova och Kvadrat.

  Tommys roll har varit att genom prototyping och UX hitta flöden som stödjer behovet. hos användarna. Genom intervjuer och användartester “tror vi att vi har landat helt rätt”.
 • Easy Arr

  UX Lead / UX/UI Designer

  2020 - 2020

  EasyArr är ett micro-sådd-verktyg som förenklar och möjliggör för arrangörer och artister att förverkliga sina publikdrömmar.

  Tommy och EasyArr har tagit fram en enkel och integrerad plattform som vägleder
  artisten/arrangören före, under och efter arrangemanget, komplett med verktyg för
  alltifrån kalkylering, hitta scen/artist, marknadsföring, såddfinansiering, biljetthantering till administration av skatter och avgifter. Allt för att artister, författare, dansare mfl ska kunna ägna sitt åt sitt kulturutövande.
 • SeeQest

  UX Lead / UX Designer / UI Designer

  2018 - 2019

  SeeQest erbjuder en app och ett verktyg som synliggör innehållet i samtliga pensionsfonder på marknaden. Få koll på hur dina fonder investerar med SeeQest.
  I Tommys roll som UX lead ingick också användartester.
 • Sveriges A-Kassor

  UX Lead / UX Designer / UI Designer

  2018 -

  På Sveriges A-Kassor bygger Tommy och hans kollegor ett arbetsverktyg för handläggning, ett ärendehanteringssystem byggt i PEGA. Verktyget kommer att vara handläggarnas, cirka 2000 personers, primära arbetsverktyg vilket ställer oerhört höga krav på flöden, användarvänlighet och grafisk design. Några av målen är att förenkla handläggarnas arbetsdag, förkorta genomsnittstiden för handläggning av ärenden, automatisering av enklare ärenden och ökad kundnöjdhet.

  Projektet är prototypdrivet och med hjälp av förstudier, behovsfokuserade möten, workshops, användartester och en aktiv referensgrupp tar Tommy fram prototyper, från Lo-Fi till Hi-Fi, samt tar fram en grafisk design med ett designsystem där Tommy i sin roll som UX-Lead också stödjer och driver gränssnittsutvecklare vid implementation av designsystem.

  Utmaningar inom projektet har varit många, bland annat lagkrav som kan justeras när som helst, 27 olika stakeholders samt äldre system med begränsningar som ska integreras i de nya flödena.
 • Lexplore

  UX Lead / UX/UI Designer

  2017 - 2018

  Lexplore gör det möjligt att tidigt kartlägga läsförmågan och upptäcka dyslexi med hjälp av AI. Tommys roll var att ta fram flöden och design för verktyget som upptäcker dyslexi samt flöde och design för portalen där data och resultaten presenteras.

  Lexplore har omnämnts av Bill Gates och de blev också vinnare av
  NordicEdTechAward, en tävling där Nordens bästa innovationer inom Edtech tävlar mot varandra.
 • Wasa Kredit

  UX Lead / Business Developer /. UI Designer

  2016 - 2018

  På Wasa Kredit så ingick Tommy i ett nystartat innovationsteam vars syfte var att med snabba iterationer ta fram nya tjänster och lösningar inom finansiering och sedan snabbt ta dessa till marknaden. Tommys roll som UX Lead med fokus på användbarhet, prototyping och konvertering passade de agila och iterativa processerna perfekt. Under ett års tid tog teamet fram fler än 10 verifierade produkter.
 • Försäkringskassan

  UX Designer / UX Lead / UI Design

  2016 - 2016

  Tommy arbetade med att ta fram ny UX-Design och nya tjänster för Försakringskassan.se. I rollen ingick också att skapa grafiska guidelines och se till att de följs av andra UX Designers och utvecklare samt göra användartester tillsammans med extern byrå. Sajten vann Årets Myndighet i maj 2016 med motiveringen “Försäkringskassan är en viktig sajt för många, och den nya webben säkerställer med lättillgängligt tilltal och pedagogisk utformning att alla kan förstå och använda Försäkringskassans digitala verktyg.”
 • Flowscape

  Kreativ Idéspruta

  2016 - 2017

  En smart app för det öppna kontoret. “Today, friction makes employees less eager to work in open offices. We want to change this. Our main tool is the Birds EyeTM, a digital replica of your open office. In real-time, and presented in a device of your choice.”
  Tommys roll i projektet var att leda workshop och fungera som kreativ idéspruta till teamet bakom FLOWSCAPE. Detta var en sådan succe att Tommy blev inbjuden som inspiratör till flera interna aktiviteter.
 • Santander Bank

  UX Lead / UI Designer

  2015 - 2016

  För Santander Bank har Tommy tagit fram, koncept, design och interaktionsdesign. Den nya webben har funktioner som banköverföring, höja lån och krediter, hantera kort, skicka säkra meddelanden och erbjudanden. Santander kommenterade leveransen så här: “Det viktigaste för oss var att förenkla och förbättra den totala kundupplevelsen. Den nya internetbanken har utökade funktionaliteter, ny interaktionsdesign och är tillgänglig via mobil, surfplatta och dator. Vi är mycket nöjda” Peter Leijonspjuth, ansvarig för digitala kanaler på Santander Consumer Bank.
 • Vinnova

  UX Lead / UI Designer

  2015 - 2016

  Ny webbplats för att möta verksamhetens ambitionshöjning kring e-tjänster. Arbetet utgick från servicedesign och inkluderade alla faser från analys, konceptualisering, design och implementation. I projektet var Tommy ansvarig UX Designer och Art Director med leverans av varumärkesanalys, framtagandet av det övergripande designkonceptet samt design av ett antal sidtyper för responsiv design innan överlämning till junior designer.

  Arbetet innebar även varumärkesanalys och utvärdering av en tjänstedesignanalys gjord utifrån Vinnovas “gamla” webb av Transformator. Projektet innebär en förnyelse och en förflyttning av Vinnovas varumärke i alla kanaler.
 • Landshypotek Bank

  UX Lead / UI Designer

  2015 - 2015

  Landshypotek Bank är landsbygdens egen bank. I samband med att ny grafisk profil introducerades skapade Tommy en responsiv webbplats med syftet att representera banken digitalt med marknadsföring av produkter och tillhörande supporttjänster samt digitala tjänster som möjliggör att med fyra enkla steg öppna ett sparkonto. Tommy var ansvarig AD och UX Designer
 • ICA Gruppen

  UX Lead / UI Designer

  2014 - 2014

  En onepage för interaktiva rapporter, exempelvis delårsrapporter och årsredovisningar fast med bättre användarupplevelse jämfört med traditionell trycksak. Minskade
  tryckkostnader, miljövinster och snabbare publicering är några av fördelarna med
  tjänsten. ICAs grafiska profil präglar innehållet samtidigt som redaktörsgränssnittet ger stor flexibilitet. Som UX Designer stod Tommy för det övergripande koncept, UX och den grafiska inriktning för Ica Gruppens rapportportal.

  Webbplatsen nominerades till Svenska Publishing-Priset 2015 och kom på en
  hedrande tredje plats.
 • Polisen.Se

  UX Lead / UI Designer

  2014 - 2014

  Under 2014 tog tommy fram ett nytt flöde och ett nytt responsivt design koncept för Polisen.se. Fokus låg på tillgänglighet och användbarhet. Lättläst, lätt navigerad och att snabbt kunna få den information du som medborgare behöver oavsett var du befinner dig och vilken enhet du har tillgång till.
 • Kronans Apotek

  UX Lead / UI Designer

  2013 - 2013

  I samband med avskaffandet av monopolet 2009 påbörjade Kronans Apotek sin nya varumärkesresa och 2013 var det dags för det stora lyftet. Tommy var ansvarig designer för Kronans digitala resa.
 • Business Sweden

  UX Lead / UI Designer

  2012 - 2013

  Nytt varumärke, ny responsiv webplats.
 • Nivå Landskap

  UX/UI Designer

  2011 - 2012

  Framtagande av UX/UI design samt analys och krav för custom CMS
 • Svenska Kyrkan

  UX/UI Designer

  2009 - 2011

  Detta uppdrag innebar kravställan, planering och analys samt framtagande av designsystem och implementation av detta i ett CMS byggt på Drupal.
 • Studio Dumbar

  UX/UI Designer

  2007 - 2010

  För Studio Dumbars räkning arbetade Tommy med bland annat följande kunder, KPN.NL, FrieslandCampina.NL, Randstad.NL och många fler.

Tommys utbildningar

 • Interactive Design, Royal Academy of Art

  2003 - 2007

Till konsultsök

Kontakt

Johan Huss Kundansvarig säljare, Bransch: Offentlig sektor och Bank 070-783 83 36 johan.huss@kvadrat.se

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning