Hållbarhet och innovation
I ett tidigare inlägg lyfte vi upp problem med att innovation många gånger inte söker lösa de viktiga samhällsproblemen utan till och med bidrar till att göra välden till en sämre plats att leva på. Innovation som leder till överkonsumtion är ett exempel på problem som står högt på den politiska agendan och hur vi som samhällsmedborgare och konsumenter ska förhålla oss till fler och utvecklade produkter.
Hållbarhet och innovation
I ett tidigare inlägg där vi tog upp ”kritik mot innovation” lyfte vi upp problem med att innovation många gånger inte söker lösa de viktiga samhällsproblemen utan till och med bidrar till att göra välden till en sämre plats att leva på. Innovation som leder till överkonsumtion är ett exempel på problem som står högt på den politiska agendan och hur vi som samhällsmedborgare och konsumenter ska förhålla oss till fler och utvecklade produkter.
Det finns ett komplext samband mellan innovation och överkonsumtion. Å ena sidan kan innovation leda till överkonsumtion genom att skapa nya produkter och tjänster som lockar till ökad konsumtion. Nya teknologier och innovationer kan göra produkter mer tillgängliga, prisvärda och lockande för konsumenter, vilket kan öka efterfrågan och därmed leda till ökad konsumtion.
Å andra sidan kan innovation bidra till att minska överkonsumtionen genom att skapa mer effektiva och hållbara produkter och processer. Genom att utveckla teknologier som möjliggör återvinning, återanvändning och energieffektivitet kan innovation minska resursförbrukningen och miljöpåverkan av produkter och tjänster. Det kan uppnås genom att integrera hållbarhetsprinciper i designprocessen, främja cirkulär ekonomi och utveckla innovationer som främjar delningsekonomi och resursdelning.
Exempel: batteritillverkning
Northvolt är ett svenskt företag som försöker att producera avancerade batterilösningar för olika användningsområden, såsom elfordon, energilagring och industriella tillämpningar.
Deras arbete är en del av en större global trend mot elektrifiering och övergång till förnybar energi, där batterier spelar en nyckelroll i att möjliggöra lagring och distribution av elektricitet samt att driva fordon och andra apparater.
Företaget har investerat stort i att bygga batterifabriker med hög kapacitet, bland annat i Skellefteå i norra Sverige. Deras mål är att skala upp produktionen av batterier för att möta den ökande efterfrågan på förnybar energi och elektrifierade transporter. Men elektrifieringen har ett pris.
Trots fördelarna med elektrifiering och användningen av batterier för att lagra förnybar energi, genererar tillverkningen av batterier och de material som används i dem en miljöpåverkan. Extraheringen av råmaterial som litium, kobolt och nickel kan ha negativa konsekvenser för miljön och människors hälsa om den inte utförs på ett hållbart sätt. Dessutom kräver tillverkningen av batterier en betydande mängd energi och vatten, vilket kan bidra till koldioxidutsläpp och vattenförbrukning om det inte hanteras effektivt.
Exempel: Kolfritt stål
Flera företag över i världen har börjat satsa på tillverkning av kolfritt stål för att minska koldioxidutsläppen och göra stålproduktionen mer hållbar, bland andra ArcelorMittal med huvudkontor i Luxemburg, Indiska Tata Steel Europe och österrikiska Voestalpine. I Sverige har vi Hybrit och Stegra.
Tillverkning av kolfritt stål är en viktig del av ansträngningarna för att minska koldioxidutsläpp och göra stålproduktionen mer hållbar. Traditionell stålproduktion innebär användning av kol som reduceringsmedel för att extrahera järn från järnmalm, vilket genererar betydande mängder koldioxid.
Istället för att använda kol som reduceringsmedel, använder direkt reduktion av järn alternativa reduktionsmedel såsom naturgas eller vätgas för att reducera järnmalm till råjärn.
Användningen av vätgas som reduceringsmedel i stålproduktionen kan minska koldioxidutsläppen avsevärt, eftersom den enda biprodukten är vattenånga. Vätgas kan produceras genom elektrolys av vatten med förnybar energi, vilket gör processen ännu mer hållbar. I produktionen används elektriska bågugnar som använder elektricitet för att generera värme och smälta skrot eller råmaterial för att producera stål. Denna metod är mer energieffektiv än konventionella masugnar och kan drivas av förnybara energikällor, vilket ytterligare minskar koldioxidutsläppen.
Kritik mot satsningarna på kolfritt stål har bland annat handlat om produktionens höga energiförbrukning. Vissa processer för tillverkning av kolfritt stål kan kräva stora mängder energi, särskilt om de använder elektricitet eller vätgas som reduceringsmedel. Trots att Norrland är storproducent av billig grön energi är det många industrier som konkurrerar om den. Datahallar, batteritillverkning och nu kolfritt stål. För hållbar innovation krävs att den använda energin kommer från hållbara och förnybara källor för att minimera miljöpåverkan och uppfylla hållbarhetsmål.
Definition: Hållbar innovation är processen att skapa och implementera nya idéer, produkter, eller metoder som är miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbara. Det innebär att man tar hänsyn till både dagens behov och framtida generationers behov samtidigt som man minimera negativa effekter på miljön och samhället.
Hur gör man då för att bidra till hållbar innovation?
Samhället har många olika instrument för att påverka. Forskningspolitiken kan styra finansiering av forskning och utveckling mot miljövänliga teknologier och processer. Företag som engagerar sig i forskning kan ta till sig gröna forskningsresultat kan skaffa sig konkurrensfördelar.
I de flesta industrier finns det branschsammanslutningar där företag samarbetar och har ett partnerskap kring frågor som man har ett gemensamt intresse kring. Lagar, normer och standarder som påverkar de enskilda företagen och branscherna som helhet fungerar som viktiga forum för att hålla sig informerade om, påverka och accelerera hållbarhetsinitiativ.
Några exempel på lite mer verksamhetsnära innovation med hållbarhetsfokus:
- Grön design: Integrering av hållbarhetsprinciper i designprocessen för produkter och tjänster kan minska miljöpåverkan genom hela produktens livscykel.
- Kretsloppstänkande: Att utforma produkter och processer med tanke på att minimera avfall och maximera återanvändning och återvinning kan bidra till att skapa en cirkulär ekonomi.
- Utbildning och medvetenhet: Att öka medvetenheten och utbilda människor om vikten av hållbarhet kan bidra till att skapa en kultur av innovation som är inriktad på att lösa miljöutmaningar.
I ett positivt scenario så kan företag som integrerar hållbarhet i innovationsprocessen bidra till samhället och en mer hållbar värld. Men det är nog bara en del av lösningen. Konsumentmakt och hård lagstiftning kommer vara givna krafter för att få samhällsutvecklingen på någorlunda rätt spår.
Social innovation
I samma andetag som man pratar om hållbar innovation så brukar man få med begreppet ”Social innovation”. Å vad menar vi med det? Begreppen ligger ganska nära varande men ”social” innovation breddar ansatsen till att omfatta:
Definition: Social innovation är processen att utveckla och implementera nya idéer, produkter, tjänster eller tillvägagångssätt som syftar till att lösa samhällsutmaningar och förbättra människors livskvalitet.
Liksom ”hållbar innovation” är syftet och målet att särskilja från traditionell innovation, som mycket förenklat” brukar förknippas med på teknologiska framsteg eller nya affärsmodeller som inte i första hand har sociala målsättningar.
Vi kommer höra mer om social innovation i framtiden. I nästa bloggpost kommer vi att fördjupa oss i social innovation och samhällsförändring. Häng med, vi ses i nästa post av Innovationsbloggen!
Joakim Falkäng och Mikael Berg