Hoppa till sidans innehåll

3 snabba med Jonas Lambert

Jonas

Jonas Lambert arbetar som testledare och mentorsstöd inom test. I dagens tre snabba så delar Jonas bland annat med sig av hur en bra mentor – enligt honom – ska vara, han berättar vad det allra roligaste med test är och så får vi ta del av hans recept på den perfekta sommarkvällen.

Vad innebär det att arbeta med mentorsstöd inom test?
– Bra fråga då jag inte har andra områden att jämföra med. Troligen spelar det inte någon roll vilket område som man agerar mentor inom, utan det har mer att göra med att man som mer erfaren delar med sig av sina kunskaper till ”juniora” kollegor. För att vara en bra mentor så tror jag att man måste tycka om att dela med sig av sin kunskap och sina erfarenheter, men man måste akta sig för att ta fram pekpinnen för mycket, eftersom att mitt sätt att arbeta och vara på inte passar alla andra. Man får försöka förstå vad personen vill ha och behöver för hjälp – så detta beror väldigt mycket på personens arbetssituation och personlighet. Personligen så tror jag inte att man ska behöva få titeln ”mentor” för att vara en sådan. Jag försöker ALLTID vara en mentor till mina andra kollegor utan att tvinga på dem mina åsikter.

Vad är det allra roligaste med att arbeta med test?
– Man får det bästa av planering, teknik och användarkontakt. När man jobbar som testledare så jobbar man mycket med planering och jag brukar ofta jobba nära projektledaren och stöttar då den personen utan att behöva ansvara för massa dokument och sitta i massa administrativa möten. Det vill säga att man får den bästa planerings- och strategi-delen utan projektadminsitrationen. Sen jobbar man väldigt nära utvecklarna under själva testarbetet vilket innebär att man ofta hamnar långt ner i teknikträsket, vilket jag tycker är superskoj. Sist men inte minst så får man ofta jobba med slutanvändarna av produkten, vid till exempel acceptanstester, och dessa har ofta helt andra erfarenheter vilket ställer stora krav på hur man behandlar dem. Ofta måste man här helt undvika allt teknik-mumbo-jumbo och alla komplicerade projekttermer, för dessa användare har ofta en helt annan bakgrund än att jobba i IT-projekt.

Hur lyder ditt recept på den perfekta sommarkvällen?
– Nu när jag svarar på denna fråga så har grillsäsongen precis startat, så jag tar inspiration av detta: Jag tycker att grilla är superkul, så starten på en perfekt sommarkväll måste inledas med detta. Men för att överleva det här så måste ALLA i familjen vara tillräckligt mätta en bit innan middagstid så att ”hungerbråken” inte startar. Dessa tjafs kan döda vilken fin sommarkväll som helst. Sen måste en bra grillning få ta tid. Man måste ha tid att skära upp allt som ska på grillen och man får inte glömma att marinera det som ska marineras långt innan det är dags att grilla. Om man bara kan få till ovanstående, lite fint väder och ett par öl så spelar det sen ingen roll om man grillar till familjen eller till en massa vänner. God grillmat skapar grogrunden för den perfekta sommarkvällen – oavsett vad som sen ska hända.

Tack Jonas!

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning