5/5 - Kvadratare får högsta betyg
Kvadrataren Monica Lööw har hållit utbildning i projektledning för ekonomer, speditörer och logistiker på Stockholms Internationella Handelsskola i Malmö. Hon var den första att få högsta betyg som lärare på skolan. Skolan är nu inne på sin tredje Kvadratare. Rektor Anna Wattrang berättar om erfarenheten av att anlita Kvadratare som utbildare.
Hej Anna! Berätta, vad är ni för skola?
− Vi är en yrkeshögskola som startade 1997 i Stockholm. Jag startade vår skola här i Malmö 2012. I Malmö har vi idag 240 elever. Vi började med att utbilda redovisningsekonomer. Idag ger vi tvååriga utbildningar för logistiker, IT-säkerhetsexperter och kvalificerade redovisningsekonomer.
Vi har inga egna lärare utan tar alltid in konsulter för våra kurser. Utbildningen är på två år med trettio veckors praktik. Praktiken fungerar ofta som en obetald provanställning hos företagen.
Finns det flera skolor som utbildar i samma saker som ni gör?
− Ja, konkurrensen är stor. Man beviljas att bedriva en viss utbildning tre år i taget. Vi ska då påvisa att det finns ett behov av det vi utbildar i. Vi kontaktar företag och frågar: Vilka kommer ni att anställa de närmaste fem åren? Vill ni ha praktikanter? Vi ska visa på tjugofem till trettio företag som är intresserade. Alla elever ska i praktiken garanteras både praktik och jobb efter utbildningen. Vi måste följa både arbetsmarknaden och Arbetsförmedlingen noga. Att driva en sådan här skola kräver ett enormt stort kontaktnät.
Vi har aldrig sett så bra kursutvärderingar som vi fått för Monica.
Vilken målgrupp vänder ni er till?
− De flesta som går här är mellan tjugofem och trettio år. De har fått jobb efter gymnasiet och arbetat ett par år då de märker att de slår i glastaket, de kan inte få mer kvalificerade arbetsuppgifter. De kan ha varit butikschefer, restaurangchefer eller jobbat på lager. Ofta är det deras chefer som rekommenderar dem att gå en kurs för att komma vidare. Våra elever är mycket inspirerande att jobba med eftersom de flesta är väl motiverade efter att ha arbetat ett par år.
Tempot är högt på våra kurser. Det är inte som på universitetet. Det vi lär ut på måndag morgon förutsätter vi att du kan på tisdag då vi går vidare.
Hur hanterar ni undervisningen under pandemin?
− I vanliga fall är det alltid klassrumsundervisning. Föreläsningar, presentationer och gruppövningar varvat. Men nu under pandemin har vi delat upp klasserna i två grupper. Den ena är i klassrummet och den andra kör på Zoom.
Hur gör ni för att hitta era kursansvariga?
− Från början använde jag mitt eget nätverk. Jag har själv hållit kurser och haft eget företag. Med tiden har det kommit rekommendationer från konsulter vi anlitat. Några har jag hittat på LinkedIn. Det är också vanligt att konsulter själva tittar igenom vilka kurser som erbjuds och hör av sig till yrkeshögskolorna och erbjuder sin expertis.
Hur hittade du Kvadrat?
− Jag tror faktiskt att jag sökte på nätet och ringde er. Ni kunde snabbt hjälpa oss med det vi behövde. Det var bland annat en konsult som kunde undervisa i projektledning. Just nu har vi Kvadrataren Christer Karlsson som undervisar i kravhantering och projektledning IT för de som ska arbeta som IT-säkerhetsspecialister. Kvadrataren Monika Lööw undervisar ekonomerna, logistikerna och speditörerna i projektledning.
Vi har aldrig sett så bra kursutvärderingar som vi fått för Monica. Fem av fem möjliga poäng i utvärderingen. Det eleverna framhåller är att hon är pedagogisk, engagerad, inspirerande och oerhört kunnig. De tyckte också om henne som person. Vi i skolledningen tycker också att hon är mycket lätt att arbeta med och självgående.
Om du skulle utvärdera samarbetat med Kvadrat vad skulle du säga då?
− Jag ger samarbetet tio av tio i betyg. Jag kan inte se vad som skulle kunna vara bättre. Allt går snabbt och smidigt. Ni återkommer alltid när man behöver hjälp. Jag har rekommenderat Kvadrat för vår skola i Stockholm om de behöver nya konsulter.
Vad händer med eleverna när de är klara med sin kurs hos er?
− Det brukar i snitt vara nittiosex procent som får jobb. Ekonomerna kommer ofta till redovisningsbyråer eller som ekonomiansvariga i mindre företag. En del startar också eget. Logistikerna hamnar ofta som transportledare. Speditionsbranschen vill ha utbildade speditörer och efterfrågar verkligen vår utbildning. Många av våra duktiga elever blir ganska snart mellanchefer. De IT-säkerhetsspecialister som är bra har jobb innan de gått klart utbildningen. Vi får hålla i dem så att de går klart.
Cirka hälften av ekonomerna och speditörerna får jobb på det företag där de haft praktik. För IT-specialisterna är den siffran högre.
Tack Anna!
Är du intresserad av Kvadrats kurser och utbildningar? Läs mer här.