Hoppa till sidans innehåll

Certifierad att leda digital transformation

För att vi Kvadratkonsulter ska ligga i framkant ger Kvadratuniversitetet regelbundet utbildningar som vi kan välja att gå. Urvalet baseras på vår kännedom om marknaden och kundernas behov. Helena von Wowern är senior projektledare och har nyligen certifierat sig för att leda digital transformation – här svarar hon på några korta frågor.

Helena von Wowern är senior projektledare och ansluten till Kvadrat Linköping.

Hej Helena, vilka typer av uppdrag brukar du jobba med/vill du jobba med?

– Projekt- och förändringsledning är mina huvudsakliga uppdragsområden. I alla år som jag haft rollen som projektledare, främst i större organisationer för stora projekt, har jag sett nödvändigheten av att inte bara se till att projektets leverans sker i tid inom utfäst budget. För att projekt ska uppnå sina mål behöver människorna som påverkas av projektresultatet och förväntas ändra sina beteenden också involveras. När organisationens chefer och medarbetare förstår varför förändringen genomförs och under projekttiden blir redo att ta emot leveransen så har projektet mycket bättre möjligheter att uppnå sitt effektmål. De nya arbetsrutinerna befästs och de gamla försvinner.

Beskriv din befintliga kompetens/utbildning plus vad du nu byggt på den med!

– I botten är jag civilekonom. Allt eftersom har jag byggt på med utbildningar, främst inom ledarskap och projektledning. Den erfarenhet som varje avslutat projekt ger mig är också något som jag tar med mig in i nästa projekt. Det blir ett mycket bra stöd till uppdragsgivarens styrgrupp och projektmedlemmar från verksamheten som kanske för första gången arbetar i projektform. Innan jag gick över till att arbeta som konsult inom Kvadrat var jag mellanchef. Det gör att jag har egen erfarenhet av linjechefens perspektiv.

Det finns snart nog inga företag som inte behöver digitalisera eller till och med smartifiera sin verksamhet

Jag har precis certifierat mig i att leda digital transformation. Ett ramverk som tar helhetsgreppet på en organisation och dess digitala mognad samt så klart vägen framåt. Det finns snart nog inga företag som inte behöver digitalisera eller till och med smartifiera sin verksamhet för att vara fortsatt konkurrenskraftiga.

Vad är din bästa take away från den nyss avslutade utbildningen?

– Ramverket för att leda digital transformation har tagits fram i samarbete med både forskare och näringsliv. Arbetsmetodiken Digital Maturity Matrix ger mig ytterligare ett verktyg för att hjälpa uppdragsgivaren i dennes förändringsresa. Det fina med att ha sitt certifikat i handen är att det inte slutar där, utan att det innebär att jag har en bra kunskapskälla att dela med mig av i mina egna uppdrag.

Vad är det bästa med Kvadrat?

– En av de stora fördelarna med Kvadrat är att jag som konsult själv kan styra in min kompetens på områden där jag själv känner ett stort engagemang. Inom Kvadrat kan vi vara en hel grupp som certifierar oss samtidigt. Det gör att vi bygger vårat interna nätverk med gemensam kunskap. Samtidigt har vi alla möjligheten att delta i en utbildning utifrån eget val. Just det att inte behöva vänta på att det ska finnas utrymme i en budget, eller något annat som stoppar min kompetenshöjning, är ett av skälen till att jag valde att bli kvadratare.

Tack Helena! 

Vad kan vi hjälpa dig och ditt företag med? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning