Hoppa till sidans innehåll

Data science, AI och Machine learning hos Kvadrat Göteborg

Henrik Holm och Carl Fredriksson på Kvadrats Göteborgskontor gör uppdrag inom Data Science, AI och Machine learning. Vi har pratat med dem om dessa heta områden.

Henrik Holm och Carl Fredriksson, Kvadrat Göteborg.

Henrik Holm och Carl Fredriksson, Kvadrat Göteborg.

Hej, hur gick det till när ni blev Kvadratare och hur länge har ni varit anslutna?

Henrik: Jag har varit på Kvadrat sedan augusti 2018. Jag hade känt till Kvadrat ganska länge. 2010 jobbade jag på Svenska spel tillsammans med en projektledare från Kvadrat Stockholm. Han berättade om kvadratmodellen och jag tyckte det lät intressant. Sen dess har jag jobbat på ett par produktbolag och på SSPA, där jag jobbade ihop med en kille som körde eget. Han gick på en av Kvadrats kvällsaktiviteter för intresserade och det slutade med att han började på Kvadrat. Jag ville göra nåt mer än att bara jobba för en vanlig månadslön och hade tankar både på att jobba med forskning och doktorera eller starta eget. Det slutade med att jag jobbade ett år som anställd forskare på Rise innan jag började på Kvadrat. 

Carl: Jag har varit Kvadratare i tre månader nu. Jag kommer direkt från en masterutbildning på Chalmers som heter Complex Adaptive Systems. Kurserna på utbildningen kombinerar mina två favoritämnen, matematik och programmering. Jag började prata med Kvadrat direkt efter jag gick ut skolan. Jag har länge vetat att jag vill driva eget företag. Under studietiden gjorde jag en del uppdrag genom egen firma, framför allt inom webb- och mjukvaruutveckling. Jag kände att jag ville fortsätta att arbeta på det sättet, men med andra typer av uppdrag. Familjevännen Hans Kalldal var en av de första som anslöt till Kvadrat Göteborg och berättade om Kvadrat för mig. Jag tyckte att kvadratmodellen lät som en mycket bra kombination av fördelar –  gemenskap utan att tappa friheten med att vara sin egen chef. 

Hur beskriver ni er kompetens/inriktning?
Henrik: Huvudinriktningen för uppdragen hittills är matte och statistik. Jag är intresserad av uppdrag där det finns ett matteproblem som man löser med programmering. Data scientist är modeordet för den här kompetensen men det är ett modeord, uppdragen handlar inte alltid om det. Jag gick samma program som Carl på Chalmers, men tio år tidigare.

Carl: Jag sysslar med liknande saker som Henrik men är även intresserad av ingenjörsbiten, att utveckla produkter. Jobbar helst i gränslandet mellan programmering och matematik.

Vilka kunder är det som har den här typen av uppdrag?
Carl: Tidigare har det handlat om stora företag som vill ta beslut baserade på stora datamängder, men fler och fler företag av varierad storlek i alla möjliga branscher börjar bli intresserade. Transport, onlineförsäljning och sjukvård är exempel på branscher där data science har blivit mycket viktigt.

Fler och fler företag av varierad storlek i alla möjliga branscher börjar bli intresserade 

Hur ser framtiden ut för er och de med liknande kompetens?
Henrik: Jag skulle säga att det kokar och bubblar precis överallt. Chalmers startar sitt AI research-program nu, vilket är en av de största satsningar de någonsin har gjort. Det är ett tioårsprogram för artificiell intelligens (AI), machine learning och forskning. På LinkedIn finns massor av inlägg om machine learning och självkörande bilar. Det ser ljust ut för oss som är konsulter inom detta.

Carl: Jag har precis samma bild, det ser väldigt ljust ut. Data science växer många fronter, alltifrån att ta bättre data-drivna beslut till att uveckla applikationer som använder AI. Data science handlar om både hantering och analys av data. Inom dataanalys har machine learning blivit oerhört viktigt.

Henrik: Ofta provar man olika metoder parallellt – det är inte alltid machine learning är det rätta verktyget för det du ska göra.

Vad gör ni för uppdrag just nu?
Henrik: Nu sitter jag ute på Volvo Cars, här handlar det mycket om statistiska modeller för att beräkna livslängd och behov hitta kvalitetsproblem. Man tar fram kurvor för att se hur de utvecklas över tid. Tidigare har jag jobbat en del med geometri, då har det handlat mycket om sjöfart. Till exempel trafikflödesanalyser, beräkningar för att lista ut hur många och vilka typer av fartyg som befinner sig på en viss plats och hur flödena ser ut över tid.

Carl: Jag är på Etraveli som är en online-resebyrå. Jag jobbar med data som används för prissättning, framför allt med insamling och hantering av data.

Vad gillar ni bäst med Kvadrat?
Carl: Jag får hjälp med sånt som är svårt som helt ny – försäljning, bra ekonomifirma och allt runt omkring. De sociala bitarna är också bra. Det finns folk att prata med som är i samma sits, det är mycket värdefullt. Speciellt roligt är det att prata med Henrik, eftersom det finns få som har så lång erfarenhet inom vårat område. Det viktigaste är dock att vakna varje morgon till ett uppdrag jag själv valt. Jag har inte känt någon press från Kvadrat att ta några uppdrag. 

Henrik: Jag känner detsamma. Den största anledningen att vara Kvadratare handlar om försäljning och att ragga uppdrag. Det momentet är svårt att hinna med. När man har uppdrag är man fullt upptagen, då är det svårt att ordna ett nytt uppdrag innan det gamla är slut. När det gäller sociala kvadratarrangemang hade jag nog tänkt att jag skulle varit med oftare, men jag är småbarnsförälder, har en hund som ska ut, ett hus och massa annat som behöver fixas. Det är alltid kul när man tar sig in till kvadratkontoret, jag är med ungefär varannan gång. Hos kund är man ju inte riktigt en i gänget när det är centrala arrangemang – fast jag blir medbjuden om mitt team går på fredagspub.

Vad gör ni på fritiden?
Henrik: bortsett från det jag sa tidigare familj, hund, hus håller jag på att bygga ett garage och cyklar mountainbike. Mer nördigt håller jag på med ett instrumentkluster till min brors elkonverterade Harley Davidsson. Jag har byggt en raspberry pi och en touchskärm som ska bli instrumentpanel på den, plus reläer som ska styra allting och läsa av CAN-buss och annat på den här Harleyn.

Carl: Jag gillar att gå onlinekurser och lära mig mer om Data Science. Jag gör många hobbyprojekt som ofta blir till bloggartiklar på min hemsida. Håller även på med bollsporter, just nu basket, men jag har spelat handboll större delen av mitt liv. Brädspel och dataspel är också stora intressen.

Tack, Carl och Henrik! Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här!

Henriks konsultprofil
Carls konsultprofil

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning