Hoppa till sidans innehåll

En spelutvecklande globetrotter med starkt driv

Jousef

Möt Jousef Gabro som är ny hos oss på Kvadrat! Han kan kort beskrivas som en kunskapshungrig visionär som vill lämna världen lite bättre än han fann den. Jousef är flerspråkig och har bott över hela världen, men huserar just nu i Norrköping med sin fru Elisabeth och sin nyfödde son Emanuel. Han är en minst sagt ambitiös spelutvecklare med en stor passion för att lära sig nya saker.


Jousef Gabro föddes i Syrien, men flyttade till Schweiz vid två års ålder. Efter det så flyttade han till Sverige. Och efter att sammanlagt ha bott i sex städer, och gått på åtta skolor, så är han inte längre rädd för det okända.

– Det som mina olika flyttar har fört med sig är framförallt att jag har lätt för att lära mig nya saker – språk exempelvis. Arabiskan är mitt modersmål, jag fick tyskan gratis när jag bodde i Schweiz, engelskan lärde jag mig via TV- och datorspel, film och skolan, spanska pluggade jag i gymnasiet och japanskan kom från mitt intresse för spel, manga och anime.

Mitt mål i livet är att mitt namn ska stå med i historieböckerna

Spel och lärande är alltså Jousefs primära intresseområden, något som även existerar i en sorts symbios. Vad han lär sig spelar mindre roll – så länge det är nytt och spännande. Hans konstanta jakt på kunskap och nya erfarenheter blir en källa till kreativitet som han kan implementera när han arbetar.

– Mina intressen sträcker sig från allt från att vilja lära mig mer om elektricitet, Super Mario och programmering, till att jag vill lära mig mer om att teckna, sticka och lägga pärlplattor. Mitt stora intresse för att lära mig nya saker kan jag verkligen dra nytta av när jag arbetar med spel och spelutveckling. Jag blir ledsen om någon säger att det är slöseri med tid, då det är så mycket mer än det!

Jousef har tidigare arbetat som utvecklare på olika sorters företag, varit projektledare och även haft en tjänst som innebar att han var konsultledare, kompetensgruppsansvarig och leveransansvarig samtidigt. Eftersom han kände att han ville dra nytta av sin bredd och sitt driv, så bestämde han sig för att starta eget. Då kontaktade han Kvadrat – och det visade sig vara en bra match.

– Kvadrat gillade mig och jag gillade upplägget. När jag träffade min mentor så berättade han om sitt stora intresse för spel, så vi kom bra överens. Han hade hört mig tala på LiU Game Conference, där jag satt med i en paneldiskussion med stora jättar såsom Paradox och Microsoft bland annat. Superkul!

Problemen är ofta fler och större i våra egna huvuden än hur verkligheten ser ut.

Just nu arbetar Jousef med att utveckla en app som innebär visualisering av vägdata och vars syfte är att optimera rutter. Den kommer göra det möjligt att man kan se två sorters vyer – ett kartlager och ett Augmented Reality-lager. Utöver det är han även grundaren av företaget AmberWing.

– AmberWings syfte är att få företag att förstå vad spelteknik och spelteori faktisk är. Jag är en del av något som kallas East Sweden Game, som är ett centrum för en ny satsning inom detta i Linköping. Östergötland har nämligen mer kompetens än intresserade företag – så istället för att tömma Östergötland på spetskompetens, som man kan hämta från exempelvis LiU, så är AmberWings vision att behålla kompetensen i den befintliga regionen vi arbetar inom, och få företagen ombord istället. AmberWing ska vara det företag man tänker på först när man pratar om innovation, AR/VR och spel.

Företagen börjar nu successivt förstå att det finns väldigt användbara spelmotorer. Förr, när Jousef besökte olika typer av mässor, så slogs han ofta av hur platta och fula stora företags demos och presentationer var i jämförelse med vissa spel exempelvis. Den bakomliggande simuleringen kunde vara väl utförd, men informationen som presenterades kändes sällan relevant – och där hade spelmotorer kunnat hjälpa till

– Mässor och annan marknadsföring är naturligtvis ett sätt för företag att synas. Och om man då kan förse företag med ett spel-tänk, som kommer generera en ny sorts upplevelse av deras produkt, så kan deras kundkrets expandera ytterligare.

Upplevelseaspekten är viktig för Jousef. Han använder spel i sitt ledarskap, eftersom man lättare kommer ihåg saker om man får uppleva dem. När han var teamledare på ett multinationellt företag så var det just spel han använde som motivation.

– Är det något som spel är överlägset bäst på, så är det att få folk att frivilligt göra sådant de vanligtvis inte känner sig bekväma med – på ett sätt som är förutsägbart för spelskaparen. Till exempel så införde jag en titeltavla. Gjorde man något kul, tråkigt, jobbigt, läskigt eller sa något särskilt utmärkande, så kunde man få en titel. Den titeln blev uppskriven på tavlan vare sig man ville eller ej. Till en början blev det titlar som ”C++-mästaren” och ”Mästarbagaren”, som senare gick över till ”The Mafia Boss” och ”One of those days-guy”-exempelvis.

Oavsett om man vill bli egenföretagare direkt efter skolan, eller vänta några år så är mitt bästa tips att ‘investera i dig själv’ tätt följt av ‘sluta sätta käppar i dina egna hjul’.

Jousef lyckades få alla involverade och skapade en god stämning, till och med kunderna avfyrade ett leende när de fick syn på tavlan. Han tycker inte det viktigaste är vad det är för spel man utformar, utan spelarens framsteg ska också vara i centrum. Kanske är det hans direkta övergång från medieteknik till en konsultverksamhet som har gett honom en klar bild över hur man ska gå tillväga för att lyckas att som egenföretagare tidigt i sin karriär – och lyckas applicera sina kunskaper på nya områden?

– Oavsett om man vill bli egenföretagare direkt efter skolan, eller vänta några år så är mitt bästa tips att ”investera i dig själv” tätt följt av ”sluta sätta käppar i dina egna hjul”. Avsätt minst 10% av din lön till kompetensutvecklande aktiviteter – det klarar alla av. Läs en kurs, delta i en konferens eller designa något exempelvis. Och när det gäller käppar i hjulet… samhället sätter tillräckligt många käppar i hjulet som det är. Du behöver inte sätta in fler! Med så många regler och ”tänk om X inträffar” överallt omkring oss, så är det inte konstigt att man vill följa andras fotspår, istället för att skapa nya för andra att följa. Min fråga till mig själv är alltid “vad är det värsta som kan hända?”. Om man tror sig ha ett hum om svaret och tror sig kunna leva med det så säger jag kör på. Och mitt mål i livet är att mitt namn ska stå med i historieböckerna!

Som konsult har Jousef nu gjort allt man kan tänka sig inom it-världen och det har gett honom en solid och stadig grund att stå på. Han hade som utgångspunkt att bli konsult för att lära sig så mycket som möjligt, för att sen hamna på ett företag och göra karriär.

– Min resa började på ett konsultföretag som hade riktigt bra tankar kring kompetens. Vi åkte iväg på kompetenshöjande konferenser, men i praktiken så fungerade inte företaget för mig eftersom man försökte sätta lock på mina ideer. Är det något som jag inte tål så är det stängda lock och inskränkthet. Så, jag lärde mig så mycket jag kunde, fick mina två år på arbetsmarknaden och hamnade sen på HiQ. Där kan man prata möjligheter! Redan efter några få månader så hamnade jag i kompetensgruppen som jag blev ledare för året därpå. Inom loppet av två, tre år så satt jag i ledningsgruppen. När jag började var vi 40, nu fyra och ett halvt år senare så är HiQ 160+.

Att stå på egna ben, och att vara egenföretagare, innebär ofta att vägen inte är förutbestämd och man har mycket eget ansvar, men Jousefs filosofi kring detta är bekymmersfri och förlåtande.

– Problemen är ofta fler och större i våra egna huvuden än hur verkligheten ser ut. Jag möts ofta av folk som säger att jag är modig och undrar hur jag vågar. Mitt svar på det är att jag inte är modig alls. Målet överskuggar alla ”risker” och ”misslyckanden” på vägen, så det har inget med mod att göra. Det är smart! Jag säger alltid ”misslyckanden” inom citattecken eftersom man även kan dra nytta av motgångar. De som har sett ”The Matrix” har hört citatet som jag alltid bär med mig, nämligen ”Do not try and bend the spoon. That’s impossible. Instead try to realize the truth. There is no spoon.” Min tolkning och sista tips är: Försök inte lösa alla problem från början. Det är omöjligt. Försök istället inse att det alltid kommer finnas problem. Man lär sig lösa dem längs vägen.

Stort tack Jousef och lycka till framöver!

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning