Hoppa till sidans innehåll

Familjen testar livet på Nya Zeeland: Jobb, nöje och konsten att leva utan att äga

Dybeck

Under 2018 står Employer Branding-experten, tillika Kvadratkonsulten, Robert Dybeck,tillsammans med sin fru och sina tre barn, tvillingarna Dante och Kasper 9 år och Nea 13 år, inför ett av sitt livs största äventyr. Med fem enkelbiljetter till Nya Zeeland på fickan och ett visum som sträcker sig över ett år, så lämnar de Sverige för att prova lyckan på andra sidan jorden. Men livet och arbetet tar inte paus för det – snarare tvärtom. På schemat står både personlig och yrkesmässig utveckling och nya utmaningar – men kanske viktigast av allt – konsten att lära sig värdet av att leva utan att äga.

– Jag och min fru lever båda efter visionen att privatlivet alltid ska vara överordnat arbetslivet – något jag kallar för “Robbanmodellen”- och flytten är ett perfekt sätt för oss att testa denna tes. Vi vill kunna ge våra barn goda möjligheter att utveckla sitt engelska språk, samtidigt som vi vill få chansen att uppleva ett häftigt äventyr tillsammans. När vi satte oss ner och diskuterade var vi ville göra detta, så kunde vi inte komma på en bättre plats än Nya Zeeland. Ingen av oss har varit där förr och allt vi tar med oss är varsin packning på 20 kilo och en bokning för sju nätters boende i Auckland – resten är ett oskrivet blad.

Men något semesterår på Nya Zeeland är det inte tal om. Robert kommer fortsätta att arbeta och kommer att behålla en del av sina befintliga kunder här i Sverige – som han bland annat kommer att arbeta med via Skype.

– Först hade jag tänkt att jag skulle bli tvungen att ta en paus från Kvadrat, men när jag berättade om min plan för dem uppe på kontoret så fick jag som svar “Nej, kör på som vanligt bara!”. När inte heller mina kunder såg flytten som ett problem, så kändes det helt naturligt att faktiskt köra på “som vanligt”. Jag driver tesen om att företag och den traditionella anställningen är förlegna företeelser. Som Employer Branding-expert pratar jag ofta om hur viktigt det är att vara en attraktiv arbetsgivare, men också om vikten av att ligga i framkant och ha koll på hur arbetsmarknaden utvecklas. Digitaliseringen har krympt världen och geografiska avstånd är inte längre ett hinder för många typer av arbeten. För min del är denna resa, och detta år, en möjlighet att testa min vision och ett sätt för mig att faktiskt leva som jag lär genom att redan nu utnyttja den riktning dit jag tror att arbetsmarknaden är på väg – geografiskt obunden och fri.

Men Robert ser inte bara året som en möjlighet att utvecklas inom sin befintliga roll som Employer Branding-expert, utan även genom nya och spännande projekt. Utöver att bygga sitt brand som Employer Branding-konsult, kommer han också att arbeta med att etablera ett befintligt europeiskt startup – Teamtailor – på den Oceaniska marknaden.

– Det ska bli fantastiskt roligt att få arbeta med att försöka etablera Teamtailor i Nya Zeeland och Australien. Det är två av Skypegrundarna som ligger bakom företaget och förra året utsågs företaget till ett av Europas hetaste startups. Sen ska det också bli roligt att se vart jag kan ta mitt eget brand som Employer Branding-konsult och om jag kan använda mig av det faktum att jag kommer från Sverige för att förstora upp mitt varumärke ännu mer. Hur arbetsfördelningen mellan dessa två projekt blir, det vet jag faktiskt inte. Det kan bli så att jag bara kör jättemycket av det ena och knappt något av det andra, eller vem vet, det kanske rent av slutar med att jag inte ägnar något av de två projekten en minut och istället spenderar mina dagar åt att lära mig att åka skateboard. Det är det som är det fina med detta äventyr – att man inte riktigt vet vad det är som ska hända, men att möjligheterna är otroligt många.

Oavsett vilka uppdrag Robert kommer att fylla sina dagar med rent arbetsmässigt, så finns det ett uppdrag som han ser som viktigare än allt annat under året.

Familjen Dybeck

– En av de viktigaste lärdomarna som vi hoppas kunna ta med oss från året på Nya Zeeland, är att det faktiskt är möjligt att dra ner på konsumtionen och att vi inte definieras av vad vi äger. Här hemma i Sverige så är vi så himla låsta vid alla prylar vi har – bilar, båtar, hus och massa annat strunt. Därför har vi gjort det till en grej att vi under året ska äga så lite som möjligt och att man bara får ta med sig 20 kilo. Vill man sen handla någonting så får man i så fall byta ut det man haft med sig och vill man exempelvis cykla någonstans så får man kanske gå med i någon cykelklubb där man kan låna cyklar. Vårt visum går ut den 6.e januari 2019 och finns det då pengar kvar i reskassan så tänkte vi ta en månad på Fijiöarna. Tanken är att det ska fungera som en morot under årets gång där alla pengar vi sparar in genom att inte konsumera en massa onödiga saker, sedan kan konkretiseras i form av en härlig månad på Fiji tillsammans.

Jag är egentligen väldigt hemmakär och en riktig gubbe som älskar att pula med mina båtar, men – livet handlar om att göra saker som utvecklar en och som gör att man faktiskt lever. När jag själv tittar tillbaka på mitt liv så är det äventyren jag minns. När jag blir äldre kommer jag nog inte komma ihåg julen 2017, men julen 2018, som spenderas på Nya Zeeland, kommer jag aldrig att glömma.

Tack så mycket Robert och lycka till. Vi ser fram emot att följa dig och din familj på er resa!

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning