Hoppa till sidans innehåll

Framgångssagan bakom ett lyckat företag

För tre år sedan satt Anna Edshage och Anna Söderlund på varsin pinnstol i en tom lokal på Kyrkogatan i Göteborg. Då hade de just startat Kvadrats Göteborgskontor – men de hade varken konsulter eller kunder. Tre år senare är Kvadrat Göteborg ett av Kvadrats mest snabbväxande kontor och den tomma lokalen på Kyrkogatan är nu fylld med konsulter, möbler, vänskap och värme. Men framgångssagan bakom Kvadrats Göteborgskontor tog faktiskt sin början på ett helt annat företag.


 

Anna Söderlund och Anna Edshage träffades för första gången år 2004 när de båda arbetade som affärsutvecklare på företaget Manpower. Där arbetade de med ett koncept som de kallade för “omvänd rekrytering” – ett koncept som var relativt nytt i Sverige – och tillsammans bestämde de sig för att skriva en bok om ämnet. Boken fick namnet Jobbet är ditt – vägen till en lyckad anställningsintervju, men under arbetet med boken bestämde sig Anna Edshage för att lämna såväl Manpower, som Sverige.

– Vi befann oss båda i en tid i våra liv då det hände väldigt mycket runt omkring oss och under skrivprocessen bestämde jag mig för att lämna Manpower för att, tillsammans med familjen, flytta till Indien under en tid. Men trots detta stod boken klar år 2013 lagom till dess att jag var tillbaka i Sverige igen. Under lanseringen av boken var vi ute och föreläste mycket och höll i workshops om hur man får sitt drömjobb. I samband med detta kände vi båda två hur kul det var att jobba tillsammans igen och vi började därför fundera på om vi kanske skulle starta någonting ihop, vi hade bara ingen aning om vad…, berättar Anna Edshage.

Kvadrat Göteborg

Av en händelse kom Anna Edshage i kontakt med Kvadrat genom en tidigare kollega – Robert Dybeck – som idag är konsult och Employer Branding-expert på Kvadrat. Redan efter första mötet med Kvadrat var det solklart för Anna Edshage vad hennes och Anna Söderlunds nästa steg tillsammans skulle bli. “Jag har kommit på vad vi ska göra.Vi ska starta Kvadrat i Göteborg”, var hennes första ord när hon ringde upp den blivande kollegan Anna Söderlund. Och så blev det.

– Vi startade med en trevlig men tom lokal, två pinnstolar och internet via en 3G-adapter. Inga kunder, inga konsulter, inga kontorsmöbler. Vår största utmaning var att få in de första konsulterna, vi hade ju inte någonting att erbjuda – varken kollegor eller kunder. Allt vi hade att sälja var vår vision – och det var där vi började, berättar Anna Söderlund vidare.

För Anna och Anna var det viktigt att hitta rätt personer från start. De satte upp tydliga ramar för vad de ville att verksamheten skulle vara och hur de skulle uppnå detta, men kanske framförallt – vilken typ av konsulter de ville attrahera. Med hjälp av sitt stora kontaktnät och sin övertygelse av vilka egenskaper de sökte i sina konsulter har de lyckats bygga upp ett starkt team där hjärta är minst lika viktigt som hjärna.

Göteborg

– Vi brukar säga att vi samlar på bra personer. Kompetens är otroligt viktigt för att lyckas som konsult, men vi tycker också att inställningen till livet och arbetet är minst lika viktig – ja, för oss är det faktiskt avgörande. Vi är väldigt stolta över den kultur av gemenskap, vänskap och glädje som genomsyrar vårt kontor och vi är övertygade om att nyckeln till vår framgång ligger i vår samling av bra personer och det team av konsulter som utgör Kvadrat Göteborg, fortsätter Anna Söderlund.

Idag består Kvadrat Göteborg av 34 konsulter och tre anställda och vägen från de två pinnstolarna fram till idag har varit både spännande och lärorik. Men Anna och Anna är långt ifrån färdiga. Det finns alltid något nytt att lära sig och de har alltid blicken framåt. Efter tre år som VD respektive Vice VD byter de nu hattar med varandra. Anna Söderlund tar över rollen som VD och Anna Edshage blir Vice VD för Kvadrat Göteborg. Nu ser de med spänning fram emot att fortsätta bygga och driva Kvadrat Göteborg i sina nya roller och tillsammans fortsätta arbetet för att få fler att våga ta steget och gå sin egen väg.

– Vårt mål är inte att få människor att förändra sin syn på Kvadrat utan på sig själva. Det är rädslan som stoppar många människor från att starta eget. Vi vill tillsammans med våra konsulter ingjuta mod hos människor så att de vågar tro på sin egen förmåga och följa sina drömmar, avslutar Anna Edshage.

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning