Hoppa till sidans innehåll

Håll fast vid rutiner så funkar hemarbetet

Johan Wetter tycker att arbetet som systemutvecklare funkar även då man sitter hemma. Att börja arbetsdagen med ett videomöte med kollegorna hjälper till.

Hej Johan, vad gör du?

– Jag är systemutvecklare med fokus på inbyggda system. Men jag gillar variationen i de roller där man får ta ett helhetsåtagande och utveckla både tekniken bakom och användarinterfacet. Allra bäst trivs jag i de mer tekniskt ledande rollerna där jag får fungera som mellanhand mellan ledning och utvecklingsteam. Det tillfredställer mitt kontrollbehov samtidigt som jag får vara kvar i utvecklingsarbetet.

Du började hos Kvadrat för drygt ett år sedan. Vad har du för uppdrag nu?

– Jag jobbar som mjukvaruutvecklare i ett litet team. Vi utvecklar en programvara som med hjälp av 3D-kameror kan lokalisera och kategorisera olika typer av slumpmässigt placerade objekt. Programmet används för automatisering inom industrin. Det servar industrirobotar med nödvändig data för att t.ex. plocka upp delar från lastpallar. Utvecklingen och forskningen vi gör är hos SICK IVP som är en del av den tyska koncernen SICK.

Och nu under coronapandemin sitter du hemma och jobbar?

– Just innan coronakrisen började i Sverige var jag på resa i Egypten. När jag kom hem hade företaget beslutat att alla som varit utomlands skulle jobba hemifrån i två veckor. Så jag inredde lite panikartat ett förråd vi har på tomten som hemmakontor. Det finns ett vinterbonat rum där. Det visade sig fungera riktigt bra efter att vi dragit ut en nätverkskoppling. Det är en fördel att kunna gå hemifrån på morgonen även om det bara är någon meter. I längden är det tråkigt att sitta i soffan med mysbyxor.

I början var det bara jag i teamet som satt hemma. När alla blev ombedda att arbeta hemifrån hittade vi ett bra arbetssätt. Vi fick snabbt utveckla rutiner och rätt teknik för att kommunicera. Varje dag startar vi med ett jobbmöte per video. Det ger en bra struktur på arbetsdagen. Sedan är det viktigt att inte dra sig för att kontakta de andra om det är något man vill diskutera. Så som man hade gjort om vi suttit tillsammans på kontoret som vanligt. Vi använder videon för alla möten och all annan kommunikation vi har. Och så stämmer vi av när vi tar lunch så att alla vet när man är nåbar.

Kvadrat är intressestyrt och inte karriärstyrt 

Jag har äntligen efter alla år i arbetslivet lyckats lära mig att fixa matlåda. Det är kul. Jag tror att de lärdomar vi gör nu kan vara nyttiga i framtiden. Det driver fram nya arbetssätt och nya möjligheter. Emellanåt känns det lite ensamt. Men vi är bra på att hålla kontakt. När vi snackas vid på video kan vi ju säga några ord om annat än jobb också.

Hur kommer det sig att du ville bli Kvadratare?
– Jag hade funderat på att starta eget i ett par år. Men jag drog mig för att starta något helt själv. Jag ville ha en tillhörighet. Jag kollade runt efter duktiga personer och ett bra varumärke att gå med i. Tidigare hade jag också träffat personer som arbetat på Kvadrat och trivts.

Fördelen med att vara sin egen är att kunna kontrollera alla delar i företaget själv. Och man har större möjlighet att välja uppdrag. Jag gillar att man inte måste maxa sina inkomster. Det känns bra att få lägga upp sin arbetstid själv.

Jag tyckte att det blev ett bra paket med Kvadrat. De som jobbar här är bra på det de gör och är ändå intresserade av vad alla andra gör. Kvadrat är intressestyrt och inte karriärstyrt. Man slipper därmed den negativa konkurrensen. Det blir bra stämning när alla arbetar med det de är intresserade av. Man kan bolla olika saker med Kvadratare. Ganska snabbt får man koll på vem som är bra på vad.

Det finns ett stort smörgåsbord av aktiviteter att delta i. Jag gillar att det är man själv som bestämmer hur aktiv man ska vara. Det gör att Kvadrat kommer att kunna fungera i längden. Om man har småbarn kan man kanske inte vara med på så mycket. Men det är bra att veta att man har möjlighet att vara mer social framöver om man vill.

Hur kommer det sig att du jobbar med det du gör? Vad är din specialitet?

– Jag pluggade till civilingenjör i medieteknik med fokus på visualisering. Då blev jag också intresserad av programmering. Jag började som konsult och var sedan anställd på Ericson i sju år.

Under tiden då jag arbetade i i telekombranschen fick jag möjligheten att prova på många olika roller. Allt från att arbeta med systemering och implementering av ny funktionalitet, till att arbeta med kundsupport och kvalitetsansvar. Det jag arbetade mest med och som har blivit min största styrka är utveckling av inbyggda system. Jag gillar att ta ett helhetsansvar och är kvalitetsmedveten. När jag lämnar ifrån mig något vill jag kunna känna stolthet.

Kan man vara lycklig på jobbet?

– Det tror jag absolut. Om man har kunnat välja med vad man jobbar med och under vilka villkor. Jag kan känna mig lycklig på det sättet.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Just nu blir det mycket husrenovering. Vi köpte ett gammalt hus för fem år sedan som vi långsamt fixar till. Jag och min sambo och son har en liten snipa vi ofta far ut med i skärgården. Jag är annars en periodare med intressen. Ett tag var det klättring jag nördade in mig på. Nu håller jag på med aktier. Jag läser på och vill lära mig nytt.

Tack Johan!

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning