Hoppa till sidans innehåll

Hållbart ledarskap är avgörande för långsiktiga resultat

Lena

Vi har talat med Lena Holmgren, som är konsult inom varumärkesutveckling, marknadsföring och kommunikation och nyligen har anslutit sig till Kvadrat.

Hej Lena! Berätta – vem är du?
– Jag bor på Limhamn i Malmö, med sambo, son och våra tre hundar av rasen Griffon. Vår familj reser mycket och upplever gärna nya platser. Jag har ett stort intresse av mat och hälsa och tycker det är roligt att laga mat. Med hundarna blir det en hel del aktiviteter såsom träning, utställning och hundträffar. Jag har alltid haft hund, så att ha hund är en viktig del för mig och för de som gillar hundar, så delar jag med mig av mina hundbilder på Instagram under kontot ”Griffontanten”.

Jag engagerar mig gärna i frågor som rör unga kvinnors självkänsla, är mentor och arbetar som volontär så ofta som tid ges.

Du är ny på Kvadrat! Berätta gärna om din bakgrund och vad som ledde dig till egenföretagandet och till Kvadrat.
– Jag har arbetat med marknadsföring och varumärkesutveckling i 20 år och tycker att det är fantastiskt roligt och utvecklande. Dagens utveckling går rasande snabbt och vikten av att bygga varumärken med emotionella värden är viktigare än någonsin. Likaså att företagets värderingar går rakt igenom organisationen tillsammans med alla medarbetare, samt att detta visas ut till kund och konsument, är ett måste idag – transparens och hållbarhet är ledord för att på lång sikt bygga relevanta och framgångsrika företag och varumärken.

Jag kom i kontakt med Kvadrat via mitt nätverk och fick direkt väldigt fin kontakt med de som arbetar i Malmö och dessutom passar affärsmodellen mig bra.

Jag har verkat som varumärkesansvarig och marknadsdirektör, både inom snabbrörliga konsumentvaror och business to business och har även tidigare arbetat som strategi-, innovations- och varumärkeskonsult. När jag nyligen startade upp min konsultverksamhet igen, ville jag tillhöra ett större sammanhang, där jag kunde få möjlighet att bidra med min kompetens och även utbyta erfarenheter med andra konsulter. Jag kom i kontakt med Kvadrat via mitt nätverk och fick direkt väldigt fin kontakt med de som arbetar i Malmö och dessutom passar affärsmodellen mig bra. Jag är övertygad om att jag befinner mig i rätt sammanhang och jag trivs mycket bra.

Just nu arbetar du med att utveckla och stärka företag. Vad är det bästa med ditt arbete?
– I varje uppdrag och projekt jag gör, utvecklas även jag. Varje uppdrag är unikt och det är det som är så utvecklande och spännande med att arbeta på detta sätt. Att jag har möjlighet att ta fram min kunskap kring verktyg, modeller tillsammans med min erfarenhet och applicera i olika uppdrag. Att jag har förmånen att träffa så många intressanta och kompetenta människor, ger mig så mycket positiv energi.

Du brinner för personlig utveckling och har fördjupat dig inom ämnen som mental träning, stresshantering och hälsosamt ledarskap. Hur bör man tänka för att må lite bättre och hitta den där berömda balansen i stressiga tider som dessa?
– Stress är vår nya folksjukdom och stressrelaterad ohälsa är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Behovet av att prestera är idag högre än någonsin och verktyg behövs för att hantera en intensiv arbetsmiljö. Efter att ha arbetat som chef i många år, ville jag lära mig mer kring stress, vad som orsakar stress och hur man hanterar stress, både som ledare och medmänniska. Jag är övertygad om att hur man hanterar sin stress är en avgörande faktor både för sin egen hälsa, för ett sunt och hållbart ledarskap och för att företag ska skapa långvariga positiva resultat. Stress orsakar att fel beslut tas, alltför kortsiktiga beslut fattas och att medarbetare inte presterar i sin fulla potential, vilket ger ett sämre resultat på sikt. Jag har därför utbildat mig till Diplomerad Stresspedagog med kognitiv inriktning.

Det ligger mycket i den gamla klyschan ”det är inte hur man har det, utan hur man tar det!” och att man själv kan påverka sin situation genom medvetenhet och kunskap är en viktig påminnelse. Att stanna upp och njuta i stunden är viktigt samt likaså att skapa tid för återhämtning och reflektion. Vår hjärna och kropp är inte anpassad och utvecklad för att klara konstanta stresspåslag och ständig prestation.

Hållbart och hälsosamt ledarskap är ett ledarskap som bygger på trygghet och tydlighet.

Nyckelområden som är viktiga att arbeta med för att förebygga stress på en arbetsplats är:

 1. Humanistiskt ledarskap
  – Vi leder människor, inte organisationer. Ha tillit till medarbetarna och använd ett coachande förhållningssätt som frigör medarbetarnas fulla potential.
 1. Kommunikation
  – Kommunicera mycket och tydligt, på alla nivåer i organisationen, det skapar trygghet och delaktighet. Förmedla framtidsvisionen, det stärker tillhörigheten och engagemanget.
 1. Tydlighet
  – Fastställ, kommunicera och tydliggör organisationens värderingar och värdegrund och vad det betyder. Klargör vilka mål och förväntningar som finns och sätt struktur och ramar, otydlighet är alltid en grogrund för stress.

Tydlighet ger Trygghet som ger Arbetsglädje, vilket ger Framgång, vilket leder till positiva Resultat!

Tack, Lena!

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning