Hoppa till sidans innehåll

Idag känner jag att en Kvadratare är lika trygg som en anställd

Sara Westin gillar att lösa problem. Att snabbt sätta sig in i nya saker ger variation. Efter att ha jobbat med att stödja unga företagare i många år var hon sugen på att själv bli sin egen. Kvadrats devis ”Egen men inte ensam” var det som fick henne att ta steget.

Hej Sara! Du är Kvadratare sedan ett år. Vad jobbar du med?

Jag är Problem Manager. Jag löser akuta problem. Det är roligt. Jag hinner knappt lösa det jag håller på med innan något nytt dyker upp. Just nu är jag hos en kund där jag bland annat arbetar med deras faktureringssystem. Gamla system ska ersättas med nya. Utvecklingen ska då gå hand i hand med migrering av kunder.

Jag gillar att snabbt sätta mig in i tekniska problem och ha koll på vem som kan lösa dem. Ingen dag är den andra lik. Jag behöver hela tiden fokusera på det mest akuta och lita på att alla övriga inblandade sköter sina uppgifter.

Det är spännande och variationsrikt att vara Problem Manager. Det ger en tillfredsställelse att direkt kunna hjälpa människor, både kunder och anställda. Jag får hela tiden bekräftelse på att jag behövs. Problemen kan ju sysselsätta så många som skulle kunna göra annat. Det roligaste att ta sig an är de uppgifter ingen vet hur man ska lösa från början.

 Du har jobbat på Ung Företagsamhet och Almi där du lärt andra att starta företag och utveckla sina idéer. Hur kommer det att du valde att själv bli din egen och Kvadratare?

− Jag har länge varit sugen på att bli min egen. Jag var anställd konsult i nio år på Capgemini. Min dåvarande chef var med och startade Kvadrat Sundsvall och tidigare kollegor valde att börja samarbeta med Kvadrat. Jag blev också nyfiken.

Jag vill välja mer fritt vad jag jobbar med och hur jag gör det. Till exempel att själv bestämma balansen mellan pengar och fritid. När det skulle göras en omorganisation på företaget kände jag att det var dags att starta eget. Det kändes bättre att börja bestämma själv istället för att få en ny chef.

På Kvadrat är man sin egen men inte ensam. Man har kollegor, så det är som att jobba tillsammans fastän man har sitt eget. Vi kan dela problem och frågeställningar. Man kan också prata av sig om saker som händer och utbyta erfarenheter.

Man har kollegor, så det är som att jobba tillsammans fastän man har sitt eget.

Tidigare kände jag att jag inte ville bli av med tryggheten i att vara anställd. Men idag känner jag att en Kvadratare är lika trygg. Skillnaden är inte så stor. För mig var det stora att ta klivet och bli min egen. Själva landningen som Kvadratare har varit mjuk.

Det största hindret för mig var att jag är generalist. Jag tänkte att det är svårare att få uppdrag om man gjort lite allt möjligt och inte är specialiserad. En annan generalist som var Kvadratare inspirerade mig. Hon visade hur man kan sälja sin kompetens.

Är det något du hunnit märka som var oväntat med att bli Kvadratare?

− Det är så kul att komma in på Kvadratkontoret här i Sundsvall. Jag känner mig som hemma. Alla är trevliga och hjälpsamma. Vi är som en familj. Känslan är att jag skulle kunna vända mig till vem som helst och få hjälp. Jag känner aldrig att jag stör.

Går det att beskriva hur en Kvadratare är?

− De är öppna, vänliga, hjälpsamma och kompetenta. Det blir tydligt när vi har olika sammankomster. På ett vanligt företag skulle några vara där och delta i alla aktiviteter, några skulle vara där men inte aktiva och några inte ens komma dit. På Kvadrat hänger alla på och vill verkligen vara delaktiga. Engagemanget är så mycket större.

Jag tror att det beror på att alla är egenföretagare. Det ger en viss inställning till arbete och fritid. Alla är entreprenöriella. Vi tänker att ska något hända måste man göra det själv.

Hur skiljer sig livet som Kvadratare från dina tidigare erfarenheter?

− Det första jag kommer att tänka på är att utvecklingssamtalen har blivit mer givande. Till skillnad från förut handlar det nu om vad jag vill och hur jag tillfredsställer mina behov. Nu kan jag bestämma min lön och vilka utbildningar jag ska gå. Jag behöver inte förhandla med min chef.

Till skillnad från förut handlar det nu om vad jag vill och hur jag tillfredsställer mina behov.

På Kvadrat är värderingar och visioner inga tomma ord. Det handlar om vad vi vill och vilka vi är. Fokus ligger på individerna i företaget.

 Varför väljer företag att anlita Kvadratare?

− Jag vet bara hur det fungerar för mig. Om jag till exempel är ute på uppdrag och ser ett behov kunden har. Då vet jag att en Kvadratare skulle göra ett bra jobb. Alla är kompetenta, man behöver inte fundera över det. Vi har bra koll på varandra. Det är en mycket noggrann sållning när någon blir Kvadratare. Gruppen vet vem man vill ha, vilka behov som finns och vem som fungerar. Det uppdrag jag har nu fick jag genom en annan Kvadratare som skulle växla ut.

Är det viktigt att vara lycklig på jobbet?

− För mig är det viktigt. Då kan jag göra ett bra jobb. Nöjda människor presterar bättre. För mig innebär det att ha ett uppdrag där jag kan tillföra något. Jag vill att de jag arbetar tillsammans med ska vara nöjda och att vi tillsammans når resultat. Strävan är att uppnå en förnöjsamhet för alla.

Motsatsen är när man bara utför de arbetsuppgifter man blir tilldelad. Att inte styra över hur arbetet utförs. Att ha arbetsuppgifter som inte tillför något. Om man vet varför man gör saker känns arbetet meningsfullt.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

− Innan Coronapandemin dansade jag mycket. Bugg, Foxtrot och framförallt Lindy hop. Men nu går ju inte det så då springer jag istället. Kvadrat Sundsvall ställde förra året upp med ett lag i Indalsledenloppet. I år har vi istället sprungit tävlingen var för sig, en virtuell tävling. Vi slog inte förra årets tid, men vi fick ihop ett lag och alla kom i mål. 

Tack Sara! 

Är du nyfiken på att bli kvadratare? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning