Hoppa till sidans innehåll

“Jag har väl alltid varit lite av en sådan där person som går sin egen väg”

Younes

Att satsa på en karriär inom IT var aldrig Younes Kadijanis plan. Men idag arbetar han som systemutvecklare och programmerare och trivs bra med sitt jobb, även om vägen dit inte har varit spikrak – och inte heller traditionell. Nyfikenheten för nya saker och lösningar har gått som en röd tråd genom Younes liv. Som barn plockade han isär saker för att sedan hitta nya och bättre sätt att montera ihop dem på och när han som vuxen stötte på tekniska problem såg han till att lära sig hur han kunde lösa dem. Detta blev starten till Younes karriär som programmerare – ett yrke han har lärt sig på egen hand. Men hur är det att vara självlärd programmerare idag, och vilket bemötande får man på arbetsmarknaden när man inte har ett högskolediplom att visa upp?

Hej Younes, berätta lite om dig själv!
– Jag är född i Umeå och är delvis uppvuxen där innan vi, 1995, flyttade till Jönköping där jag bor kvar än idag. Mina föräldrar och min bror bor i England och min storasyster har flyttat tillbaka till Umeå. Jag har rötter i Iran och under min uppväxt spenderade vi många månader där varje år för att hälsa på släkt och vänner.

Du arbetar som programmerare. Hur kom det sig att du hamnade på den banan?
– Jag har alltid varit en nyfiken person och intresset för att experimentera har funnits så länge som jag kan minnas. Jag har väl alltid varit lite av en sådan där person som går sin egen väg. Redan första dagen på förskolan rymde jag och under lågstadiet gick jag iväg på egna skogsutflykter lite då och då. Jag plockade isär leksaker för att se om jag kunde bygga något nytt av de olika delarna. Resultaten blev varierande men viljan att testa fanns ständigt där. Nyfikenheten och experimenterandet har sedan hållit i sig och jag har hunnit prova på många olika jobb under årens gång.

Programmeringen var ett intresse som sporadiskt växte fram under loppet av många år när jag stötte på problem som jag ville lösa. Det kunde vara allt från att jag var i behov av en hemsida, och därför lärde mig lite HTML, CSS och Javascript, till att jag ville göra ett eget datorspel och lärde mig C++. En annan gång var jag på jakt efter gratis WiFi och lärde mig därför mer om Linux, nätverkskort, autentisering, ordlistor och så vidare – och det var väl egentligen så det hela började. Men jag hade aldrig tänkt mig en karriär inom IT-branschen. Det var först när en vän till mig, som arbetade som systemutvecklare, ordnade en praktikplats på företaget där han jobbade som jag kände jag att jag äntligen hade hittat ett yrke som passade mig.

…tyvärr har jag stött på ett par ‘tvivlare’ och personer som inte litar på att man kan utföra jobbet om man inte har gått den vanliga vägen

Har det faktum att du är självlärd programmerare någonsin hämmat eller skrämt dig i din yrkesroll?
– Ja, tyvärr har jag stött på ett par “tvivlare” och personer som inte litar på att man kan utföra jobbet om man inte har gått den ”vanliga vägen”. Detta gjorde såklart uppförsbacken än mer brant, speciellt som ny i branschen. Som tur är så finns det ändå sätt att komma runt problemet i en intervjusituation. Man kan exempelvis visa upp något som man tidigare byggt, eller be om att få en uppgift att lösa – det är ju trots allt vad man kan göra i praktiken som är det viktiga, inte vad det står på ett diplom.

Vad är de största utmaningarna i ditt arbete?
– Den största tekniska utmaningen är att försöka hålla sig uppdaterad. Ju fler områden man ger sig in i, desto svårare blir det. Tyvärr är det dock ofta inte tekniken i sig som är det största problemet, utan snarare allt runtomkring så som kontorspolitik och ja-sägare som kan sätta käppar i hjulet.

Du är ansluten till Kvadrat sedan i våras. Vilka är fördelarna med att vara egenföretagande programmerare anser du ?
– Jag måste nog säga att slippa chefer och att kunna välja mellan olika uppdrag är en stor fördel med att vara egenföretagare i Kvadrat. Sen går det inte att sticka under stol med att det också är en stor fördel att kunna tjäna tillräckligt med pengar för att få lite över – och med det kunna ta en paus när man känner att man behöver det.

Younes tips till dig som funderar på en karriär som programmerare?
 Våga ifrågasätta, men var beredd på att få kompromissa då många olika viljor ofta styr ett projekt.
 Om jobbet inte hjälper dig att utvecklas genom nya projekt eller utbildningar – byt jobb.
 Ha egna hobbyprojekt vid sidan av jobbet. Att utveckla utan krav på budget och/ eller någon tidspress, gör att man kan fokusera mer på kvalitén och fördjupa sig på ett helt annat sätt.

Tack Younes för att du delade med dig av din karriärresa! Vill du som programmerare eller egenföretagare veta hur även du kan bli en del av Kvadratfamiljen så hittar du mer information här.

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning