”Jag kan ställa de dumma frågorna”
Petra Fihlén är kravanalytikern som började som testare. Hon upptäckte att hon ville vara med hela vägen i en systemutvecklingsprocessen. Att verka mellan verksamhet och IT är hennes specialitet.
Hej Petra, vad gör du hos Kvadrat?
– Jag är kravanalytiker. Verksamhetsanalytiker kan jag också kallas ibland. Jag jobbar med att fånga in behov och problem från användare och andra intressenter. Jag analyserar, detaljerar och dokumenterar och omvandlar behov till krav som systemutvecklarna kan arbeta utifrån.
Som jag ser det handlar kravrollen mycket om mjuka värden. Att hantera människor och kommunicera, bygga relationer och skapa förtroende. Jag vill få de involverade att öppna upp och bli engagerade. Det gäller att vara flexibel i sitt sätt både att bemöta människor och i arbetet med krav. Man måste också ha ledaregenskaper och kunna driva kravarbetet framåt. Att vara diplomatisk är viktigt då olika intressenter ofta har olika intressen.
Jag får ofta agera detektiv och arkeolog. Det kan handla om att gräva och undersöka i system, dokumentation och hitta rätt information och personer. Eftersom jag kommer utifrån kan jag ställa de ”dumma” frågorna för att framkalla tydlighet och information. Jag jobbar oftast i ett utvecklingsteam, nära utvecklare och testare och fungerar som teamets brygga till produktägare och andra intressenter. Jag verkar i mellanrummen för att få personer att komma närmare varandra. Detta för att fånga in och förstå kraven rätt och bygga lösningar som ger den effekt och det värde som önskas.
Vad gör du just nu?
– Jag är kravanalytiker hos Kronofogdemyndigheten. Vi håller på och avvecklar ett gammalt system. Min roll är att analysera funktionalitet i det gamla systemet för att föra över funktionerna till andra system. Det gör jag i nära samarbete med produktägare och andra verksamhetsrepresentanter. Här får jag använda min kompetens i att arbeta med de kravmetoder, verktyg och den kravprocess som kunden använder. Men också min kunskap och erfarenhet i att hantera människor, kommunikation och förväntanshantering. Det är ett stort projekt och vi jobbar agilt enligt scrum. Min roll är att leda och verka för det mindset och den kultur som agilt arbetssätt innebär.
Jag är certifierad Scrum master, jag gillar verkligen scrum och andra agila metodiker för systemutveckling. Att man hjälps åt och samarbetar i team och jobbar med det som är viktigast och ger mest värde först och kör korta iterationer. Det innebär kontinuerlig demonstration och kommunikation av det som utvecklas och att regelbundet utvärdera och förbättra arbetssättet under projektets gång.
Du har varit på Kvadrat i två år. Vad var det som fick dej att börja som konsult hos Kvadrat?
– Det var friheten. Jag har tidigare varit både anställd konsult och vanlig anställd. Då har man inte kontroll över vilka uppdrag man får på samma sätt. Jag kände att jag var tvungen att prova att köra eget. Jag pratade med en kompis som blivit egen genom Kvadrat. Det kändes som om det passade mig.
Vad är det som är bra med att vara Kvadratare när man är sin egen?
– Det är så bra att ha personer att bolla allt praktiskt med. Det är mycket att ha koll på med att driva bolag. Att få stöd med att få uppdrag och sälja sin kompetens är också bra. Jag kände mig inte så orolig för att inte få uppdrag men den hjälpen är ändå värdefull. Mitt första uppdrag blev att bli konsult åt bolaget jag tidigare varit anställd hos.
Du gillar Kvadratmodellen?
– Det är så bra att få ta del av nätverken i företaget och det går inte heller att komma åt alla kunder som helt egen, ofta krävs ramavtal. Att arbeta under varumärket Kvadrat känns jättebra, de kunder jag jobbat hos har redan positiva erfarenheter av Kvadrat. Och så är det inte bara säljarna som kan ge en uppdrag, jag har även blivit rekommenderad av andra Kvadratare. Den samlade Kvadratkompetensen ger kunderna en bra säkerhet.
Det sociala är också viktigt. Alla är sina egna men man är ändå kollegor. Vi umgås under enklare former och har också ett professionellt kompetensutbyte. Man är inte helt ensam hos kunden utan kan bolla frågor och lösa problem med Kvadratarna.
Du är systemanalytiker, hur kom du in på den banan?
– Jag läste data- och systemvetenskap i Uppsala. Sedan började jag som testare, vilket var bra för att förstå IT-systemen. Det företag jag då var hos jobbade enligt traditionell vattenfallsmodell. Som testare kommer man då in på sluttampen i alla utvecklingsprocesser. Jag upptäckte då att jag ville vara med från början, så jag bytte jobb in i ett mer agilt arbetssätt och kunde jobba mer med krav och även som scrum master.
Hur är dina kvadratkollegor?
– Alla är så öppna och sociala. Enkla att få kontakt med. Alla har sin personliga strävan och vill ha friheten att göra annat än jobbet, det är så inspirerande. Det är kul att höra om andras upplägg för liv och jobb.
Kan man vara lycklig på jobbet?
– Ja, det tycker jag. För mig är det valfriheten med uppdrag, att kunna välja avgör hur man mår om dagarna. Är jag inte lycklig på ett uppdrag kan jag göra något åt det. Det är ju också en inställningsfråga. Det blir alltid mer rätt om man valt själv. Hos Kvadrat kan man göra en kravspec på sin egen lycka, det är bara att vara tydlig med sina behov för säljarna.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
– Jag gillar att yoga. Framförallt håller jag på med kundalina- och medicinsk yoga. I våras utnyttjade jag ett uppehåll mellan två uppdrag till att åka på yogaresa på Bali. God mat och dryck är ett stort intresse både för mig och min sambo, både när vi reser och hemma. En perfekt lördag är att på morgonen planera en trevlig middag och ägna dagen åt förberedelser.
Tack Petra!
Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.