Känslan av att det är mitt beslut är svårslagen
− För drygt tio år sedan bestämde jag mig för att starta eget, efter att ha funderat i några år. Såhär i efterhand kan jag konstatera att det svåraste kom först efter ett tag. Nej, jag pratar inte om den eventuella ensamheten, inte heller pressen att skaffa kunder. Utan det var när jag drabbades av insikten av att jag kommer aldrig mer vilja vara anställd. Även om detta kan låta som ett skämt så finns det ett korn av sanning i det, vilket leder mig till fördelarna med att vara egen.
I samband med internationella kvinnodagen denna vecka uppmärksammar vi kvinnliga egenföretagare. Josefin Bond är projekt-/programledare och ansluten till Kvadrat Göteborg.
− Det finns ett stort värde i att få besluta kring sin egen tid, vad jag väljer att vidareutveckla mig inom och vilka uppdrag jag tar. Till viss del är det en mental konstruktion eftersom när jag väl är i ett uppdrag så befinner jag mig i en kontext hos kunden där jag givetvis arbetar utifrån de ramarna som finns där och som person går jag all-in i uppdraget. Men känslan av att det är mitt beslut är svårslagen. Och det är inte enbart en mental konstruktion. Jag har tackat nej till uppdrag och valt deltidsuppdrag under perioder vilket har varit värdefullt under åren när barnen var små. När de nu blivit större så har jag istället valt att ibland ta en paus mellan uppdrag för att kunna lägga tid på att utveckla privata intressen. Och detta utan att jag måste motivera det för någon.
Om jag tänker tillbaka på den tiden då jag fortfarande bara funderade på att köra eget: vad hindrade mig? Svaret är att jag inte vågade ta risken. Tänk om jag inte får några kunder? Hur blir det ekonomiskt? Och även om jag inte oroade mig för praktiska frågor som till exempel redovisning så byggde det på känslan av hinder. Farhågorna hopade sig milt uttryckt. Men i slutändan, det vi alla kommer ångra när vi väl är gamla är att man aldrig provade.
Tittar man på frågan ur ett manligt/kvinnligt perspektiv så finns det definitivt skillnader. Kvinnor har (fortfarande) oftast ett större ansvar i ”familjeprojektet” och då kan det vara extra värdefullt att kunna få styra sin tid genom att vara egen (även om full jämställdhet egentligen vore att föredra). Samtidigt finns det en viss ironi i att det är vanligare att just kvinnor inte vågar ta steget att starta eget. Många av oss har helt enkelt inte blivit uppfostrade till att ta risker.
Här kan Kvadrat underlätta enormt genom att finnas som ett stöd under hela startprocessen och därefter erbjuda ett socialt sammanhang och kundnätverk. Risken att starta eget minimeras så förhoppningsvis fler kvinnor (och män) vågar ta steget!
Är du intresserad av vår modell för egenföretagande konsulter? Läs mer här.