Hoppa till sidans innehåll

Kompetens i Kvadrat - Business Intelligence med Magnus Lander

Under rubriken "Kompetens i Kvadrat" berättar kvadratkonsulter om tankar och spaningar från sina specialistområden. Magnus Lander, BI-specialist på Kvadrats Örebrokontor, är först ut.

Magnus Lander, BI-specialist Kvadrat Örebro.

Hej Magnus, beskriv vad du gör och din kompetens!

− Jag skapar glädje med data och automatisering! Arbetar idag med BI (Business Intelligence), främst integrationer mot olika system, datalager (data warehouse) och Power BI. Jag har tidigare jobbat mycket med Qlik men fokuserar nu 100% på Microsoft.

Tidigare har jag arbetat som systemutvecklare och webbutvecklare. Jobbat som nätverkstekniker (Cisco). Även en del grafisk design och webbdesign har det blivit genom åren. Jag tycker äldre mjukvara är intressant så det blir en del VMS och COBOL på fritiden.

Vad är viktigt för att lyckas inom det område/de områden du konsultar inom?

− Många inom BI är ganska fyrkantiga. De är duktiga på vad de gör med stor teknisk kompetens, men fyrkantiga. Det kan bli en oväntat hård kollision i mötet med en verksamhet som inte själva utvecklar BI-lösningar. Man får inte glömma bort att BI i slutändan handlar om service – inte minst när man är konsult.

Inom BI är det viktigaste att förstå verksamheten och vilken social miljö du befinner dig i – tekniker och metoder är alltid sekundärt. Förtroende är A och O. Beställningen på olika nyckeltal som du får – är de mått som beställaren själv tycker är viktigt att följa, eller har det kommit i ett mejl från ledningen? Svaret ger dig en fingervisning om beställaren kommer kunna, och vilja, svara på dina uppföljningsfrågor.

Som inom alla områden tror jag också att det är viktigt att gå utanför sitt specialistområde för att bli bättre. Exempelvis behöver en webbutvecklare eller BI-rapportskapare förstå hur bandbredd spelar roll för användarupplevelsen, eller någon som arbetar med förändringsledning förstå vilka intersektionella perspektiv som råder.

Även om det tagit lång, lång tid så rör sig även BI-området mot mer DevOps- och CI/CD-tänk (likt systemutveckling). Microsofts BI-plattform med Power BI på toppen har stöd för deployment pipelines (flytta från utvecklings- till test- till produktionsmiljöer). Just nu arbetar jag främst med Power BI, SSIS, BIML och SSAS. Och SQL.

Hur ser framtiden ut för det område du konsultar inom – viktiga händelser eller trender framöver?

− Flytten till olika molntjänster fortsätter att öka. Alla plattformar har sin lösning och personligen tycker jag Microsoft har lyckats allra bäst, även om AWS också har ett bra utbud. Använda molntjänster istället för on-prem har fördelar även inom BI – om de används på rätt sätt – med lägre kostnader, högre tillgänglighet och inte minst bättre säkerhet.

Microsoft har nyligen infört stöd för composite models (sammansatta modeller) för Power BI – en oerhört efterlängtad funktionalitet som bland annat gör det möjligt att kombinera flera olika dataanslutningar av olika typer, exempelvis import och DirectQuery. I vissa fall kan det helt ersätta en integrationsplattform och ett data warehouse. Framförallt gör det att en verksamhet mycket, mycket snabbare kan komma igång och titta på data än tidigare - vilket gör att man kan arbeta agilt på riktigt. 

Bristen på BI-utvecklare är enorm så att vi blir fler är en nödvändighet.

Berätta om ett riktigt kul/intressant uppdrag, vad löste du/lärde du dig? Vad var nyttan för kunden?

− Nyligen satte jag de sista bitarna i ett helautomatiserat data warehouse skapat utifrån metadata i en on-prem-lösning som enbart kör standardkomponenter (SSIS, SQL Server). I molntjänsterna och med hjälp av specialverktyg som WhereScape är det enkelt – med on-prem är det varken kutym eller enkelt. Jag fick möjlighet att kombinera mina kunskaper inom programmering (C#, BIML) med BI (SSIS) och automatisering (PowerShell).

Resultatet är att vi på några minuter kan kompilera nära 1000 SSIS-paket och deploya dem till en test- eller produktionsmiljö. Måste ett källsystem byta servernamn – inga problem, vi ändrar ett fält i en tabell istället för i hundratals SSIS-paket och deployar på nytt. Vill du skapa ett Power BI dataset utan att behöva bygga det i Power BI Desktop – inga problem, du specar vad som ska ingå och vi deployar det till Power BI-portalen.

Nyttan är att vi kan fokusera på värdeskapande arbete och inte fastna i manuella, osäkra ändringar och timlånga driftsättningar.

Vad är det bästa med Kvadrat?

− Många brukar ju säga kollegorna och även om de är toppen vill jag som introvert säga att med Kvadrat så får man alla fördelarna, men inga av de ”måsten” man har som anställd. Du engagerar dig i det du själv vill, det som ger dig energi.

Tack Magnus!

Läs mer om Kvadrats erbjudande till konsulter
Läs mer om Kvadrats kunderbjudanden 

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning