Hoppa till sidans innehåll

Lär känna ditt systems personlighet

− Jag är yngst i en syskonskara av tre livfulla, högljudda systrar. Man är ju väldigt mycket en produkt av sin omgivning, så jag vet inte vem jag hade blivit om jag hade växt upp som ensambarn. Men nu blev jag såhär - van att behöva slåss för min plats när det behövs och van att dra mig undan och lyssna när det är det som krävs.

Idag på internationella kvinnodagen startar vi en serie där vi uppmärksammar kvinnliga egenföretagare. Först ut är Fanny Sandberg, systemutvecklare och egenföretagare ansluten till Kvadrat Tech Stockholm, nästa vecka kommer flera stories.

Fanny Sandberg är egenföretagare ansluten till Kvadrat Tech Stockholm.

− Jag har utvecklat och förvaltat system som varit älskade, och jag har utvecklat och förvaltat system som varit hatade och om det är något jag lärt mig så är det att det är lättare att förstå och förlåta systemen om man ser dem som personer snarare än som verktyg. Att introducera ett nytt system i en process är som att kasta in en ny person i ett sammanhang och ropa "Hej! Nu ska ni umgås dagligen!". Man kan förstå att det inte alltid går helt smärtfritt.

För min del har jag också lättare att förlåta system som inte fungerar ordentligt om jag applicerar den förkroppsligade inställningen till dem: "Vet du inte hur du ska göra? Gullig! Låt mig lära dig hur du ska fungera!", "Åh, har du problem att prestera? Men snälla! Jag ska bygga om dig lite så att det går bättre". Det gör det lättare att förstå vilka områden som behövs förbättras och vad det är som skaver.

Förståelse är nämligen avgörande inom systemutveckling. Det innebär att bekanta sig med miljön, verksamheten och att lära känna systemet själv. Men att arbeta med den typen av förståelse, är det verkligen en systemutvecklares jobb? I takt med att vi bjuder in IT i finrummen blir svaret mer och mer ja. Det handlar inte längre om att bara göra saker rätt. Det finns många som kan skriva imponerande kod men kanske inte greppar den faktiska nyttan den tillför. Det handlar om att göra rätt saker. Detta understryker vikten av att släppa prestigen för att verkligen kunna fokusera på att förstå och effektivisera.

jag har med tiden börjat förstå värdet av ett avvikande tankesätt

Jag är på pappret kanske inte den klassiska utvecklartypen och det har tagit mig ett tag att lära mig att uppskatta det. Men jag har med tiden börjat förstå värdet av ett avvikande tankesätt. När en traditionell utvecklare enbart fokuserar på den tekniska lösningen har min bakgrund lärt mig att angripa problem från olika vinklar, att ta hänsyn inte bara till koden utan också till den mänskliga faktorn. Den typen av holistiska förhållningssätt bidrar till mer robusta och användarcentrerade lösningar.

Det finns olika sätt att vara utvecklare på och det finns olika sätt att vara egenföretagare på. Jag tror att det är viktigt att man blir påmind om det. Oavsett om du funderar på att ge dig in i IT-branschen eller på att starta eget så kan det vara skönt att veta att inte heller det här beslutet nödvändigtvis behöver vara permanent. Det var den tanken som gjorde att jag slutligen vågade. För precis som ett system som precis har blivit integrerat i en ny process, kan man ibland behöva få lite perspektiv.

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning