Hoppa till sidans innehåll

Modern architecture i Kvadratuniversitetet

Hos oss på Kvadrat är kompetensutveckling centralt, i Kvadratuniversitetet arbetar vi med både längre utbildningar och lunchseminarier för att hela tiden ha kompetensmässig framdrift.

Tre utbildningar i modern arkitektur

För våra arkitekter genomför vi just nu, via Dataföreningen Kompetens, en serie om tre utbildningar i modern arkitektur med Barry O´Reilly: Introduction to Modern solution architecture,  Advanced software Architecture och Technical Software architecture (tidigare Cloud architecture fundamentals).

Utbildningarna efterföljs av ett certifieringsproram där deltagarna bevisar att de kan tillämpa kunskaperna i praktiken. Vi har pratat med Barry om bakgrunden till den här helt nya certifieringen. . 

Hej Barry, berätta lite kort om dig! 

– Jag är arkitekt och har jobbat 25 år i branschen och jobbat flera år på Microsoft som bl a chefsarkitekt. Jag håller på att doktorera inom komplexitet och mjukvarudesign och driver ett bolag som arbetar med att förändra definitionen på arkitektur. 

Vad är modern arkitektur?

– Det blir allt tydligare att bilden av arkitektur som vi ärvde från 90-talet inte håller längre. Yngre utvecklare tror inte längre på att man kan lösa problem med stora ramverk och modeller. Därför behöver vi tänka om och tänka nytt och hitta ett sätt att leverera kvalitet genom arkitektur. Detta kallar jag för modern arkitektur.  

Vad är din mission?

– Jag vill ändra hur hela branschen tänker när vi designar applikationer. Det är dags att börja tänka på ett vetenskapligt sätt och inte lita på myter och åsikter.

Hur skiljer sig residual theory från andra begrepp inom traditionell IT-arkitektur?

– Residuality baseras på komplexitetsteori och lägger mycket tid på arkitektens underliggande världsbild - det blir en del filosofi! Det kommer fram ett nytt tänkesätt och ett antal nya verktyg som lätt kan tillämpas för att designa lösningar. Nyckeln är att man använder sig av slumpmässiga simuleringar av miljön för att hitta rätt arkitektur i stället för att försöka vara korrekt hela tiden med precisa kravbilder och riskbedömningar - som är mer eller mindre omöjligt i komplexa affärssammanhang. 

Hur kommer arkitekturlandskapet att förändras när alltfler tar till sig det nya tankesättet? Vilken kommer nyttan vara för företag och organisationer?

– Resultatet ska vara arkitekter med en starkare förmåga att fatta beslut, som förstår och kan förklara varför de fattar sina beslut. Arkitektur ska sluta vara någonting flummigt och mystiskt eller någonting som bara uppstår för att man är duktig utvecklare. Det ska finnas ett gemensamt sätt att förstå vad vi gör och hur det ska genomföras. 

Nyttan kommer att vara färre misslyckade projekt och en högre nivå av kvalitet i arkitekturarbete. "Nackdelen" med starkare arkitekter kan vara att det blir svårare att få med dem på dåliga idéer eller bristande upphandlingar. 

Barry O´Reilly utbildar i Kvadratuniversitetet.

Vilket är mervärdet för en verksamhet att anlita en arkitekt med det här tankesättet jämfört med ett mer traditionellt tankesätt? 

– En arkitekt med det här tänkesättet kommer också att förstå traditionell arkitektur och kan anpassa sig efter verksamhetens förväntningar. Att använda dessa tekniker innebär att man förstår bristerna i traditionellt tänkande och har lite flera verktyg att ta till. Det viktigaste är att arkitekterna kan undvika det ökända "Ivory Tower" och faktiskt leverera. Det blir en mycket större fokus på arkitektens tekniska förmåga och mindre på att rita fina PowerPoints. 

Berätta lite om den nya certifieringen. På vilket sätt utmärker sig den jämfört med andra certifieringar i t ex TOGAF och andra modeller? 

– Certifieringen går ut på att visa upp att man faktiskt har byggt någonting och kan förklara och försvara sitt beslutsfattande på ett tydligt och vetenskapligt sätt. Andra certifieringar handlar ofta om flervalsfrågor och är inte ett tecken på någonting mer än att man kan klara en tenta med flervalsfrågor. Andra certifieringar är baserade på traditionell arkitektur med en tendens att se på arkitektur som en MBA lite-roll istället för att vara en roll med tungt tekniskt ansvar och förståelse för teknikens relation till verksamheten. 

Vem bör gå de här utbildningarna och ta certifieringen?

– Alla som är seniora utvecklare eller arkitekter och vill tänka lite längre än 90-tals metoder - och vill jobba som arkitekt, fast med fokus på tekniken. Det har också kommit agila coacher, projektledare, IT-chefer (två CIO har gått introduktionskurs!), digitaliseringsstrateger, enterprisearkitekter och en del med operations-roller på kurserna. Certifieringar är främst för de som bygger system idag och bevisar att de kan leverera i verkligheten. 

Tack, Barry!

Intervju med kvadrataren Fredrik Engberg om kursen

Behöver du anlita en arkitekt? 

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning