Hoppa till sidans innehåll

Projektledaren och gruppträningsinstruktören: Äg lösningen själv!

Fysik

En löprunda, en cykeltur eller ett styrkepass på gymmet gör oss inte bara snabbare och starkare fysiskt. Forskning visar att träning även bidrar till bättre koncentration- inlärning- och problemlösningsförmåga på arbetsplatsen tack vare att nivåerna av hormonerna endorfiner, dopamin och kortisol ökar. Det finns flera kopplingar mellan träning och arbetsliv, särskilt om man är en ledare. Katarina Wall Stenberg är projektledaren och changemanagern som inte bara brinner för motivation och projektledning, utan också för träning. Under sin karriär har hon sett flera likheter mellan att leda gruppträningspass och att vara projektledare och här får du ta del av några utav dem.


 

Att lägga in tid för träning i en vardag som redan kan ha många åtaganden kring arbete, familj och annat kan kännas svårt eftersom det är inte alltid är självklart att prioritera det som ofta kallas ”egentid”. Om man istället ser sin egen träning som en investering som man gör, inte bara för sin egen skull utan i förlängningen, även för andra i sin närhet, kan det bli lättare. Träning ger en mycket av det man behöver i sitt arbete, både när det kommer till energi och för att hitta ett lugn och fokus. Känslan efter att man verkligen har tagit ut sig efter ett träningspass och man har fått en riktig endorfinkick, ger både energi till arbetet och till familj och vänner. Träning hör alltså till den där viktiga helheten i livet som består av olika delar som kompletterar varandra.

Svårigheten ligger vanligtvis inte i att komma igång, utan i att fortsätta!

Hur kommer man igång med träningen eller förändringsprojektet?
Börja med något som känns roligt och genomförbart på två till tre veckors sikt och bocka sedan av det. Svårigheten ligger vanligtvis inte i att komma igång, utan i att fortsätta! När ett nytt träningsupplägg eller ett stort förändringsprojekt på arbetsplatsen ska starta, är det viktigt att försöka hålla förväntningarna och ambitionsnivån på en realistisk nivå. Vad är mina förutsättningar? Vilka begränsningar finns det? Det kan hjälpa till att formulera ett realistiskt delmål på lite kortare sikt, så att man tidigt kan visa på resultat. Nästa steg kan sedan göras lite mer ambitiöst, och skulle något oförutsett hända som påverkar planerna – till exempel sjukdom, skada eller liknande – så behöver man inte ge upp hela projektet utan bara justera planen för det aktuella delmålet och sedan fortsätta.   

Vilken träning eller projektmodell är bäst?
En gammal tumregel är att den bästa träningen är den som blir av! Samma sak gäller för förändringsprojekt: Hur bra en standardmodell eller -process än ser ut på pappret, så har den inget värde om den inte efterlevs i organisationen. Återigen; se nyktert och ärligt på förutsättningarna och var inte rädd för att tänka utanför det förväntade. Träning behöver inte betyda att lyfta vikter på ett gym – huvudsaken är att det är en fysisk aktivitet som är genomförbar och glädjefylld.  Alla projekt- och processmodeller behöver anpassas, förankras, utvärderas och justeras tillsammans med de berörda för att säkerställa att de önskade effekterna verkligen kommer att nås. Träningsprogrammet likaså! Anpassa, utvärdera och justera tills du hittar något som fungerar i vardagen.

En gammal tumregel är att den bästa träningen är den som blir av!

Hur hittar man motivationen att träna? Och hur motiverar man medarbetare inför en förändring?
Du äger och ansvarar själv för din motivation och ditt engagemang. En personlig tränare, en managementkonsult eller en projektledare kan vara bra att ha som inspiratör, mentor och coach, men att förlita sig på att någon annan ska motivera dig – antingen genom ”piska” eller ”morot” – gör att motivationen och glädjen är beroende av en annan part, och när tränaren eller projektledaren inte står bredvid – hur går det då?  En skicklig tränare eller projektledare (eller någon annan!) kan vara till stor hjälp för att hitta motivation och glädje, men sedan är det upp till dig att äga lösningen själv och ansvara för genomförandet. Om ett förändringsprojekt har lyckats vet vi egentligen inte förrän långt efter projektet är avslutat och projektledaren har lämnat uppdraget.  

Hur får man tid att träna?
Försök hitta ”gratistid” eller prioritera. ”Gratistid” kan till exempel vara att utnyttja resorna till och från jobbet, det vill säga att cykla, gå, springa, eller ta med matlåda och utnyttja en del av lunchrasten till träning. Jag själv går upp en timme tidigare på morgonen för att träna, vilket gör att när arbetsdagen sedan börjar så har jag en härlig känsla av att ha ”vunnit” – något som jag tar med mig under resten av dagen.  Om det inte finns någon tid att utnyttja kommer man obönhörligen till prioriteringar:  Hur viktig är träningen för mig? Och vilka av mina aktiviteter är måsten på riktigt?

Lyssna gärna på Katarinas avsnitt i podcasten Prat i Kvadrat där hon pratar om just motivation och om att äga lösningen själv. Du hittar avsnittet här.

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning