Hoppa till sidans innehåll

Sveriges första externa VR-event – VR ger mervärde under pandemin

Vad kan man göra med Virtual Reality, VR, idag? Kommer VR, likt datorer och mobiltelefoner, att inte bara rymma nöje och upplevelser utan även bli en plattform där vi sköter vårt arbete? Sker det i framtiden, eller är vi redan där? Konsultföretaget Kvadrat tog med sina kunder från offentlig och privat sektor på en resa i flera olika VR-världar för att besvara frågorna.

Kvadratdagen VR - pandemisäkert event för externt inbjudna kunder.

I våras, när hela världen anpassade livet till den nya pandemisituationen, hade Kvadrat sitt första interna VR-event med över 400 inbjudna. Sedan dess har företaget använt VR flera gånger, på bolagsstämma, ledningsgruppsmöten och after work. 10 november var det dags att testa tekniken tillsammans med externt inbjuda kunder. Kvadrat har årligen arrangerat Kvadratdagen, där konsulterna bjuder på en inspirations- och kompetensinriktad dag för Kvadrats kunder, med påkostad inramning. I år sattes den upp i VR.

−  I vanliga fall ses vi kvadratare flitigt kring kompetensutvecklande intressebaserade eller sociala aktiviteter, gemenskap är helt centralt för oss. När vi inte kunde ses fysiskt var VR ett alternativ som vi kände att vi bara måste utforska. Vad kan vi göra, var går gränserna? Med Kvadratdagen VR har vi tagit ett steg till, nu vet vi att vi kan arrangera minnesvärda möten även för våra kunder med hjälp av den här tekniken. Vi ville bjuda våra kunder på något alldeles extra och framtidsinriktat, med både lärande, upplevelser och umgänge, säger Maria Hellström, koncernchef för Kvadrat.

Programmet för Kvadratdagen VR var sammansatt för att ge god överblick över var VR-tekniken befinner sig idag och hur det ser ut framåt. Scener hade placerats ut i olika VR-världar. Inledningen ägde rum i traditionell konferensmiljö, i akt två teleporterades alla besökarna till en exotisk strand för en VR-yogaupplevelse. Inför akt tre tog teleportern alla till planeten Mars.

Teleportering. På Kvadrats kontor kunde man teleportera sig till versioner av kontoret inscannade med olika tekniker.

Därefter följde mingel i en VR-kopia av Kvadrats kontor på Kungsbroplan i Stockholm. Startupföretaget Information Experience, som utvecklas inom Inkubik (Kvadrats inkubator) erbjöd även deltagarna en VR-demo av sin Augmented Reality-teknik genom ett platsbesök av den verkliga byggarbetsplatsen STHLM NEW.

Mia Ravnborg från ICA-handlarna får applåder efter sitt föredrag på Kvadratdagen VR.

Dagens gästtalare var Mia Ravnborg från ICA-handlarna, som berättade om ett succémöte där ICA använde VR och Fredrik Löfgren, välkänd talare och robotforskare från Dyno Robotics, som guidade i nuvarande och framtida praktiska tillämpningar av VR. Vidare visade ett antal av Kvadrats konsulter exempel från uppdrag där de använder VR och AR (Augmented Reality). Se programbilagan för detaljer.

Fredrik Löfgren från Dyno Robotics - och frågan som vi försökt besvara under Kvadratdagen VR.

Hur är det att delta i ett VR-event? Så här säger Daniel Morgenstern på SCB i Örebro:

− Nu i den här tiden när många jobbar hemma saknar man att interagera med andra människor på annat sätt än Skype och Teams. Vid första anblick kanske man tycker att det ser lite löjligt eller tecknat ut, men vad fort hjärnan glömmer det när man är i miljön! Det är riktiga människor bakom avatarerna och det blir verkligen som om man vore på plats fysiskt. Det här fyller ett glapp mellan verkligheten och videokonferens i 2D. Bara folk får testa lite mer på olika arbetsplatser och förstår hur det fungerar så kommer man att bli mer intresserad av att kunna använda VR.

Anders Lundgren från Information Experience får applåder på Kvadrats scen på planeten Mars.

Fler kommentarer från vår utvärdering efter eventet:

”Dagen gav mig en bra förståelse för vilka möjligheter som finns att mötas genom VR-teknik, allt från vilka förberedelser som krävs till hur man praktiskt kan genomföra ett möte. Det expanderade min uppfattning om användningsområden och vilka möjligheter som finns för att förstärka delar i arbetslivet. Jag tyckte speciellt om att det är ett mer närvarande och interaktivt sätt att mötas på än vanliga digitala möten. Bra dag!”

”VR är för mig nytt men jag tror att det kommer att bli lika vanligt som airpods inom en inte allt för avlägsen framtid. Kul att få vara med och testa.”

Alla svarande vill prova VR igen och hela 90% ser möjlighet till professionell användning. Kvadrat startar nu ett VR-nätverk dit intresserade kan anmäla sig på inkubik@kvadrat.se

Kvadratdagen VR arrangerades i samarbete med det nystartade VR-mötesföretaget Around the Corner.

Kontakt för mer information - eller besök i Kvadrats VR-världar:
Maria Hellström, koncernchef Kvadrat
Tel: 073-66 777 54
maria.hellström@kvadrat.se

Se hela Kvadratdagen VR på Youtube

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning