Hoppa till sidans innehåll

Du kanske ångrar det du gör, men du ångrar alltid det du inte gör!

Med start på internationella kvinnodagen kör vi vi en serie där vi uppmärksammar kvinnliga egenföretagare. Idag berättar Stina Odlingson och ger tips till dig som funderar på att starta eget.

Stina är projektledare, scrum master, coach, förändringsledare, kommunikatör, verksamhetsutvecklare och utbildare, ansluten till Kvadrat Örebro.

Stina Odlingson är egenföretagare ansluten till Kvadrat Örebro.

− Du kanske ångrar det du gör, men du ångrar alltid det du inte gör!

Det har varit ett av mina viktigaste motton genom livet. Hittills har det bland annat tagit mig:

 • till sommarjobbet på Disneyland Paris som 18-åring, trots att jag inte kunde många ord franska.
 • genom några av milen i Öppet Spår, trotts att jag aldrig åkt en meter på skidor innan.
 • till snabbvisiten i Italien för nya kärlekspotentialen, trots att tajmingen var helt fel.
 • till positionen som adjunkt i Retorik på Örebro universitet som 24åring, trots att jag fortfarande blev spyfärdig av nervositet vid tanken på att prata inför folk.

Det ledde mig också till att våga starta företag innan 30, mitt under familjebildandet, trots att samhällets normer sa att det var fel. Så därför vill jag dela med mig av några tips till dig. Några tips som förhoppningsvis gör dig lite mer trygg i att våga ge dig in på företagsresan, trots alla ”trots-tvivel” som samhället och du själv skapar i din väg.

Skaffa en mentor!
Ett bollplank som vill dig väl och bidrar med viktiga perspektiv. Min mentor genom NyföretagarCentrum var ovärderlig, blev ett sätt för mig att få saker gjorda och komma framåt med företaget. Hon peppade mig, hon utmanade mig och hon fick mig att tro på mig själv även när det var motigt. 

Låt inte familjebildning stoppa dig! 
Köp hem boken Bebis och Business av Klara Hägerstam som stöd. Genom boken fick jag tips att skapa min egen väg, bortom samhällets normer och ”hur man borde göra.” Jag involverade min partner direkt i processen och vi delade föräldraledigheten så lika som möjligt från start. Som egenföretagare kunde jag jobba hemifrån, och amningspauser gav mig naturliga avbrott i jobbdagen. Väl på uppdrag fanns det många snabba och tysta pumpar.

Hitta kreativa sätt för marknadsföring på liten budget, och fokusera på det roliga!
När du har tusen saker att göra, blir det lätt att prioritera bort marknadsföringen du vet att du borde göra. Så, fokusera på det format och det medium du tycker är roligast. Se till att bli bäst på det! Jag gillar video och har lagt energi på att nå ut genom kameran. Ibland ringer kunder för att de sett mig på YouTube. Föreläsningar jag gjort för flera år sedan. Du vet aldrig när dina ansträngningar ger resultat!

Visste du att du kan få (nästan) gratis hjälp, bara du tänker kreativt? 
Jag fick exempelvis en digital strategi för LinkedIn, helt gratis, från engagerade studenter från en yrkeshögskola. Allt det kostade mig var några timmars handledning och vips så fick jag en djupgående detaljplan för hur jag skulle lyckas nå ut. En win-win för alla parter med andra ord!

Lär dig att hantera härskartekniker! 
Detta tips önskar jag verkligen att jag slapp ge. Men medvetna och omedvetna härskartekniker finns överallt. Och tills samhället har kommit ikapp, investerare har slutat att bara satsa pengar i manligt ägda företag (99% mot 1% av riskkapitalet), samt privatpersoner har reflekterat på djupet över sin egen del i bristen på jämställdhet, kommer det kännas skönt för dig att ha svar på tal! Det kommer kännas skönt att kunna bemöta ”lilla gumman” och intressenter som skrollar i mobilen.

För mig har retoriken gjort mig trygg i att hantera härskartekniker på ett professionellt sätt. Det har också hjälpt mig upptäcka när jag förminskat mig själv och därmed utövat självförvållad härskarteknik.

Connecta med kvinnor och ickebinära som är egenföretagare!
Det sista och kanske det viktigaste tipset. När jag har delat glädje och sorg med människor som förstår hur det är att slå underläge, har jag känt mig del av något större och fått kraft av gemenskapen. Börja bygga ditt nätverk redan idag, och känn dig fri att connecta med mig på Linkedin!

Hoppas att dessa tips kan ge dig hjälp att sudda bort några av dina trots-tvivel. Till sist vill jag säga, kanske ångrar du det gör. Men du ångrar (oftast) alltid det du inte gör! Stort lycka till!

I vår Starta eget-skola får du mer tips

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning