Hoppa till sidans innehåll

Hur får du alla team att leverera rätt sak i rätt tid?

Kvadrataren Leif Berglund är Produktägare, Scrummaster och Agil coach på Kvadrat Stockholm. Här tipsar han om bra sätt att öka produktiviteten i era utvecklingsteam.

Leif Berglund är Produktägare, Scrummaster och Agil coach, på Kvadrat Stockholm.

Leif Berglund är Produktägare, Scrummaster och Agil coach, på Kvadrat Stockholm.

Hej Leif, vad gör du och vad har du för bakgrund?

Jag hjälper IT-avdelningen på Skatteverket med hur man får ut mer genom att jobba smartare – men inte hårdare – i och med att man börjar arbeta enligt Scrum. Jag håller dessutom i Scrum Master Community of Practice, där jag hjälper andra Scrum Mastrar att bli bättre i sina roller.

Jag har ett sant Agilt hjärta och passion för att förbättra värdeflödet. Jag utbildar och coachar min omgivning för att få dem att fokusera på att kontinuerligt leverera värde för mottagaren.

Jag har också mer än tio års erfarenhet av mjukvaruutveckling med C/C++ i inbyggda realtidssystem, plus applikationsutveckling med .Net. Det gör att jag snabbt kan få översikt över olika system och kan hjälpa till att föreslå processförbättringar.

Vad är viktigt för att lyckas inom områdena du konsultar inom?

Det handlar om att ständigt lära sig nya saker hela tiden. Jag har gjort lärandet till en naturlig del av min livsstil. Ett holistiskt synsätt får mig att se möjligheter där andra bara ser problem. Jag letar ständigt efter sätt att skapa de bästa förutsättningarna för att säkerställa att värdet av det som utvecklas är så högt som möjligt.

Visualisera arbetet i en karta

Berätta om något tillfälle där du löst något som gav stor nytta för kunden!

I min roll som produktägare hjälpte jag till att utveckla processer i en stor organisation (50 team med åtta teammedlemmar vardera) som arbetade med komplexa produkter. Det gjorde att teamen framgångsrikt kunde leverera värde i små steg, genom att arbeta med kontinuerlig integration.

Nyckeln till framgång var att visualisera arbetet i en karta där teamen (en färg per team) själva fick beskriva vad de behövde och av vem (streck som representerade beroende och ordning). Tack vare detta lyckades jag få alla teamen att leverera rätt sak i rätt tid, något som mina företrädare inte lyckats med.

Eftersom teamen hade varit med och skapat kartan kunde de tydligare se vem mottagaren var. Det gjorde att de också kunde ta större ansvar för att själva koordinera och säkerställa att rätt sak levererades i rätt tid till rätt mottagare. 

Visualisering tydliggjorde behoven och fick teamen att ta större eget ansvar för leveranserna.

Kartan underlättade också beslutsfattandet. Eftersom det blivit lätt att se konsekvenserna av det som beslutades gick det att ta bättre och snabbare beslut.

I ett av projekten ledde detta att vi kunde kapa bort en tredjedel av kraven för att det faktiskt inte fanns någon som behövde funktionaliteten. Det var första gången något sådant hänt. Tidigare hade man försökt implementera alla krav och i och med detta blivit sex månader sena med sin leverans.

I det här uppdraget fick jag bevis på hur viktigt kontinuerlig leverans är och skrev ett inlägg om det här.

Vad tycker du är det bästa med Kvadrat?

Friheten att vara egen utan att vara ensam. Nu kan jag själv avgöra när och vilka utbildningar jag går. Dessutom är vi många som hjälper varandra om det kniper.

Tack Leif!

Är du nyfiken på vad Kvadrat kan göra för dig? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning