Hoppa till sidans innehåll

Jurist utvecklar verktyg för offentlig upphandling av IT-system

Lotta Bus är affärsjuristen som fick lämna advokatbyrån för att kunna jobba med det hon verkligen gillar. Hon bryter ny mark genom att koppla ihop juridiken med IT-utveckling.

Hej Lotta, vad gör du?

– Jag är jurist och har varit advokat i många år. Nu jobbar jag med affärsjuridik och som interimsbolagsjurist.

Du började hos Kvadrat den första april. Vad är ditt första uppdrag som Kvadratare?

– Västra Götalands Regionen ska införa ett nytt IT-system. Det är ett enormt projekt med 600 personer inblandade. Det kallas ”framtidens vårdmiljö”. Vårdsektorns olika delar ska bli bättre på att kommunicera med varandra. Jag ska jobba ihop med projektets juridiska grupp. Vårt uppdrag blir att se till att leveransen av det nya systemet uppfylls. Jag kommer att fungera som avtalsstöd.

Du är inte vilken affärsjurist som helst, vad är din specialitet?

– Jag jobbar med nutidens eller kanske till och med framtidens juridik. Där det inte alltid är tydligt vilka lagar som gäller. Eller om det ens finns några lagar som är applicerbara. Det handlar om IT-system, IT-säkerhet, mjukvara, appar, sociala media och influerare. Mycket handlar om immaterialrätt såsom upphovsrätt. Det är inte så många jurister som har specialiserat sig inom detta område på samma sätt som jag har.

Jag är både generalist, som de flesta jurister, och specialist. Som interimsbolagsjurist är det en fördel att både kunna jobba generellt med juridiken och som specialist inom IT.

Hur kommer det sig att du ville bli Kvadratare?

– Jag har känt till Kvadrat i ett par år genom vice VD på Kvadrat Göteborg. 2018 startade jag eget bolag men kände inte att det var aktuellt att gå med då. Året efter startade jag ytterligare ett bolag för att kunna utveckla en särskild mjukvara för offentliga myndigheter.

När vi vara klara med utvecklingen frågade Kvadrat Göteborg om jag ville hålla ett föredrag om den nya mjukvaran på ett Inkubik-event. Mottagandet från de Kvadratare som var där överväldigade mig. Det fanns ett så stort genuint intresse. Alla blev engagerade. Jag tänkte att det skulle vara kul att få vara med i den gemenskapen. Det var så kul att träffa människor som verkligen bryr sig om mitt arbete. Jag märkte att jag saknat kolleger och gemenskap sedan jag startade eget.

Varför startade du eget bolag?

– Genom åren som advokat har jag träffat många klienter som vill ha hjälp med hur de ska agera kring nya IT-system och annan IT-teknik. Jag tycker att det är spännande för det är ett område där det inte finns så mycket lagar. IT-utvecklingen ligger före juridiken. Men det har varit svårt att jobba med detta på en vanlig advokatbyrå. Som advokat ska man bara arbeta med juridisk rådgivning. Man kan inte också arbeta med att utveckla teknik. Det blev för stort avstånd mellan mina klienters behov och hur vi jobbade på byrån.

När jag startade eget kunde jag jobba ihop med uppfinnare. Människor med nystartade företag och nya idéer. Det var superkul!

Vad är det för mjukvara du utvecklat?

– Det ett verktyg för att myndigheter ska kunna genomföra bra offentlig upphandling av nya IT-system. Upphandling är långa och kostsamma processer. Man ska analysera alla krav de ställer och matcha dem mot lagstiftningen.

Det är en helt unik produkt. Ingen har tidigare gjort en juridisk manuell analys på detta sätt i en mjukvara. Användaren ska kunna få svar på komplexa juridiska frågor inför köp av nya system.

det kommer att gå så mycket snabbare att göra upphandlingar av ny teknik. Det här kan komma att ersätta en hel del juristers arbete

Att utveckla detta är det absolut roligaste jag gjort i mitt liv! Jag har arbetat tätt ihop med systemutvecklare. Jämförelsevis är det som att jag skrivit en bok på 1000 sidor. Mjukvaran ska vara lättillgänglig och lättanvänd. Jag har förenklat det juridiska språket samtidigt som allt så klart måste vara korrekt.

Tanken är att offentliga myndigheter ska köpa licenser för produkten. Det kommer spara dem stora summor årligen. Dels i minskade kostnader för juridisk hjälp. Och dels för att det kommer att gå så mycket snabbare att göra upphandlingar av ny teknik. Det här kan komma att ersätta en hel del juristers arbete.

Hur kom du in på att arbeta som jurist med fokus på IT?

– Jag pluggade EU-rätt i Holland under min juristutbildning. Mitt första jobb på advokatbyrå handlade om immatriella rättigheter kopplat till EU-rätt. Sedan under IT-boomen runt 2000 blev det ännu mer fokus på detta. Det jag gillar är att det alltid händer något nytt. Det är spännande och utvecklande.

– Det finns nog inget jobb som är så kompetensutvecklande som att vara jurist. Varje dag måste man sätta sig in i något nytt. Det ligger i jobbets natur.

Vad är det du hoppas att Kvadrat ska kunna ge dig?

– Det tar tid att kunna bygga upp en kundbas när man är ensam. Som egen måste man göra allting själv. Både jobba i uppdrag hos kund och sälja sin kompetens. Utöver Kvadratgemenskapen är att få hjälp med sälj ett skäl att gå med. 

Jag har deltagit i en del Kvadrataktiviteter innan corona-krisen. Kvadratarna är mycket kompetenta och kunniga. Och samtidigt vänliga och ödmjuka. Även om vi är flera som arbetar med samma saker så är det ingen konkurrens. Det skiljer sig från mina tidigare erfarenheter. Omtänksamheten Kvadratare emellan uppskattar jag.

Kan man vara lycklig på jobbet?

– För att vara lycklig krävs det att ha kollegor och ett sammanhang. Det var därför jag gick med i Kvadrat. Människor gör mig lycklig. Men det är kämpigt nu under corona-epedemin. Jag får lappsjuka av att sitta hemma.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Jag gillar olika sorters träning och att springa. Just nu är det golf som gäller. Säsongen har precis börjat. Tyvärr blev den inplanerade starten på golfåret med en resa till Spanien inställd. Men jag ska nog gå ut och slå några bollar nu i väntan på att min golfbana öppnar.

Tack Lotta!

Är du också nyfiken på Kvadrat? Läs mer här.

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning