Hoppa till sidans innehåll

Projektledarens viktigaste egenskaper

En projektledares uppgifter är många och kan ofta variera från projekt till projekt. Men projektledarens övergripande uppgift, oavsett uppdrag, är alltid att se till att samtliga projektmedlemmar har projektets syfte och mål klart för sig, och att alla arbetar i samma riktning. Precis som titeln syftar till, så är projektledarens viktigaste roll alltså att vara just en ledare, och traditionella ledaregenskaper är således viktiga fundament för att lyckas i rollen.

Sari

Sari Gustavsson har många års erfarenhet av att driva projekt, både i svenska och internationella organisationer, och vet vad som krävs för att driva ett lyckat projekt. Utöver ett starkt och tydligt ledarskap, har hon identifierat tre egenskaper som hon anser är avgörande för att lyckas i rollen som projektledare.

Trygghet
Ett projekt är en temporär organisation och för projektmedlemmarna kan detta ofta innebära arbetsuppgifter som de inte alltid riktigt vet hur de ska lösa. Den temporära organisationen innebär även, i många fall, nya arbetskamrater och en ny ledare som medarbetarna ska följa och känna tillit för. Tillsammans kan dessa komponenter göra att den basala tryggheten, som ofta finns i en linjeorganisation, kan upplevas som utebliven till en början. Samtidigt visar mätningar att trygghet är en av de faktorer som många rankar högst rörande vad som anses viktigt på en arbetsplats. Därför ser jag det som en avgörande egenskap hos en projektledare att kunna skapa trygghet i den temporära organisationen och bland dess medarbetare.

Var positiv och tro på ditt projekt och din plan – ingen hoppar 2,42 meter i höjdhopp med inställningen att det är omöjligt

Flexibel och snabbfotad
Ett projekt är i ständig rörelse och det finns sällan en rak och tydlig väg till det mål som ska nås och många gånger förändras planerade aktiviteter längs resans gång. Att vara flexibel och besitta förmågan att – på ett tryggt, lugnt och kontrollerat sätt – kunna göra ändringar och fatta snabba beslut, är därför väldigt viktigt för en projektledare. Samtidigt som du gör detta, är det också viktigt att du utstrålar trygghet och lugn. Det är inte lätt i alla lägen, och du som projektledare kommer att ställas inför svåra situationer. Men – att bli uppstressad hjälper ingen! Håller du dig bara lugn och samlad så kommer du att kunna lösa de problem du ställs inför, och samtidigt bevara lugnet i projektgruppen.

Strukturerad
Sist men inte minst så vill jag säga att en viktig egenskap för en projektledare är att vara strukturerad. Som projektledare måste du ha stenkoll på vad som har gjorts, vad alla arbetar med just nu och vad som ska göras. Denna information är inte bara viktigt när du för dialog med din projektgrupp, din styrgrupp och med andra intressenter, utan framförallt är den viktig för dig som projektledare för att kunna planera nästa steg i processen.

Vilka är dina bästa tips för hur man ror ett projekt i mål?
– Planera och omplanera – men var realistisk
– Ha en tydlig kommunikation och följ upp med dina projektmedlemmar
– Var inte rädd för att kavla upp ärmarna och hjälpa till där det behövs
– Var positiv och tro på ditt projekt och din plan – ingen hoppar 2,42 meter i höjdhopp med inställningen att det är omöjligt

Tack så mycket Sari för dina kloka tankar och tips. Vill du, precis som Sari, bli Kvadratkonsult så hittar du mer information här

Vill du anlita konsult inom projektledning?

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning