Hoppa till sidans innehåll

Racerfart mot egenföretagande och entreprenörskap i Kvadrat

Marcus

Vi har pratat med Marcus Ekström som just nu gör sitt andra projekt hos en av Kvadrats myndighetskunder. Marcus är egenföretagare med endast fyra månaders erfarenhet av att vara anställd!

Marcus, du hann bara vara anställd i fyra månader, vad hände?
– Efter min examen var jag anställd i fyra månader, sen sa jag upp mig. Jag berättade för en kompis att jag inte var nöjd med mina framförhandlade förmåner. Det slumpade sig så att min kompis hade blivit kontaktad av en rekryterare och tipsade om mig. Det slutade med att jag hoppade av anställningen och tog ett uppdrag via rekryteraren istället, då genom min enskilda firma som jag haft sen studietiden. Senare kom jag även i kontakt med Kvadrat via samma kompis. Just då hade jag goda chanser till förlängning av ett pågående uppdrag, men anslöt mig i stället till Kvadrat och började på nytt uppdrag direkt när jag anslöt.

Som Kvadratare behöver du starta eget aktiebolag, hur var det?
– Jag hade enskild firma sedan tidigare, att gå över till aktiebolag var något jag hade planerat att göra förr eller senare. Jag fick bra stöd av Kvadrat med uppstarten av aktiebolaget, det kändes tryggt. Jag har sett framför mig att jag skulle starta företag tidigt i mitt liv, men trodde jag skulle vara anställd några år först, men så blev det inte.

Hur är det att ha aktiebolag jämfört med egen firma?
– Problemet jag känt med enskild firma är att jag inte haft bra koll på min ekonomi. Hur mycket skatt och moms jag ska lägga undan har känts oklart. Jag har sparat extra för att inte göra mig av med pengarna som ska in till skatteverket. Nu har jag en tydlig särskiljning på min och bolagets ekonomi. Det är väldigt skönt, jag får mer struktur i ekonomin och det är väldigt positivt.

Berätta om ditt nuvarande uppdrag!
– Jag jobbar i projekt hos en myndighet tillsammans med kvadratkollegorna Henrik Norlander och Mikael Åkesson. Henrik och jag hamnade först i ett annat projekt som gick ut på att ersätta och migrera ett stordatorbaserat system till ett nytt system i en modern miljö. När projektet var slutfört fick vi börja i ett av Mikaels projekt, det handlar om en förnyelse av ett annat system som används både internt hos myndigheten och av banker.

Att jag har de här kunskaperna beror mycket på att jag tycker det är så kul att jobba.

Vi utvecklar ett back- och ett front-end system och jag har lite av en ledarroll inom front-end delen. Det är roligt för jag får bidra med mina moderna kunskaper och erfarenheter till ett team som inte är vana att jobba med det senaste. Jag har satt upp miljöer från grunden, jag har lärt ut hur man jobbar med moderna front-end applikationer och även en del nytänk inom back-end. Samtidigt har jag behövt lära mig en hel del, till exempel att sätta upp automatiska tester på både back- och front-end. Men jag även lärt mig en hel del annat av mina kollegor. Det är otroligt kul att få vara med och sätta upp strukturen, att välja ramverk och arbeta med hela stacken front-end och back-end.

Vi har ett jättebra team som tycker om att diskutera. Jag gillar och uppskattar att få höra andras tankar och åsikter och att sprida kunskap. Hos den här kunden har teamen mycket frihet att bestämma själva verktyg och processer. Vill vi prova ett nytt ramverk så kan vi det. Frihet är underbart för utvecklare!

Du gör projekt även när du inte jobbar, berätta!
– Att jag har de här kunskaperna beror mycket på att jag tycker det är så kul att jobba. Jag kör lite små projekt på fritiden bara för att testa olika tekniker. För tillfället håller jag på att skapa en app som jag ska integrera med Fortnox för att göra bokföringen för mitt egna företag lite enklare. Just nu har jag en bokföringskonsult som sköter allt åt mig, jag skickar bara in kvittona. Tanken är att jag ska kunna bokföra via appen, så att hon bara behöver bekräfta att det är korrekt. Man lär sig väldigt mycket på såna projekt, nya tekniker, verktyg och även arkitekturtänk. Min tanke är att först göra appen så enkel som möjligt för att få en proof-of-concept som jag kan bruka. Först så att det bara går att skapa en verifikation, sen kanske vidareutveckla appen så att den går att sälja i framtiden. Det är bra att ha ett mål och att ta ett steg i taget för att uppnå det. Det finns redan andra appar som löser liknande uppgifter, så jag gör det mest för mitt lärande och för att det är kul, för min egen skull.

Vad tycker du är intressant framåt?
– Jag tycker det är kul att jobba med det jag gör, men jag vill prova nya tekniker och lära mig nya saker. Just nu går utvecklingen framåt så himla fort. Det gäller att ligga i om man ska hänga med alla förändringar. Planen jag har är att åka på konferenser, till exempel så kanske jag ska åka på React Amsterdam. Det är världen största konferens för React, som är ett populärt javascript-ramverk för front-end. Det är även det vi använder i mitt nuvarande kundprojekt. Det är roligt för mig att träffa likasinnade som också tycker det är kul med utveckling. Jag vill fortsätta utmana sig själv och prova nya saker.

Vad är det bästa med Kvadrat?
– Det jag gillar mest med Kvadrat, det är kollegorna. Det är förmodligen för att det krävs en del för att bli Kvadratare, vilket gör att Kvadrat lockar till sig drivna människor med rätt inställning. Kvadratare är glada, roliga och snälla, då är det kul att arbeta tillsammans. Jag tycker att kollegorna gör väldigt mycket för trivseln och glädjen i livet. Jag har inte träffat en enda kvadratkollega som jag inte tycker om.

Vad gör du på din fritid?
– Dels så programmerar jag på fritiden, dels spelar datorspel, ser på film och även mycket på japansk anime. Anime har jag sett i många år, så pass att jag lärt mig en hel del japanska utan att studera språket. Jag har även en sambo från Malaysia, vilket gör Malaysia till ett vanligt resmål. Jag har inget större intresse för bilar generellt, men jag brinner lite för Tesla. Jag är stolt ägare av en begagnad Tesla Model S 90D från 2015 – sedan December 2018. Men jag blev så nöjd med bilen, att girigheten slog till och fick mig att beställa en helt ny Tesla Model S, från 2019, med förväntad leverans i april.

Tack, Marcus!

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning