Hoppa till sidans innehåll

Seniorkonsulten: Utvecklarrollen är både kul och omväxlande

Michael

Med tanke på att allt fler områden digitaliseras så behövs IT-krafter inom de flesta branscher. Och på listor över yrken där det råder stor brist på arbetskraft ligger bland annat mjukvaru- och systemutvecklare mycket högt upp. Seniorkonsulten och systemutvecklaren Michael Wallner har alltså en yrkesroll som är hett eftertraktad och som dessutom, enligt honom, både är rolig och mycket omväxlande. Här berättar Michael bland annat om sina tankar kring Java och så delar han med sig av sina bästa tips till personer som står i valet och kvalet att bli utvecklare.

Hej Michael! Berätta – vem är du?
– Hej! Jag är en kille på 48 år och som bor i Sundsvall. Jag har bott här i hela mitt liv och trivs med det. Jag har två underbara döttrar, Isabel 13 år och Olivia 16 år, och de bor hos mig varannan vecka. Isabel är ridtjej och tävlar i hästhoppning. Olivia spelar fotboll och är målvakt, precis som jag själv när det begav sig. Olivia satsar verkligen på fotbollen och har valt att gå på fotbollsgymnasiet här i stan, så en stor del av fritiden går till att följa deras aktiviteter vilket är jättekul. Jag är idrottsintresserad i allmänhet och fotbollsintresserad i synnerhet. Det var en härlig upplevelse att på plats se mitt favoritlag Djurgården vinna cupfinalen på Kristi Himmelsfärdsdag. Jag följer även travsporten med stort intresse och jag har genom årens lopp varit delägare i ett antal travhästar och jag spelar även golf när möjlighet finns – det är ett väldigt härligt sätt att umgås på. En annan aktivitet som jag upptäckte i höstas är Padel. Oj vad kul det är! I övrigt så älskar jag god mat och dryck och jag tycker även att det är kul att laga mat.

När jag hörde om Kvadrats koncept så tyckte jag att det passade mig som handen i handsken

Du arbetar som systemutvecklare. Nu har det gått ett tag sedan Java SE 9 lanserades. Vilka är dina tankar kring “uppdateringen”?
– Jag har inte använt Java 9 i praktiken än och har inte full koll på nyheterna. Jag var dock på en föreläsning under Jfokus där jag fick höra en del om det. Han som talade avslutade med att rekommendera att man inte ska installera Java 9 till produktionsmiljöer, utan istället vänta på Java 10. Den stora nyheten är Project Jigsaw. I och med detta delas JDK upp i moduler, vilka man kan kombinera för att bland annat anpassa JVM:en för enheter som inte har så mycket minne. En annan nyhet är ett Jshell där man snabbt och enkelt kan testa kodavsnitt. En hel del annat ska ha hänt under ytan för att göra Java snabbare, bland annat lagring av String. De har även lagt till stream()-metoden i Optional i Java 9 vilket inte är möjligt i Java 8.

Hur hittade du till Kvadrat?
– Det var en kollega till mig som tog med mig på ett Öppet Hus här i Sundsvall. Jag har tidigare kört eget i tio år och har haft bolaget vilande sedan 2008. Det var bara att köra igång det igen någon gång. När jag hörde om Kvadrats koncept så tyckte jag att det passade mig som handen i handsken, så jag sa upp mig från min anställning den första semesterdagen i fjol.

Ett tips är att vara prestigelös och fråga mycket. När man väl beskriver sitt problem så kommer man ofta på lösningen själv.

Det råder en viss brist på kompetenta utvecklare. Vilka är dina bästa tips till personer som står i valet och kvalet att bli utvecklare?
– För det första så är utvecklarrollen både kul och omväxlande. I mitt nuvarande uppdrag så är vi till exempel ofta arkitekter och kravfångare samtidigt som vi utvecklar tjänster. Dessa tjänster är i stort sett färdigtestade vid installation, då vi utvecklar testdrivet. Vi får även ta hand om, och ansvara för, det vi skapar. Ett tips är att vara prestigelös och fråga mycket. När man väl beskriver sitt problem så kommer man ofta på lösningen själv. Googla på ”Rubber Duck Debugging”. Ett annat tips är att inte krångla till det. Det enkla är ofta det svåra att få till. Det ger kod som är lättare att förstå, underhålla och testa. Det är lätt att halka efter i kompetens om man hamnar i långa uppdrag där tekniken inte utvecklas. Det har jag själv fått känna på.

Tack Michael!

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning