Hoppa till sidans innehåll

Kvinna + IT + Entreprenör = Eftertraktat på marknaden

Demet

IT-branschen skriker efter kvinnor. Ändå kunde vi under förra året läsa att de redan låga siffrorna rörande kvinnor inom IT-relaterade yrken sjunkit, och att endast blyga 28 procent av IT-branschen utgjordes av kvinnor. Samtidigt råder det växtvärk i konsultbranschen och det blir allt vanligare att företag tar in externa konsulter – framförallt inom IT. Summerar man ovanstående faktorer så pekar alla tecken på att ekvationen kvinna plus egenföretagande konsult inom IT skulle vara en perfekt kombination. Trots detta är det en blygsam skara kvinnor som vågar satsa på eget inom IT. Demet Ukus, egenföretagande krav- och systemanalytiker, har över fjorton års erfarenhet inom IT-branschen. För henne var en karriär inom IT ingen självklarhet, snarare en slump, men hon har aldrig ångrat sitt yrkesval. Här berättar hon om sina erfarenheter, varför hon tror att kvinnor är underrepresenterade i branschen och om hur det gick till när IT sakta men säkert letade sig in i hennes hjärta.

Hej Demet. Berätta, hur kom det sig att du valde en karriär inom just IT?
– Att det skulle bli en karriär inom IT var aldrig en självklarhet. Sanningen är den att jag inte alls var IT-intresserad, utan det var med ett drastiskt beslut som gjorde att jag halkade in på den banan. Detta var i samband med mitt utbildningsval år 1996. Jag fick upp ögonen för en utbildning som då hette Internationell ADB på Blekinge Tekniska Högskola i Ronneby. I utbildningen blandades språk, internationell affärsledning och IT. Då började IT-begreppet sakta men säkert att ta sin plats i mitt hjärta. I sista sekund bestämde jag mig för att omfamna min nyfunna nyfikenhet för IT och valde utbildningen i Ronneby. Därmed så blev IT en del av mitt liv på riktigt och sedan dess har vi hållit ihop, IT och jag!

Kvinnor är tyvärr en underrepresenterad grupp i IT-branschen, och antalet ser dessutom ut att sjunka. Vad tror du att det kan bero på?
– Jag tror att många kvinnor fortfarande upplever branschen som ”grabbig” och att man har inte har den breda förståelsen om att IT-branschen är mycket mer än programmering, databaser och kringliggande tekniker. Det finns en mycket större bredd än så vad gäller IT, där exempelvis verksamhetssidan är en otroligt viktig och stor del. Det är på verksamhetssidan som man löser frågor som: Vad ska IT-system hjälpa till med? Vilka ska nyttja systemen? och Varför? För i grund och botten är ju IT-system ett verktyg för att uppfylla behov. För att få in fler kvinnor i branschen så tror jag att vi kvinnor inom IT behöver synas mer och förmedla att IT-branschen är en bred bransch med många möjligheter. Det finns en verksamhetssida och det finns en IT-sida och jag som kravanalytiker befinner mig mittemellan, då det är min uppgift att säkerställa att faktiska värdeskapande behov i verksamheten uppfylls via IT-system.

Att driva sin egen business ger en otrolig känsla av självständighet och frihet! 

Hur är det att driva eget som kvinna i IT-branschen?
– Antalet kvinnor som startar eget ökar och det är kul att se att fler vågar ta steget och förverkliga sina idéer, både inom IT, men också utanför IT. Att driva sin egen business ger en otrolig känsla av självständighet och frihet! Arbetslivet har blivit betydligt mer spännande sedan jag startade eget. Jag är mer motiverad och driven och att förverkliga drömmar känns som en självklarhet som aldrig är långt borta. Att driva eget inom IT-branschen som kvinna är spännande och med en entreprenörssjäl är det än mer spännande! När det kommer till just entreprenörskap har Kvadrat spetsat sig ganska rejält och skiljer sig från alla andra IT-bolag. Med ett nytt Inkubatorkoncept så stöttar Kvadratare varandra i att förverkliga idéer och drömmar, även utanför konsultrollen. Vi bryter ”det normala mönstret” och skapar nya grunder för självförverkliganden för att ytterligare ta steget till att stärka visionen om att vara världens lyckligaste yrkesmänniskor.

Arbetslivet har blivit betydligt mer spännande sedan jag startade eget

Framöver kommer jag synas mer med mina idéer, dels för att kunna vara en bra förebild och dels för att förverkliga en affärsidé som jag, tillsammans med min syster Buket Ukus och Åsa Thorsell Lönndahl, satsar på genom vårt nystartade bolag G4B där vi jobbar med produktutveckling inom vår bransch. 2018 kommer vara ett spännande år! Så – på frågan om hur jag ser på kvinnans position inom IT och att driva eget, så ser jag ekvationen enligt följande:

Kvinna + IT + Entreprenör = Mycket eftertraktat! 

Vilka är dina bästa tips till kvinnor och unga tjejer som är nyfikna på en karriär inom IT?
– Kan jag så kan du! Hitta det du brinner för och gör det med passion. Våga ha drömmar och visioner och gör en plan för hur du ska nå dit. Det kan exempelvis vara genom att skapa positiva vanor och bygga nätverk av människor som kan hjälpa dig på vägen. Inspireras av andra kvinnokarriärister inom IT. Dessutom är du alltid välkommen att kontakta mig för inspiration och för att bolla idéer!

Kvadrat i siffror

 • 593

  Konsulter, kollegor och kompisar

 • 346

  Kunder senaste året

 • 76/100

  Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

 • Bank och försäkring
 • Offentlig sektor
 • Digitala produkter
 • Telekom
 • Utbildning/forskning
 • Medtech
 • Automotive
 • Retail
 • Logistik
 • Återvinning