Hoppa till sidans innehåll

Samlade tankar om IT: Karriärmöjligheter, kompetens och tips

Kompetens och tips

I och med att allt fler områden och branscher digitaliseras, så ökar efterfrågan efter en rad yrkesroller inom IT. Idag är programmerare och utvecklare hett eftertraktade på arbetsmarknaden och enligt Arbetsförmedlingen är det störst brist inom program- och systemutveckling. Men hur är det att arbeta som utvecklare? Hur ser karriärmöjligheterna ut för kvinnor i branschen idag? Och vad ska man tänka på om man vill ge sig in i branschen som bokstavligt talat skriker efter kompetent IT-personal? Vi har samlat några av våra konsulters tankar och åsikter om saken – här får du ta del av dessa!

Michael

Michael Wallner är seniorkonsulten med stor erfarenhet av systemutveckling, där Java är huvudspåret.

Det råder en brist på kompetenta utvecklare. Vilka är dina bästa tips till personer som står i valet och kvalet att bli utvecklare?
– För det första så är utvecklarrollen både kul och omväxlande. I mitt nuvarande uppdrag så är vi till exempel ofta arkitekter och kravfångare, samtidigt som vi utvecklar tjänster. Dessa tjänster är i stort sett färdigtestade vid installation, då vi utvecklar testdrivet. Vi får även ta hand om, och ansvara för, det vi skapar. Ett tips är att vara prestigelös och fråga mycket. När man väl beskriver sitt problem så kommer man ofta på lösningen själv. Googla på ”Rubber Duck Debugging”. Ett annat tips är att inte krångla till det. Det enkla är ofta det svåra att få till. Det ger kod som är lättare att förstå, underhålla och testa. Det är lätt att halka efter i kompetens om man hamnar i långa uppdrag där tekniken inte utvecklas. Det har jag själv fått känna på.

Läs mer om Michael och om hans tankar kring utvecklarrollen här!

Demet

Demet Ukus är krav- och systemanalytikern med lång erfarenhet. Demet har arbetat i olika branscher och projektformer och hon är en skicklig analytiker som vet precis vad som behövs i olika lägen och projekt.

Vilka är dina bästa tips till kvinnor och unga tjejer som är nyfikna på en karriär inom IT?
– Kan jag så kan du! Hitta det du brinner för och gör det med passion. Våga ha drömmar och visioner och gör en plan för hur du ska nå dit. Det kan exempelvis vara genom att skapa positiva vanor och bygga nätverk av människor som kan hjälpa dig på vägen. Inspireras av andra kvinnokarriärister inom IT. Dessutom är du alltid välkommen att kontakta mig för inspiration och för att bolla idéer!

Läs mer om Demet och om hennes tankar kring entreprenöriella IT-kvinnor här!

Vicente

Vicente Vega är en erfaren systemutvecklare med intresse för systemets hela livscykel i form av krav, utveckling och test. Vicente har arbetat i olika lager från backend till frontend – både inom specialiserade, agila team och även inom mindre team med helhetsansvar.

Det finns en stor efterfrågan på systemutvecklare idag. Vilka är dina bästa tips till de som ska ut på arbetsmarknaden som nya systemutvecklare?
– Jag ska ta risken och låta lite optimistisk; jag tror att du lyckas bäst om du vågar lita på det som intresserar dig. Förutsättningarna för att bli riktigt bra är bäst då. Om du inte vet vad som intresserar dig mest, bör du nog försöka byta miljö/ bransch lite då och då och se dig om så mycket som möjligt. Det kan vara svårt att från början förstå vilka alternativ som finns och vad de innebär. De vassaste och mest imponerande individerna jag har jobbat med, oavsett typ av kompetens, har varit sådana som på riktigt tyckt att det de gör är kul. Sen skadar det inte att laborera lite på egen hand om du är nyfiken på en viss teknik men inte kan jobba med det just nu. Det finns numera massor av bra utbildningsresurser på nätet för systemutvecklare. Gör upp en lista på det som intresserar dig och beta av den i mån av tid.

Läs mer om Vicente och om hans tankar kring utmaningar i karriären, samt om hans tips till framtida systemutvecklare här!


 

Malin

Malin Wiger, Cloud Delivery Executive, har över 15 års erfarenhet av globalt arbete inom allt från förvaltning, samverkansmodeller, att förbereda infrastruktur, organisationer och människor, till processer och affärsmodeller inför övergången till molntjänster och digitala plattformar.

Hej Malin! Berätta, hur väcktes ditt intresse för IT?
– Jag är en person som alltid går på magkänsla och inspiration och så var det även när jag bestämde mig för att bege mig in i IT-världen. Det var när jag var hemma på föräldraledighet och funderade på vad jag ville göra härnäst, som jag började tänka på att det där med IT ju vore ett bra komplement till tidigare utbildningar. Sagt och gjort – så blev det och två år senare var jag färdig med två olika utbildningar ”Tekniker för digital mediaproduktion” och ”Nätverksteknik”. Men, jag insåg ganska snabbt att jag inte ville vara den där personen som bara satt och grottade ner mig i tekniken – det var snarare kombinationen teknik och människa som lockade mig. Och det visade sig vara ett klokt beslut att gå den vägen, eftersom jag aldrig någonsin ångrat min inriktning.

Läs mer om Malin och om hennes tankar om hur man får med sig sina medarbetare vid digitala förändringar här!

 


Karl

Mjukvaruutvecklaren Karl Larsson har de senaste åtta åren främst jobbat med Java på olika plattformar och han har erfarenhet från storskalig Java-utveckling med både agila och traditionella utvecklingsmetoder.

Mjukvaruutvecklare sägs vara ett framtidsyrke. Vilka egenskaper tycker du är absolut viktigast för att bli en riktigt duktig mjukvaruutvecklare?
– Att man har det logiska anlaget för programmering är grunden enligt mig. Det låter kanske konstigt men har du inte det logiska tänkandet så är det svårt att bli en riktigt bra programmerare. Man ser det tydligt då vissa personer, trots att de kämpar, aldrig riktigt kommer över den tröskeln där man lär sig strukturen i ett programmeringsspråk, vilket är grundläggande för att kunna ta till sig nya programmeringsspråk och omsätta sina idéer i kod. Det är egentligen inte konstigare än att jag själv är dålig på racketsporter – jag kan helt enkelt inte få min hjärna att fungera om jag har något mellan min hand och bollen. Jag är inte på nåt sätt mer intelligent än nån annan men något gör att jag har lätt för programmering medan andra inte har det. Utöver detta så måste man också ha ett driv att utvecklas eftersom det, som sagt, är en bransch som är i ständig utveckling. Slutligen är tålamod ett måste som programmerare. När något är som knivigast kan man sitta flera dagar utan att komma framåt, vilket kan vara väldigt frustrerande och då kommer tålamodet väl till pass.

Läs mer om Karl och om hans tankar kring mjukvarubranschen här!

Kvadrat i siffror

  • 593

    Konsulter, kollegor och kompisar

  • 346

    Kunder senaste året

  • 76/100

    Nöjd kund-index

Vision

Världens lyckligaste yrkesmänniskor

Branscher

  • Bank och försäkring
  • Offentlig sektor
  • Digitala produkter
  • Telekom
  • Utbildning/forskning
  • Medtech
  • Automotive
  • Retail
  • Logistik
  • Återvinning